Färsk tortellini med ost och skinksås toppad med parmesan
Jag leverera inte i den takt jag gjort men NÄR jag gör det så kommer recept och inspiration direkt från hjärtat. Här har vi en enkel men extremt god pasta. Färsk tortellinin fylld med ost/skinka. Jag kokade upp saltat vatten och lät pastan gå al dente. Sparade lite av det saltade pastavattnet. Vid sidan om […]
Lucka 4 – Marinerade champinjoner till julbordet

Inlagd svamp

Idag bjuder Tomten och jag på ett riktigt gott tillbehör till ditt julbord, apelsinmarinerade skogschampinjoner.

Något som uppskattas av många är att få den här typen av inläggningar i julklapp, så passa på att göra en större sats.

Svampen passar fint till såväl kött som rökt fisk eller som komplement till det vegetariska.

Receptet kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, som jag hade det stora nöjet att få fotografera själv ute i den vackra jämtländska naturen förra sommaren.

I länken ovan kan du köpa ett signerat exemplar av boken, du hittar den även på Adlibris och Bokus.

Vill du istället gynna en riktig butik så finns den på Akademibokhandeln över hela landet.

Du kan också köpa den på EJs Hälsokost i Östersund och på Gott&Reco i Falun.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

250 g skogschampinjoner

5 dl vatten

2 msk salt

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

1 kanelstång

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

Kallpressad olivolja, gärna med citronsmak

Skiva svampen och koka upp med vatten, salt, kanelstång och timjan.

Tvätta och riv apelsinen grovt, pressa ur saften.

Jag har använt ett zestjärn, men det går lika bra att ta av yttersta skalet  med grova sidan på rivjärnet eller med potatisskalare för att sedan strimla fint.

Blanda ner skal och saft i kastrullen och låt svampen puttra i fem minuter.

Låt champinjonerna rinna av i ett durkslag, spara vattnet till en soppa eller grönsaksgryta.

Häll upp svampen i en burk och täck med olivolja.

Inläggningen håller sig länge om den hela tiden är täckt med olja.

Tips: Du kan variera den här inläggningen med vanliga champinjoner eller skogssvamp, till exempel trattkantareller eller blodriska.

Kanelstången kan bytas ut mot några skivade vitlöksklyftor om du föredrar den smaken.

Gratinerade svamphattar som tapas

Festliga svampar

Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna.

Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider.

Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.

Fler tips på goda smårätter hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör, som du kan köpa här på Adlibris och här på Bokus.

Har du köpt den redan på Bokus så blir jag väldigt glad om du vill skicka in en recension av boken där.

I min sjätte kokbok, som jag dessutom fotograferat själv, kan du läsa om hur mycket just skogspromenader betytt för min hälsa.

Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Hon tar upp hur viktigt det är att vi börjar hitta tillbaka till våra rötter och tar hand om den mat vi har i vårt närområde.

Akademibokhandeln har också fått hem kokboken nu, bra för alla oss som vill stötta den lokala bokhandeln.

Svenska tapas

Gratinerade svamphattar 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen, skär den i små tärningar.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svamphattarna lätt på båda sidor, salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Ta upp hattarna och bryn sen svamptärningarna.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill, rör ner de avsvalnade svamptärningarna.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem, gratinera på 200º i ca 5 minuter.

Gratinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Höstens godaste svampsoppa

Torsdagssoppan

Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen.

Dagens svampsoppa har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu i höst.

Om skogsbad, naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar benbuljong, så hittar du en hel del tips i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Min bästa viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och locka lite gratis mat att förgylla både vardagsmat och festmat med i höst och vinter.

Nu i sommar har jag köpt mitt viltkött på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har fantastiskt fina produkter från Svantes Vilt i Harads, som suovasrökta renburgare, älgburgare, renskav, färs och stekar.

Hamburgarna är de godaste jag ätit, vi har ätit av båda sorterna nästan varje vecka under hela sommaren.

Så bor du i närheten kan du ta en tur dit, de har även svamp, smör, grädde, blommor och allt annat du behöver till en härlig middag, lite som en gammaldags lanthandel.

Du kan även köpa flera av mina signerade kokböcker där, bra presenttips om du vill ge bort något med omtanke.

För dig som bor i övriga landet finns böckerna i länkarna nedanför receptet eller att beställa hem på vanliga bokhandlar.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl benbuljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Värmande kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Sopptider

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.

Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.

Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hemkokt buljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmejamix

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.

Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.

Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Inlagda svampar till tapas

Svamptider

Jag har hört från olika håll i landet att god gratismat börjat dyka upp i skog och mark.

Svamp är inte bara himla gott utan även en god källa till protein och andra nyttigheter.

Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter, den smakar suveränt till tapas.

Men kolla först upp så svampen du plockar är ätlig, hör med nån äldre släkting eller läs på i en svampbok.

Vill du hellre köpa en kokbok så hittar du mina i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska

Baconfyllda champinjoner

Fyllda champinjoner

Fredagsgott

Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

De passar både som tapas eller meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat.

Fler recept på njutbara sommartips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök, fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Svampröra med bacon till grillat

Fläskkarré med svampröra

Smakrik svamp

Har du provat att steka svamp med bacon som tillbehör till grillat?

Om inte så har du chansen nu, det blir väldigt gott, både till fisk och kött.

Just att blanda i lite syra från vinäger som jag gör i det här receptet lockar fram väldigt mycket goda smaker.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Fläskkarré med svampröra

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Förgyll helgpizzan

Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza.

Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här.

Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Fler gröna godsaker hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus.

Örtmarinerade kastanjechampinjoner

6 st kastanjechampnjoner

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

2-3 kvistar färsk timjan, oregano eller dragon

Salt och peppar

Ansa och skär champinjonerna i jämna skivor, det går förstås bra med annan svamp också.

Förväll svampen i lite saltat vatten under lock ett par minuter, blanda under tiden ihop marinaden.

Rör ihop ingredienserna i en bunke. Plocka örtbladen från kvistarna och lägg i dem hela.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Fyll på med mer olivolja om det inte täcker.

Förvara svampen i kylen, den håller sig i flera månader om den hela tiden är täckt med oljan.

Här nedan ser du en annan variant på marinerad svamp från min kokbok, jag tog bilden i skogen strax utanför där jag bor i Östersund förra sommaren.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner