Mina bästa recept till julbordet – Del 2

Det glutenfria julbaket

Trevlig 3e Advent

I dagens inlägg har jag samlat några tips på de hårda och mjuka julkakor och matbröd som jag skapat under de 13 år som gått sen jag startade den här bloggen.

Flera av dem kommer från några av de sju kokböcker jag haft den stora glädjen att få skriva under de här åren, du kan läsa mer om dem i det här inlägget.

Du hittar länkar till böckerna i nätbokhandeln efter recepten, du kan också beställa hem dem till din lokala bokhandlare.

Många har efterfrågat en julkokbok med mina recept, men det är ett väldigt stort projekt att göra en sån.

Dessutom finns en hel del av de recept vi förknippar med julen redan i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Då så många också bara vill läsa recept på nätet och i E-böcker idag, så bjuder jag på mina bästa jultips helt gratis härinne istället.

Som tack får du gärna köpa någon eller några av mina kokböcker som julklapp eller till dig själv, då blir jag både väldigt glad och tacksam ❤

Här i mitt förra inlägg hittar du ett 30-tal av mina favoriter bland julbordets fisk-, kött- och grönsaksrätter.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Saffransostkaka ca 4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

0,5 g saffran

1 krm vaniljpulver

Salt efter behag

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Snabbfixat Luciafika 4 små mjuka kakor

2 ägg

1 dl mandlar

25 g smör/kokosolja

0,25 g saffran eller 1-2 tsk pepparkakskryddor

1 tsk valfri sötning

1 tsk psylliumhusk

Lite smulat flingsalt

Mixa eller hacka mandlarna rätt fint. Smält smöret med saffran eller pepparkakskryddor, då kommer smakerna fram mer.  Rör ner mandelhack, husk och vald sötning.

Blanda ner äggen och rör om väl, smaka av med lite salt.

Fördela smeten i fyra smorda, små glasformar eller i muffinsformar.

 Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°. Servera kakorna ljumma med till exempel hallonsylt och gärna lite vispad grädde eller kokosgrädde.

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och vald sötning, rör om och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Små kryddkakor ca 35 st

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk valfri sötning

1 msk psylliumhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald ingefära

ca ½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper.

Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Min mamma serverade alltid mandelmusslor med vispad grädde och hjortron till julfikat när jag var liten, så det gjorde jag också till bilden från min kokbok häruppe.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Eller 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner grädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde eller kokosgrädde.

Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Klicka på länken under bilden så kommer du till mitt recept inne hos Diet Doctor, där finns även flera av mina rätter till julbordet på LCHF-vis.

Här nedan kommer några matbröd som passar extra fint nu till jul.

Det första kommer från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som var den första bok där jag fick förtroendet att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt jobb, jag hade med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Fröknäcket fotograferade jag vid Funäsdalssjön i Härjedalen..

Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar

3 äggvitor (1 dl)

2½ dl hett vatten

25 g smör

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

½ dl mandelmjöl

½ dl skalade hampafrön

½ dl nyponskalsmjöl

1½ msk psylliumhusk

Ca ½ tsk salt

Att strö över knäcket:

1 dl finriven parmesan

2 msk torkade, smulade nässlor

Ca 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.

Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.

Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.

Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.

Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.

Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.

Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.

Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.

När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.

Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.

För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Det här receptet på havreknäcke kommer från kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Även till den har jag stått bakom kameran, den här gången ute bland blommor och blad på Djurgården i Stockholm.

Trots den somriga bilden passar brödet väldigt bra till jul.

Havreknäcke ca 10 st

3 dl glutenfritt havremjöl

2 dl glutenfria havregryn

1 msk psylliumhusk

1 pkt torrjäst

½-1 tsk salt

50 g smör eller kokosolja

2 dl vatten

2 dl mjölk eller kokosmjölk

Till pensling:

2 tsk mjölk/kokosmjölk

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten, värm till 45 grader.

