Äggfri coleslaw med avokado

Grön coleslaw

Krämig kålsallad

Kål är inte bara billigt, det är en av de mest C-vitaminrika grönsaker vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja och nypon innehåller alla mycket C-vitamin, så ät gärna något av det varje dag för ett starkare immunförsvar.

Idag får du recept på en mycket god och lite lyxig kålsallad smaksatt med avokado, lime och kiwi.

Jag har här valt att göra en äggfri coleslaw för alla som av en eller annan anledning inte äter ägg, välmogen avokado binder lika bra som majonnäs i salladen.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Vill du ha recept på en majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs så hittar du dem i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Grillad korv med goda tillbehör

Grillkorv med tomatkeso

Den godaste utematen

Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.

Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.

Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Blanda crème fraiche och majonnäs.

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Mejerifri glass till fredagsmyset

Frusen njutning

Idag får du tips på en av mina desserter som passar alla som av en eller annan anledning väljer bort mjölkprodukter.

Det går att få till en riktigt god glass även utan grädde, äggulor och socker.

Till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag skapat en hel del efterrätter, smoothies och bakverk sötade med lite frukt.

På bilden ser du en av dem, sommargrön smoothie med kiwi.

Många smoothies fungerar väldigt bra att köra i glassmaskin och på det sättet få en riktigt njutbar och nyttigare glass.

Mejerifri avokadoglass

1 välmogen eko-avokado

1 liten eko-banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med valfri sötning, vanilj och kardemumma.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept på vaniljglass/parfait.

Klicka på bilden så kan du läsa mer om min nya kokbok

Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Söndagskyckling

Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen.

Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat.

Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Mat för mig är inte bara något för att jag ska få i mig livsnödvändig näring, den ska vara riktigt njutbar också.

Vitvinsbräserad kyckling ca 4-5 port

1 ekokyckling, styckad i mindre bitar

2 tomater

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk timjan

2 dl vitt vin

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn en del av smöret och stek kycklingbitarna i omgångar, salta och peppra ordentligt.

Värm resten av smöret i en gryta och fräs hackad lök, tomat, timjan och morot, rör ner lite vin och vinäger.

Lägg ner kycklingbitarna eftersom de blir färdiga, låt puttra i minst en timme, späd med vinet i omgångar.

Grönsakerna och buljongen som blir över vid bräseringen kan du använda till en god soppa.

Jag gjorde tre goda såser till den smakrika kycklingen.

Tomatconcassé är en riktigt enkel tomatsås som var populär när jag började jobba som kock på restaurang för 35 år sen.

Den serverade jag då ofta tillsammans med bearnaisesås, en suverän smakkombination.

Tomatconcassé

4 tomater

1 gul lök

50 g smör

Salt och peppar efter smak

Skålla, skala och tärna tomaterna och finhacka löken.

Låt puttra i smöret till en tjock röra, utan att få färg, krydda bara med salt och peppar.

Smörkokningen lockar fram en riktigt intensiv tomatsmak.

Avokadoröra

2 välmogna ekoavokado

100 g valnötskärnor

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk pressad citron

Smulat flingsalt

Gröp ur avokadoköttet och mosa det grovt i en bunke, rör ner olivolja, citronsaft och salt.

Grovhacka valnötskärnorna och vänd ner i röran, smaka av om den har lagom syra och sälta.

Vitlöksyoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

2-3 rivna vitlöksklyftor

Flingsalt

Blanda den rivna vitlöken med yoghurten, smaka av med smulat flingsalt.

Tomatröran serverade jag varm till den bräserade kycklingen, med de två kalla tillbehören som goda följeslagare.

Sallad, gurka och paprika kompletterade det hela, kokt broccoli eller blomkål är också gott till.

Fler njutbara tillbehörstips kommer du att hitta i min nästa kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, du kan förhandsbeställa den här.

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet

Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3.

Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både för hälsan och minnet.

