Fredagsgott
Gårdagens recept på souvlaki med tzatziki blev väldigt välbesökt, vi är många som tycker om maten från Medelhavet.
Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.
De passar att servera som en liten förrätt före maten, meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat.
Recept två har fått inspiration från både Turkiet och Spanien, där serveras ofta stekt, kryddig lever som en förrätt eller som tapas.
I Turkiet ofta med en sallad på finstrimlad rödlök, ruccola och sumak, ett syrligt bärpulver.
Vill du hellre göra en vegetarisk variant av champinjonerna så hittar du ett sånt recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Fler recept på njutbara tillbehör till grillat finns det även gott om i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Fyllda champinjoner 2 port
6 stora champinjoner
2-3 skivor varmrökt bacon
2 msk smör
1 liten, gul lök
½ dl riven, lagrad ost
½ dl riven fetaost
Lite salt och peppar
Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.
Blanda med finhackad bacon och lök, fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.
Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.
Gratinera på 225 grader i ca 15 min.
Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.
Tapas på kalvlever 2-3 port
200 g kalvlever
½ citron
1 tsk chiliflingor
1 msk oregano
Flingsalt
Smör och olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Lägg upp på en tallrik, häll på smöroljan från stekpannan och strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.