Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.
Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.
Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.
Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.
Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.
Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.
Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan
Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.
För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.
Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.
Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.
Kokbokstips
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.
Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.
Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.
Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.
Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.
Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.
Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.
Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.
Bärfromage 6-8port
4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär
4 dl grädde/kokosgrädde
4 ägg
ev 1-2 msk valfri sötning
4 gelatinblad
2 tsk pressad citron
Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.
Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.
Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.
Päronkeson passar förstås lika bra på kvällen, till exempel till grillat eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknicklunch.
Att börja dagen med ordentligt med protein gör att mättnadskänslan och energin håller riktigt länge, så prova den här frukosten om du brukar bli hungrig bara efter någon timme på förmiddagen.
Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.
Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.
Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.
Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.
Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.
Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.
Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.
Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.
Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.
Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.
Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.
Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.
Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port
2 dl crème fraiche
½ tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt
Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.
Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.
Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.
Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.
Vaniljparfait 4 port
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
½-1 msk valfri sötning
1 krm vaniljpulver
Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små skålar, glas eller koppar.
Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.
Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.