Jag har pratat med flera av mina äldsta vänner och de som åt mycket fisk som barn har ofta bra minne högt upp i åren.

Det här är en av mina favoriter, att fylla någon smakstark ost i en ficka i laxen och sen bara gratinera en stund i ugnen, bara så pass att den är genomvarm.

Snabbt och enkelt och jag slipper fiskoset i vår lilla lägenhet på Kungsholmen.

Lax gratinerad med ädelost

1 bit lax à 125 gram, helst viltfångad

2 msk Kvibille gräddädel

Havssalt

Ekologisk citronpeppar

Skär en skåra genom laxbiten och krydda med salt och citronpeppar runt om, fyll skåran med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

½ välmogen avokado

1/4 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

2 msk pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja.

Servera till den gratinerade laxen.

Grön smoothie

Nyttig njutning

Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert.

Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre.

Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.

För mig är det väldigt viktigt att blanda in mycket grönt och även en del frukt i min dagliga mat.

Att äta bara kött och smör som återigen blivit populärt hos en del som äter lågkolhydratkost, har aldrig varit något som passat mig.

När jag började med LCHF för 9 år sen, kallades köttdieten bland annat UFO, Fakir och NCHF, men nu har namnet blivit lite trendigt amerikanskt, Carnivore.

Jag har också provat på denna snabbantningsmetod en gång i tiden, åt enligt Atkins när jag hade blivit överviktig efter min ryggskada för snart 20 år sen.

Vilken lättnad det var när jag efter några veckor med bara animalier fick lägga till de smakrika, färgstarka och krispiga grönsakerna igen.

Jag vill aldrig prova nåt liknande igen även om jag tycker om och njuter av en god köttbit då och då, och smör, det äter jag ju varje dag.

Men jag är övertygad att vi behöver det gröna till vår mat för att må bra i längden.

Alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver får vi inte i oss om vi skippar alla grönsaker.

Så passa på att njuta av all vårgrönska, både i maten och i naturen.

Här hittar du en läcker granskottssmoothie hos mina bloggvänner på Under vårt tak.

 

Vårgrön smoothie 2 port

2 dl hackad grönkål

2 dl rucolablad

2 nektariner

2 dl kokosgrädde

2 avokado

2 msk riven ingefära

1 pressad lime

Skär nektariner och avokado i bitar, mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät smoothie.

Häll upp i en mugg, skål eller ett glas och ät med sked.

Vill du ha en mer mättande och proteinrik smoothie så byt 1 dl kokosgrädde mot 1 dl benbuljong eller 1 dl kikärtor.

Vårgrönskande jämtländsk äng

Blommande harsyra, också gott i smoothie

Vacker vårkväll vid Storsjön

5 sorters mjuka kakor
Att baka kakor är ju onekligen rätt kul och så klart extra kul när de bara innehåller bra, rena och nyttiga ingredienser. Här kommer fem favoriter när det gäller mjuka kakor :) Som ni kanske vet använder jag inte sötningsmedel utan sötar istället med färsk frukt (oftast banan och äpple) eller torkad frukt (fikon och […]
Kladdkaka med chokladkräm & kokosflingor
Hej på er! Gillar du avokado? Gillar du choklad? Gillar du kladdkaka? Kanske svarade du ja på en eller fler av frågorna. Bra för idag får du äntligen recept på min variant på kladdkaka! En nyttigare variant som är gjord på få ingredienser och helt utan nötmjöl och mejeriprodukter. Så gott! Lätt att göra och perfekt till […]
Salsa på avocado, tomat och koriander
Avocadosalsa från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa med koriander  2-3 port

2 väl mogna avocado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron

2 msk kallpressad olivolja

Havssalt och nymald vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Ställ i kyl en stund så smakerna mognar.

Salsan är god till grillat kött, fisk, fågel eller halloumi.

På bilden nedan hade jag salsan som tillbehör till kalkonspett i min kokbok Grillmat LCHF.

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson