Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Kikärtsgryta med indiska smaker

Värmande gryta

Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.

Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.

Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.

Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong, välj den sort som passar dig

2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller

1 pressad lime

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.

Långlagad köttgryta med trattkantareller

Gammaldags matlagning

Just nu är jag inne i en period med mycket långkok, perfekt mat att ta till när höstkylan kommer krypande.

Idag gjorde jag ett mycket gott pepparrotskött på oxsvans som jag hade kokat till benbuljong.

Dagens mattips blir långlagad oxlägg i skivor, med märgfyllt ben i mitten, det ger också en väldigt mustig och näringsrik gryta.

Oxlägg långkokt med trattkantareller och örter

1 kg oxlägg i skivor

25 g smör

1 stor morot

2 gula lökar

2-3 dl smörstekta trattkantareller

1 kvist färsk rosmarin

3 kvistar färsk timjan

1 dl vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Lägg ner örtkvistarna och svampen, häll på vinet.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks.

Koka upp och låt sjuda under lock i 2½ timme eller tills köttet lossnar lätt från benet..

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Ta upp örtkvistarna och servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Vill du ha tips på fler långkokta rätter så finns många av mina favoriter här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Goda smårätter som passar till finns i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken kan du beställa ett signerat exemplar till dig själv eller som julklapp.

Laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Njutbar fiskgryta

Jag fortsätter att dela med mig av tips på lättlagad vardagsmat, idag blir det en smakrik fiskgryta.

Vi försöker äta fisk och skaldjur åtminstone 3-4 gånger i veckan, då oftast som middag.

Den här grytan fungerar fint även med vit fisk eller skaldjur, så ta vad du har hemma.

Laxgryta 4 port

500 g lax i bitar, helst viltfångad

1 blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

3 dl buljong

1 röd och 1 grön paprika

8 soltorkade tomater

50 g smör

2 vitlöksklyftor

 ½ dl hackad persilja

1 tsk paprikapulver eller chiliflingor

½ tsk torkad oregano

½ tsk torkad timjan

Saft och rivet skal av en ekologisk citron

Salt efter behag

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädde och buljong, koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål, garnera med gurka och en grön kvist.

Vill du ta del av fler av mina bästa recept och tips så hittar du hundratals av dem i kokböckerna nedan.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör

Falukorvsgryta à la Medelhavet

Smakfull falukorv

Falukorv har varit en riktig favorit ända sen jag var barn, det matminnet delar jag nog med många svenskar.

En varubil kom hem till vår gård i norra Dalarna en gång i veckan, från Karelius slakteri i Lima.

Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen.

Deras egentillverkade korvar låg på rad i kyldisken, min favorit säljs fortfarande i butiker i Dalarna under namnet Limakorv.

Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat, mamma var väldigt duktig i köket.

Hon kunde ingenting om matlagning när hon gifte sig med pappa, men köpte Stora Kokboken och lärde sig allt från den.

Hon jobbade heltid som sjuksköterska i Särna, men hade ändå alltid tid att laga mat från grunden.

Så glad att jag fick med mig matintresset hemifrån, först blev det 18 år som restaurangkock och nu har jag precis släppt min sjätte kokbok, så det höll verkligen i sig med besked.

Dagens korvgryta är en mix av Korv Stroganoff och de mustiga köttgrytor jag ätit på resor till Grekland.

Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för medelhavsmakerna.

Grekisk korvgryta 4 port

500 g falukorv med hög kötthalt

50 g smör/kokosolja

3 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl ajvar eller chilisås

1 röd paprika

1 stor aubergine

1 ask cocktailtomater

1 msk krossade korianderfrön

1 tsk paprikapulver

Salt och peppar

Tärna falukorv, aubergine och paprika, hacka löken fint och dela tomaterna i halvor.

Bryn korven i en del av smöret och lägg över i en gryta.

Stek därefter aubergine, lök och paprika i omgångar ett par minuter.

Häll över allt i grytan, värm upp och tillsätt tomathalvor och kryddor, fräs en liten stund under omrörning.

Rör ner grädde och chilisås och låt puttra 15-20 minuter tills såsen tjocknat.

Servera som den är med färska grönsaker eller tillsammans med smörstekt vitkål eller glutenfria sjögräsnudlar/bönpasta.

Nedan ser du min bild på Ajvar från nya kokboken, fotograferad en vacker kväll förra sommaren på Bynäset, Frösön.

Ajvar med paprika och aubergine från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Smakrik gryta med fläskkarré

Snabblagad köttgryta

Jag gillar att långkoka grytor, men ibland är det väldigt bekvämt med en snabblagad gryta.

Då är en fet och fin fläskkarré bra att ta till, den behöver ingen lång koktid för att bli mör.

Här har jag gjort en allt-i-ett-gryta, där det gröna, sköna tillbehöret till köttet ingår i form av pumpa och lök.

Fläskgryta

Fläskgryta 2 port

 3-400 g fläskkarré

300 g pumpa eller aubergine

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.

Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

 

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Rönn i höstfärger

Höstmat

Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert.

Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre.

De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

De är båda utbildade kockar och lagar väldigt god mat, så premiärlunchen blev mycket populär bland gästerna på Hallströms Verkstäder.

