Midsommarnjutning
Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.
Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.
Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.
Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.
Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.
Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.
Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.
En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.
Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.
I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.
Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.
Laxröra 4 port
150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring
1 dl majonnäs
1 dl finhackad paprika
2 msk hackad citronmeliss
1 msk hackad gräslök
1 msk pressad citron eller lime
Salt och peppar
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.
Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.
Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.
Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.
Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.
Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.
På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.
Havets läckerheter
Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.
De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.
Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.
Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.
Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.
I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.
En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.
Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.
Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.
I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.
Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.
Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas
Grundrecept på inlagd sill
4 urvattnade saltsillfiléer
1½ dl ättikssprit 12%
1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning
3 dl vatten
1 rödlök
1 morot
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.
För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.
Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.
Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.
Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.
Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.
Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.
Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.
Senapssill
4 inlagda sillfiléer
½ dl av din favoritsenap
1 tsk grovkornig senap
ev 1 msk honung eller annan sötning
1 msk vit balsamvinäger
1½ dl rapsolja
En nypa vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce
ev ½ dl finhackad dill
Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.
Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.
Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.
Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.
Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.
Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.
Rödvinssill med kummin
2 inlagd sillfiléer
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1-2 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Citronsill
2 inlagda sillfiléer
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Äppelgravad lax
500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad
3 msk salt
2 äpplen
1 knippe dill
1 tsk grovkrossad vitpeppar
ev 2-3 msk calvados
Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.
Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.
Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.
Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.
Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.
Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.
Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.
Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax
1 dl majonnäs
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.
Laxpaket 4 st
8 skivor kallrökt lax
100 g fetaost
4 långa strån gräslök
Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.
Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.
Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.
Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.
Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.
Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.
Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.
Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.
Bättre och bättre med åren
Igår fick jag en påminnelse på Facebook om hur min hälsoresa gått framåt genom åren.
Det kan vara bra att man får såna ibland, det är så lätt att ta för givet att jag ska må så bra som jag gör idag och glömma hur det varit under resans gång.
Det var den här bilden som jag publicerade för 6 år sen som kom upp.
Den vänstra bilden togs när jag var 40 och svårt handikappad, gick med käpp och stelkorsett och var rejält överviktig efter min ryggskada.
Den högra tog fotograf Gunno Rask inför ett tidningsreportage när jag var 50, då hade jag hållit på med min form av lågkolhydratkost i 3 år och hade blivit piggare, slankare och mer vältränad än på många år.
Nu närmar jag mig 57 och bilden högst upp i inlägget tog Lennart nu i Midsommar, som vi firade med några nätter på Hotell Kompaniet i Nyköping.
Jag har under de 9 år som gått sen jag la om kosten och började träna mer regelbundet med mitt sjukgymnastikprogram och egen lymfmassage, blivit bättre och bättre.
Den mat jag äter har under alla de här åren varit så naturlig som möjligt och innehållit mestadels rena råvaror, inte så mycket processade livsmedel får plats på min tallrik.
Den har hela tiden varit helt utan gluten och med liten mängd kolhydrater, men med en stor andel grönsaker och en del bär och frukt.
Från början var det LCHF med mycket smör och grädde som gällde, men för 5 år sen gick jag över mer åt Paleo-hållet, eftersom jag mår bättre med rotfrukter/frukt/bär i min mat och med en mindre mängd mejerier än vad jag åt från början.
Nu sen snart 1½ år så ingår även pre/probiotika varje dag i maten i form av t ex bönor och surkål, du kan läsa mer om det här i inlägget Mot nya mål efter 9 år med LCHF.
Jag äter idag en ännu större mängd grönsaker, mer fisk och skaldjur, kött mer sällan men ofta benbuljong med kollagen som är viktigt för kroppens funktioner.
Den här utvecklingen har fått både mig och Lennart att bli både piggare, friskare och slankare med åren, så det är bara att fortsätta på inslagen väg.
Sötsaker blir det i mycket liten omfattning, då i form av en riktigt bra glass eller rawfoodbakverk någon enstaka gång.
Sötningsmedel har jag aldrig gillat, så jag äter inte den typ av bakverk som är populära i många LCHF-kretsar.
Någon gång kan det bli en glutenfri macka, då förstås helst på mitt eget favoritbröd.
Alkohol dricker jag ytterst sällan, det tror jag är en av orsakerna till att jag lyckats gå ner i vikt och inte tvärtom som en del råkar ut för i den här åldern.
Jag får ibland kritik för att jag ändrat mitt sätt att äta under resans gång, men det är ju så vi människor utvecklats ända sen urminnes tider, man måste våga sig på att prova lite nytt för att inte stagnera.
Den prognos jag hade efter min ryggskada med efterföljande steloperation, nervskada i höger ben och fot och på det även Fibromyalgi, var inte god.
Jag minns den första tiden efter Fibromyalgidiagnosen, när alla sa att det inte gick att bli bättre utan att jag fick lära mig att leva med sjukdomen och att den bara skulle bli sämre.
Jag ville inte acceptera det utan började läsa på hur jag själv skulle kunna styra måendet åt ett annat håll.
Det var så jag kom in på lågkolhydratspåret och att naturligt god mat kunde vara en del av lösningen.
Ett beslut jag är mycket glad att jag tog idag, som jag sen fått hjälp med att behålla i och med att jag startade bloggen och fick möjlighet att skriva mina kokböcker.
Vill du också lära dig mer om hur jag gjort för att må så bra som jag gör idag?
Följ då gärna med på den resa som jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker till Makrigialos på Kreta den 11/10.
Resan veckan innan är redan fullbokad, men det finns alltså platser kvar vecka 2, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.
Här kan du läsa om förra årets resor, vi hade fantastiskt fina veckor med våra glada resenärer.
Hejsan! Hoppas ni alla haft en härlig midsommarhelg. Vädret har varit underbart, soligt med ljumma vindar och några regnstänk då och då. Ni vet när man precis satt sid vid det uppdukade bordet ute och inväntar grillglöden DÅ kom regnet förstås. Precis som sig bör en midsommarafton, men det är lite av charmen med det hela. Alla springer omlott runt varann för att få sig allt in så fort som möjligt. Vi hann i alla fall äta en liten förrättstallrik utomhus med sill, färskpotatis, gräddfil, börd och lite goda ostar. Det grillade köttet fick ätas inomhus istället.😉
Mamma stod för tårtan och hade även med sig hemkokt flädersaft, recept – klicka HÄR!
Mycket folk har också anlänt till ön under helgen och trafiken har verkligen varit en tjock ström av köer. Många åker härifrån idag, mest ungdomar men en hel del stannar också kvar. Så nu är verkligen högsommaren igång på ön på riktigt!
Passade på att åka ner och storhandla i Borgholm inför veckan tidigare idag då affärerna inte är så fullsmockade just vid lunchtid.
Jag har planerat för en vecka med väldigt vanlig, hederlig vardagsmat. Tycker man tröttnar ganska fort på grillat och festmat i allmänhet så imorgon ska ni få ett nytt recept på en väldigt förenklad klassiker.
Må så gott allihopa och glöm inte skicka in era tårtbilder till tävlingen!
Fram till 10 juli har ni på er så än är det gott om tid.
Läs mer HÄR!