Renskavspanna på vedspis och fjällutflykt

Höst i fjällen

Nu i veckan åkte jag och min syster, som nyligen blivit pensionär, på en tredagarstur ner till vår lilla hemby i norra Dalarna.

Vi fick några riktigt fina, om än något kalla, dagar fyllda med naturupplevelser.

Vi har varsin stuga, min är utan el och vatten, så det är riktigt vildmarksliv jag lever när jag är där.

När jag kom fram så hade jag bara +8 inne, så det var bara att sätta igång att elda.

Det blir snabbt en så härlig värme av sprakande björkved, varm blir man förstås också av att bära ved, vatten från älven och kallkällan.

Vi tycker båda väldigt mycket om naturen, kanske för att vi är födda mitt i den, så på tisdagen blev det en tur upp till Idre och Nipfjället och några timmars fjällpromenad.

Längre ner i inlägget ser du lite bilder därifrån, det var +3 och halv storm, men alldeles ljuvligt vackert.

Dagens recept blir den middag jag bjöd på när vi hade kommit hem från fjället, jag hade tagit med suovasrökt renskav, det absolut godaste kött jag smakat.

Suovasrökning innebär att man saltar och kallröker renköttet på traditionellt vis, här kan du läsa mer om hur hantverket går till.

Jag köpte min suovasskav på Jillie Ren & Vilt i Funäsdalen när jag var där och fotograferade till min kommande kokbok i augusti.

Renskavspanna 4-5 port

500 g renskav, suovasrökt om du hittar

50 g smör till stekning

2 dl smörfräst skogssvamp

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 dl benbuljong

1 dl hackad, färsk citrontimjan eller vanlig

½ dl starkt kaffe

1 msk Worcestershiresauce

1 tsk grovmald svartpeppar

Salt om du har vanligt renskav, det suovasrökta är salt så det räcker.

Skär lök och vitlök i strimlor, hetta upp smöret i en gjutjärnspanna.

Häll ner renskavet och bryn i några minuter, så det får färg, krydda med svartpeppar och salt efter smak.

Tillsätt löken och bryn en minut under omrörning.

Häll i svampen och låt den puttra med en stund, slå så över buljong, kaffe och Worcestersås och låt det koka in.

Strax innan serveringen rör du ner citrontimjan, då behåller den både smak och färg.

Jag serverade renskaven med kokta bondbönor, romanesco och en sallad på skogsskräppa, citronmeliss, persilja, gurka och lingon.

Recepten på tillbehören, örtmajonnäs på ghee och lingondressing kommer i ett senare inlägg.

Romanesco från Ås Trädgård

Örtsallad med lingondressing

Bondbönor från Kretsloppshuset

Färgsprakande fjällsluttning

Rött ripbärsris

Blåbärsplockning

Syster Monica

Fröknäckemacka och kaffe på Nipfjället

Fikapaus, väl påklädd i höstkylan

Städjan

Härjedalsfjällen i fjärran

Höstfärger

Älgfärsbiffar med Västerbottensost och stuvade trattkantareller

Födelsedagsfirande i stugan

Idag är jag på väg ner till stugan i Dalarna. Min syster och jag åker ner en kort sväng för att titta till inför vintern, plocka mossa, förhoppningsvis lite lingon och så passar vi på att fira min födelsedag i lugn och ro.

Datorn får vara kvar hemma, ska bli skönt med lite vildmarksliv utan att vara uppkopplad i två dagar.

Det är en av fördelarna med att ha en stuga långt ifrån det moderna samhället, min trådlösa internetuppkoppling fungerar helt enkelt inte där.

Många skulle nog må gott av att ta lite periodisk internet-fasta mellan varven. Vi blir ju mer och mer beroende av att ständigt ha kontakt med omvärlden via datorer, mobiler, ipads, Facebook, Twitter, Instagram m.m. m.m.

Under tiden får du njuta av några recept jag lagat vid tidigare besök i min lilla stuga som ligger precis vid älven.

Först ut blir en smakrik älgfärsbiff som jag serverade med gräddstuvade trattkantereller och en syrlig, varm paprikasallad med äpple.


Älgfärsbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost. Smaka av om det behövs mer kryddning. Låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida. Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoya

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soya och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig Äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek mjuka i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.