Rör ner degvätskan i mjölet. Blanda om väl med elvispens degkrokar. Smaka av om du vill ha mer sälta. Täck över med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen på bänken och knåda den en stund med lite havremjöl så den blir smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en avlång kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Stansa ut runda kakor, ca 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt på bakplåtspapper. Degbitarna som blir över efter stansningen knådar och kavlar du ut på nytt. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Nagga brödkakorna med en gaffel, pensla och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.

Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk i rumstemperatur eller frys in och ta fram efterhand. Fräscha då på dem ett par minuter på 150˚.

Tips:

Du kan kavla ut hela degen direkt på bakplåtspapper och markera avlånga brödbitar i valfri storlek med en sporre. För att underlätta kavlingen kan du lägga bakplåtspapperet på en lätt fuktad handduk så det inte glider iväg.

Vänd dem då efter gräddningen och låt stå inne 5 minuter till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar så knäcket får torka på eftervärmen.

För variation kan du smaksätta degen med 1 msk finstötta fänkålsfrön, anis eller brödkummin eller 1 msk färdigmalda brödkryddor.

Vörtkryddat valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Äggfritt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avokado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avokado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, Länstidningen Östersund
Glutenfritt vörtbröd på mitt sätt

Valnötsbröd

Bästa julbrödet

Idag får du ett recept på det i mitt tycke allra godaste brödet till julmaten, gott som skinkmacka med rödbetssallad och senap, som grund till sillsmörgås eller bara med smör och ost.

Baka gärna redan nu och stoppa i frysen, så undviker du att det blir så stressigt innan jul.

Brödet är även ett bra julklappstips, svep in det i en vacker kökshandduk och bind om med ett snöre, så har du en gåva med mycket kärlek och omtanke bakom.

Jag har använt ett av mina allra populäraste brödrecept som grund, ett valnötsbröd som jag skapade till kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Den är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I år kom min sjunde kokbok som blev en bakbok, du hittar ”Baka med frukt & grönt” här på Adlibris och Bokus, den finns även i vanliga bokhandlar.

Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på kokbokstävlingen Gourmand Awards nu i veckan, hoppas många vill ta del av mina glutenfria och sockerfria recept nu till jul ❤

Vörtlimpa

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Lucka 19 – Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk

Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Blomstrande bröd

I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.

Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.

Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;

Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.

Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.

 

Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.

Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.

Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.

Julbröd Foto Annelie Andersson

Julbröd
Foto Annelie Andersson

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Ägg- och mjölkfritt julbröd

Mörkt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Fler goda tips med aquafaba kommer i min nästa bok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer ut i mellandagarna.


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Lucka 23 – Mjukt fröbröd med julsmak

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Tidigare har jag delat med mig av ett recept på glutenfritt vörtbröd bakat med nötmjöl och lite frukt.

Många har hört av sig och velat ha recept på ett frukt-, mjölk- och nötfritt bröd, så här kommer ett som jag bakade häromdagen.

Mycket gott bara med smör på, eller med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Här nedan en del av inköpen igår på tisdagsmarknaden i Alanya.

Tomten har fått fint Nisse-besök, de gillar de små, röda tomaterna bäst :)

Inköp på grönsaksmarknaden i Alanya


LCHF-Expressen ute nu!

12108027_10153698423277383_2565984900912403827_nI november-numret så är jag med med 6 nya bakrecept.
Min favorit här är Fudgetårtan! Våga prova den den är underbar, love it!

På omslaget är det Saffransmuffins med mandelmasse kula! De är jättegoa också.
Den mjuka pepparkakan med lingon är nog en av de goaste mjuka pepparkakorna jag gjort.
Finns också ett julbröd och en liten gotta och sist men inte minst en småkaka.

Hoppas något av alla recepten faller  er i smaken, vore kul å få veta isåfall. 😀

 

 

 

Julbak-special i LCHF Expressen i november!

11902448_10153485894272383_6869540188797149409_nHimla kul att få lov att bli engagerad i en julbak-special för Expressens LCHF tidning.

Detta nummer utkommer i slutet november. Det blir 6 recept igen, blandat med sötebröd, julbröd och julgotta.

Så nu blir det baka igen och fotografera med Martin!

Återkommer snart med ett recept till från juni numret. :)