Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Chilimarinad till grillat

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu är sommaren riktigt på gång, så härligt med lite skönare temperaturer efter en kylig vår.

En vår och en sommar som blir helt annorlunda än alla de andra i våra liv, på grund av det eländiga virus som dominerar en hel värld.

Men något vi kan hålla fast vid, även i dessa svåra tider, är att äta riktigt bra mat.

Det ger både glädje, njutning och förbättrar motståndskraften så vi lättare klarar av Coronan, om vi skulle bli smittade.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling,  lamm, nöt och vilt.

Chilimarinad

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Mina bästa grilltips

Sköna Maj

Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet.

Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron.

Ett bra sätt att umgås med våra nära och kära är att laga mat och äta utomhus, där det är lättare att hålla distansen.

Så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.

Vill du ha tips på goda tillbehör, ja då får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min grillkokbok.

Där hittar du mängder av marinader, såser, sallader och röror som passar till fisk, kött och fågel, såklart finns det även en hel del vegetariskt att välja bland.

Du får också tips på drinkar, tilltugg, förrätter och några läckra desserter, ja allt som behövs för en lyckad grillmiddag.

Den är en nyutgåva av Grillmat LCHF, som såldes slut för några år sen, mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak har skrivit förordet.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är utgiven på det lilla förlaget Lumio och den kostar bara 195 kr i länken, de har även publicerat nyutgåvan av min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost.

Just nu i kristider är det extra viktigt att vi stöttar alla småföretagare i landet, så gå gärna med i Facebook-gruppen Handla av varandra – småföretagare behöver dig nu.

Efter marinadreceptet så får du se några av Mikael Erikssons vackra bilder från grillboken.

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré/lammstek/kycklingbröst

1 dl min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke, vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva köttet eller skär det i jämnstora kuber till grillspett, lägg bitarna i en kraftig plastpåse.

Häll över marinaden, pressa ur luften och knyt igen, massera runt så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera länge, gärna 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Vill du förbereda några dagar innan så kan du lägga in påsen i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla lätt med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grilla först över het glöd ett par minuter så köttet får fin färg, låt det sen dra färdigt på sidan av glöden, då blir det som saftigast.

Kryddsmör i paprika

Grillad portabellosvamp

Entrecôte med Café de Paris-smör

Kanarisk mojo

Sockerfritt iste