Liten överraskning mitt i veckan
Hej! Jag och min sambo brukar inte vara så noga med att fira alla hjärtans dag utan tycker att man ska fira lite mer spontant och i vardagen istället. Däremot har vi som tradition sedan ett par år tillbaks att vi går ut och äter middag i samband med alla hjärtans dag. Mest för att […]
Glutenfritt ostbröd med blomkål från kokboken Matfilosophie

Kokboksrecept

Som du kanske märkt så har det varit lite glest med inlägg härinne den senaste tiden.

Jag vilar upp lite efter ett intensivt kokboksskrivarår och laddar inför nya, spännande projekt.

Så därför låter jag andra stå för matlagningen i några inlägg framöver.

Idag delar jag med mig av ett riktigt gott bröd från en av mina favoriter bland matbloggar, Ekofilosophie som drivs av Sophie Cronquist.

Sophie har nyligen släppt sin första kokbok, Matfilosophie, hon ligger bakom både recept och de läckra, färgstarka bilderna till.

En kokbok som jag gärna gör lite extra reklam för, då den är fylld av många fina recept på naturlig mat med få kolhydrater.

Här hittar du både enklare vardagsmat och lite finare rätter till fest.

Sophie och jag har många saker gemensamt när det gäller synen på vår mat och ett hållbart samhälle.

Även om hennes recept är gjorda enligt lågkolhydratfilosofin, så saknas här minsann inte smakrika och färggranna grönsaker, det som gör naturlig mat utan konstgjorda tillsatser extra god.

Boken innehåller många vegetariska recept och en hel del vilt, fisk och kyckling, precis sån mat som jag själv tycker om att laga.

Efterrätterna är helt fria från sötningsmedel vilket är ett extra plus, de sötas istället lite och naturligt med frukt, bär och carobpulver.

Här har jag valt ut ett av alla de goda recept som finns i kokboken, ostbröd med blomkål, då jag är väldigt förtjust i indisk mat och saknar det goda naanbrödet.

Sophie serverar det i boken till en gryta på fläskkarré, jag kommer att använda det till min kycklingkorma.

Jag har även delat ett recept på palsternacksplättar från kokboken i ett tidigare inlägg.

Smakprov.se kan du ta del av innehållsförteckningen och flera goda recept.

Här kan du köpa Matfilosophie på Idus Förlag, den finns också på Bokus och Adlibris.

Blomkålsbröd à la Matfilosophie 8 st

250 g blomkål

175 g riven ost

1 tsk torkad persilja

Salt och svartpeppar

1 tsk kumminfrön

1,5 msk smält smör

1 helt ägg + 1 äggvita

1 tsk fiberhusk

Skär blomkålen i mindre bitar och kör i mixer till fint smul.

Lägg i en skål och tillaga i microvågsugn i 1 minut på full effekt.

Blanda ihop blomkålen med övriga ingredienser till bröden.

Låt smeten stå och tjockna i 10 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut och forma blomkålssmeten till platta runda bröd.

Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Vänd på bröden efter 15 minuter.

Garnering och servering

Pensla med rumsvarmt smör och strö över 1 dl grovhackade cashewnötter och ½ dl riven kokos över bröden.

Helgmys – pizza!
Helgmys när det är som bäst! En matig variant på pizza är att göra botten av köttfärs. Rätten kallas meatzza och är grymt god! Denna var extra god eftersom jag slapp laga den och överlämnade allt till sambon, som så klart slängde ihop en grymt god meatzza :) Botten är gjord på blandfärs och sedan […]
Helgmys – pizza!
Helgmys när det är som bäst! En matig variant på pizza är att göra botten av köttfärs. Rätten kallas meatzza och är grymt god! Denna var extra god eftersom jag slapp laga den och överlämnade allt till sambon, som så klart slängde ihop en grymt god meatzza :) Botten är gjord på blandfärs och sedan […]
Superpris på min kokbok Matfilosophie hos Adlibris!
Hej på er! Dagens tips: Adlibris har sänkt priset på min kokbok Matfilosophie. Nu kan du köpa den för endast 159 kr! Dessutom fraktfritt! Så passa på! :) Klicka här så kommer du direkt till bokens sida hos Adlibris! Köper du boken får du väldigt gärna lämna en recension eller ett omdöme där du köper […]
Kycklinggryta från Matfilosophie
God morgon! När vi beställer hem kött från Orust köper vi alltid kycklinglårfiléer. De är stora och fina, inte alls som de man köper i butiken, och de har skinnet kvar. Mer smak och lite mer fett alltså. Perfekt med andra ord! ;) Jag brukar oftast göra grytor med kycklingen och det blir oftast med tomatbaserad […]
Hemgjord leverpastej – gott, prisvärt & enkelt!
Jag har länge velat testa göra egen leverpastej! Dels för att det är kul att testa göra grejer från grunden och dels för att det verkar omöjligt att hitta leverpastej som inte innehåller en massa skit och socker. Så nu har jag äntligen gjort egen pastej! Vill du ha lite helgpyssel, så varför inte göra […]
Värmande soppa & goda köttbullar
I helgen körde vi lite rensning av rester i kyl och frys. Det blev en trerätters! Soppa till förrätt, köttbullar till varmrätt och bärkaka till efterrätt (den fick dock inte vara med på bild ;)) Så, med lite fantasi går det att slänga ihop en hel del :) Soppan gjorde jag med hemgjord köttbuljong som bas. Jag […]
Helstekt fläskytterfilé med curryfrästa grönsaker – lättlagad helgmat
Hej! Härligt med helg igen! Tycker vintermörkret är jobbigt just nu och energin är inte på topp på kvällarna. Dags att pigga upp sig med lite god helgmat som dessutom är lättlagad och funkar fint att göra mycket av så att nästa veckas matlådor är säkrade ;) Jag brukar oftast inte köpa fläskytterfilé eftersom den […]
Minska matsvinnet – 5 goda rätter på rester
Hej! Har du lite olika grönsaksrester som ligger i kylen och börjar se lite ledsna ut? Då är det perfekt att använda dem till att göra lite lättlagade och goda luncher eller middagar! Grönsaker av olika slag, något protein och kanske ett par ägg är allt du behöver för att slänga ihop bra måltider på […]