Avokadosoppa och ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs

Somrig soppa

Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.

Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.

Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.

Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl grädde/kokosgrädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk smör/kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.

Ostvåfflor/chaffles ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Dillmajonnäs

1 dl av min lättfixade majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.

Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.

De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.

Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Jag signerar kokböcker på glutenfria Gott&Reco i Falun

Lättlagat till höstlovet : Gröna ostvåfflor

Lättfixade våfflor

Nu i höstlovstider bjuder jag på ett riktigt enkelt recept på våfflor, gott och näringsrikt som mellanmål för skollediga ungdomar eller som en macka till utflykten eller träningen.

Ett bra sätt att få in grönsaker i favoritmaten är att mixa dem i smeten till våfflor, pannkakor eller plättar.

Vill du göra våfflorna extra färgrika till Halloweenfirandet kan du byta ut ärtorna mot samma mängd kokt, tärnad pumpa eller morot och göra en sats grön och en orange.

Vill du ta del av min varma choklad eller guldmjölk att servera till våfflorna så hittar du recept i mitt förra inlägg.

Gröna ostvåfflor ca 4 port

150 g riven, lagrad ost

4 dl tinade gröna ärtor

4 ägg

4 msk grädde

2 tsk psylliumhusk

25 g smält smör till våffeljärnet

Ca ½ tsk salt

Riv osten grovt, mixa tillsammans med ärtor, ägg, grädde och psylliumhusk till en slät smet.

Låt den svälla i 10 minuter. Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Värm våffeljärnet och pensla med det smälta smöret, lägg ihop så det blir varmt igen.

Klicka i drygt en deciliter av smeten, beroende på hur stort ditt våffeljärn är. Bred ut det mot kanterna och lägg ihop järnet.

Grädda i ca 7-8 minuter, öppna inte för att se om den är färdig förrän det gått 5 minuter så våfflan hinner bli fast.

Låt våfflorna svalna på galler under tiden det tar att grädda alla. Värm dem sen innan serveringen på 175 grader i ca 2 minuter, så blir de frasiga.

Servera med en klick smetana eller vispad grädde och lingon

Jag brukar använda lagrad gräddost eller halloumi till de här våfflorna, men du kan använda den ost du gillar bäst.

Våffelhjärtana passar bra som en liten förrätt med fiskrom eller tångrom, hackad rödlök och crème fraiche eller smetana.

De är också goda att ta med ut på en utflykt med smör och pålägg emellan två hjärtan.

Du kan byta ut äggen mot 2 dl kikärtsspad. Ta då dubbel mängd psylliumhusk så håller våfflorna ihop bättre.

För att göra våfflorna ännu grönare och nyttigare kan du mixa ner 1 dl hackad persilja eller rucola i smeten.

Receptet kommer från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Den är just nu med på Bokus Julklappsrea för bara 199 kr, läs mer om vår kokbok i den här länken.

Här ser du några bilder från boken, recepten är glutenfria och sockerfria och anpassade för alla i familjen.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

Räkor i dillmajonnäs till chaffles/ostvåfflor

Räkor med gott sällskap

Jag har blivit väldigt förtjust i chaffles, sammandrag av cheese waffles, på svenska helt enkelt ostvåfflor.

De passar perfekt att ha med som utflyktsmacka eller som på bilden ovan som en liten kvällsrätt, eller varför inte till frukost.

Jag serverade mina chaffles med räkor som jag blandade med dillmajonnäs, mycket gott och mättande.

Vill du ha fler tips med somriga smaker, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Om du vill veta mer om mina tankar kring maten och hur den hjälpt mig att få ett friskare, starkare och slankare liv, läs då gärna mer här.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Chaffles/ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Här hittar du en matig ostvåffla gjord i ett belgiskt våffeljärn hos Halva Lindha, de ser verkligen goda ut.

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör

Våffeldags

Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.

När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.

De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.

Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.

Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Chaffles/ostvåfflor 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.

Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.

Klicka på bilden för att läsa mer om min nya kokbok

Lucka 5 – Chaffles-Ostvåfflor och Julmarknad på Jamtli

Matiga våfflor

Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?

Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.

Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.

De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.

Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.

Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.

De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Kombucha från Kall Naturkompani

Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.

Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.

Julmarknaden, som är en av landets mest populära, pågår fredag till söndag, du kan läsa mer om den och öppettiderna här.

Våffelmackor

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.

Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.

Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.

Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli ❤