Snabbt, enkelt och gott
Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.
Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.
Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.
Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.
Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.
Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.
Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.
Lax med varm tomatmajonnäs 1 port
1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad
4 cocktailtomater
2 msk pumpafrön
1 liten, gul lök
2 msk smör/kokosolja
1 msk vatten
½ tsk balsamvinäger
Salt och chiliflingor
2 msk av min lättfixade majonnäs
1 msk hackad, färsk citrontimjan eller vanlig timjan
Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpafrön några minuter så de får lite färg.
Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra ett par minuter medan du steker laxen.
Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.
Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.
Fler lättlagade mattips hittar du i mina kokböcker, länkarna går till Bokus.
Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och på Biblioteket.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)