Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.
Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.
Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.
Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.
Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.
Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.
Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.
I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.
Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.
Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.
Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.
Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.
Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.
Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.
Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.
Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.
Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.
Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.
En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.
Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse
Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.
Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??
Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.
Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.
Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?
Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.
Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.
Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.
Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.
Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.
Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.
Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.
Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.
Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:
Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.
Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.
Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.
Fiskgratäng 2 port
200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra
När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.
Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.
Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.
Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.
Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.
Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port
Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.
De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.
Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.
För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.
Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.
Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.
Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.
Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.
Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.