Jessica Jonsson, Nils-Åke Hallström och Martina Jonsson på Hallströms Verkstäder i Nälden

Martina och hennes älghund Loke

Restaurang Kroken i Nälden

Det är inte ofta man får så god lunchmat ute och det säger jag inte bara för att jag är deras moster, det är dessutom helt sant.

Båda tjejerna är älgjägare, de tillbringade förra veckan på sina jaktmarker, så de är riktigt duktiga på det här med viltkött och de smaker som passar till.

Förra sommaren köpte jag med mig av deras viltskavswok när jag var uppe och gick en dag på Storhogna.

Du ser lite bilder från den turen nedanför receptet, som är min tolkning av Krokens gryta.

Viltskavsgryta på Restaurang Kroken i Nälden

Viltskavsgryta med skogssvamp 4 port

500 g viltskav

2 dl smörbrynt skogssvamp

2 dl smetana

3 schalottenlökar

2 dl kycklingbuljong

1 dl starkt kaffe

1 msk tamarisoja

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

10 enbär

2 lagerblad

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna utom lagerbladen fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner svamp och de mortlade kryddorna och lagerblad, salta, peppra och bryn ett par minuter.

Häll på buljong, kaffe och soja, låt koka in i köttet så får det mustigare smak.

Rör ner smetana och låt puttra i 30 minuter tills såsen tjocknat, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du ha en mjölkfri gryta så hoppa över smetanan och servera lingonaioli till, som jag hade till viltskavswoken på fjället.

Lingonaioli gör du genom att blanda ner 2 dl frysta lingon i 2 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Viltskavswok med lingonaioli och Öländska bönchips

Grekisk kycklinggryta

Snabblagad kyckling

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Det passar också fint som bas i en glutenfri paj, prova gärna den här.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.

Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Snabb gryta med fläskkarré

Middag på 20 minuter

Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet.

I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar.

Framöver våren kommer jag därför att dela med mig av lite snabblagade rätter på sånt som kan förekomma hemma i mitt kök till vardags.

Den här vintern har jag och Lennart ändrat våra matrutiner lite, det har fått oss båda att bli både piggare och även tappat en hel del vikt.

Det nya är att vi nu hoppar över de mellanmål och kvällsfika som förekom lite då och då förut.

Nu äter vi frukost, lunch och middag på bestämda tider, klockan 06, 12 och 18.

De här rutinerna har gett oss mer ork och motivation till motion och vi märker båda att vi blivit starkare och mindre stela i lederna.

På lördag kommer ett längre inlägg om det, där du får tips om hur vi äter idag.

Du får gärna dela mina inlägg vidare i dina sociala medier, så fler får chansen att läsa dem.

Gryta på fläskkarré

Fläskkarrégryta 2 port

 3-400 g fläskkarré

300 g pumpa eller aubergine

1 lök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.

Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Vill du hellre äta kyckling så hittar du en lika snabb gryta om du klickar på bilden nedan.

Dillkött

 

Gammaldags husmanskost – Dillkött

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Svenska favoriträtter

Jag kommer framöver att dela med mig av några kokboksrecept på mina absoluta favoriträtter.

Idag bjuder jag på dillkött från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med  Annika Dahlqvist.

Kokboken är en samlingsutgåva av sen länge slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är också slutsåld, men här finns Gammaldags husmanskost som E-bok.

Så här skriver jag om dillköttet i kokboken:

Det här receptet är en av mina favoriter inom den traditionella husmanskosten.

Jag kokar mitt dillkött på kalv men det blir också väldigt gott på lamm.

Här har jag valt att koka benfritt kött. Använder du kött med ben så blir buljongen bara ännu mer näringsrik och god.

Socker som ingår i gammaldags recept har jag uteslutit, här kommer den naturliga sötman istället från lök, morötter och grädde.

Dillkött på kalv 4-5 port

600 g benfri kalvbog

ca ½ liter kokande vatten

ca 2 tsk salt

2 morötter

1 gul lök

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

Dillstjälkar från ett knippe

Dillsåsen:

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong från koket

ca ½ msk ättikssprit 12%

ca ½ krm vitpeppar

ev lite salt

2 dl grovhackad dill

Skölj köttet väl och koka upp vattnet. Lägg köttet i en gryta, strö över salt och häll över det kokande vatten så det täcker köttet.

Att använda kokande vatten gör att du får mindre partiklar att skumma bort ur buljongen.

Koka upp på nytt och skumma av alla slaggprodukter som samlas på ytan med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med dillstjälkarna.

Låt sjuda på svag värme i ca 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.

Ta upp köttet med hålslev och koka ihop buljongen på hög värme i ca 5 minuter.

Sila och mät upp buljongen till såsen. Frys in resten som en god smaksättare till en soppa.

Koka upp buljong och grädde, låt koka ihop tills såsen tjocknar i ca en halvtimme.

Smaksätt med ättika, vitpeppar och mer salt om det behövs.

Lägg ner köttet att värmas några minuter i såsen.

Skulle du vilja ha en lite tjockare sås så går den bra att reda med en äggula utrörd i ett par matskedar grädde.

Rör ner den när köttet värmts och låt den bara sjuda en liten stund tills den tjocknat.

Koka inte såsen efter att äggulan tillsatts, för då blir det äggröra.

Tillsätt den hackade dillen precis innan serveringen, får den koka så tappar den både smak och färg.

Servera dillköttet med kokt blomkål, broccoli eller brysselkål.