Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Gräddig viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.

Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.

Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl av min enkla buljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Kräftpremiär med goda tillbehör

Kräfttider

7 augusti är det premiär för kräftorna i år, för alla som håller på de gamla traditionerna.

Numer äts ju de goda skaldjuren lite när som helst, men eftersom jag gillar våra svenska traditioner så kommer mina goda kräfttips just idag.

De passar förstås fint även till räkor och andra skaldjur om du hellre äter det.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås på mitt sätt

3 dl av min lättlagade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.

Vill du hellre göra en ostpaj så finns det i den här länken.

Du hittar många fler recept som passar både till sensommarens fester och vardagsmaten i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Även den är snart slutsåld och nytryck är inte planerat för vare sig den eller bakboken då förlaget tyvärr lagts ner.

Här nedan kommer ett recept på grillade kräftor från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en omarbetad nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Kanske kan någon av mina kokböcker blir en fin present att ta med istället för de så vanliga blommorna och vinflaskan på kalaset?

Här hittar du den senaste som kom i höstas, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.


Foto Mikael Eriksson

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Zucchini med svamp- och skinksås

Pastasås med zucchini

Innan jag började med lågkolhydratkosten LCHF 2009 var en av mina absoluta favoriter spaghetti med olika såser.

Eftersom jag nu åt mat utan gluten så fick jag istället börja experimentera med olika grönsaker till mina pastasåser, naturligt glutenfria tillbehör med få kolhydrater.

Och vilket lyft det blev, grönsakerna gör ju den här typen av mat så mycket godare tycker jag.

Här är det finstrimlad zucchini som blivit tillbehör till min sås med rökt skinka och svamp.

Kantareller är favoriten, men här blev det björksopp som följde med hem efter en skogspromenad.

Pastasås med skinka och svamp 1 port

1 dl fint tärnad svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak och näring.

Fler av mina favoriter bland det gröna som nu finns i överflöd hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där får du också läsa om hela min hälsoresa och hur maten har gett mig ett friskare liv under de senaste 15 åren.

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Godaste kantarellsåsen

Svampsås som på krogen

Nu är det kantarelltider, hört att det finns gott om den goda svampen ute i skogarna söderöver och även i fjällen.

Har du ätit kantarellsås på restaurang och tänkt att en sån skulle du vilja laga därhemma?

Då har du kommit rätt, under mina många år som kock och köksmästare i olika restaurangkök kokade jag stora mängder med kantarellsås.

Det var en mycket uppskattad sås, det var bara den här pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.

Dagens recept är ett storkok som räcker till flera middagar, frys in i mindre burkar så har du svampsås att njuta av länge.

Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt bara mer buljong och mjölk så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska så har du en stuvning.

Har du inte kantareller så blir såsen förstås riktigt god även med annan svamp.

Helstekt kalkonbröst med kantarellsås och sockerärtor

Kantarellsås

1 liter grädde/kokosgrädde

5 dl förvällda, hackade kantareller

1 stor gul lök

50 g smör/kokosolja

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 dl madeira, portvin eller vitt vin

1 msk glutenfri tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.

Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.

Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.

Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på buljongen och grädden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.

Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.

Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.

Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).

Kantareller

Två tips på meze från Medelhavet

Fyllda champinjoner

Fredagsgott

Gårdagens recept på souvlaki med tzatziki blev väldigt välbesökt, vi är många som tycker om maten från Medelhavet.

Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

De passar att servera som en liten förrätt före maten, meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat.

Recept två har fått inspiration från både Turkiet och Spanien, där serveras ofta stekt, kryddig lever som en förrätt eller som tapas.

I Turkiet ofta med en sallad på finstrimlad rödlök, ruccola och sumak, ett syrligt bärpulver.

Vill du hellre göra en vegetarisk variant av champinjonerna så hittar du ett sånt recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Fler recept på njutbara tillbehör till grillat finns det även gott om i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök, fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Tapas på kalvlever 2-3 port

200 g kalvlever

½ citron

1 tsk chiliflingor

1 msk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll på smöroljan från stekpannan och strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.

Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4