Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Risotto utan ris

Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det.

Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater.

Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Det är verkligen roligt att det gröna har fått ett så stort uppsving som komplement till de mer traditionella, stärkelserika tillbehören ris, pasta och potatis.

I min kommande kokbok hittar du mängder av mina grönsaksfavoriter, här kan du förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Blomkålsrisotto 4 port

6 dl grovriven blomkål

200 g halloumi/eldost

100 g salami

2 morötter

2 gröna paprikor

2 röda paprikor

1 gul lök

50 g smör till stekning

Servera med:

4-8 ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar.

Bryn hälften av smöret och stek salami och halloumi en minut, tillsätt paprika och lök och stek ett par minuter till, häll upp på ett fat.

Bryn resten av smöret och rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs ett par minuter innan du blandar ner korv/grönsaksröran.

Jag kryddade inte risotton extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tomatmajonnäs

2 dl majonnäs

6 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré eller ajvar

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.

Rör samman tomatpuré och majonnäs, smaksätt med vitlök och vinäger.

Blomkålsotto

Risotto på riven Blomkål med Salami, Halloumi och grönt

Julens rester på nytt sätt

Nu efter jul finns det nog i de flesta kylskåp en hel del kött/fiskrester.

Testa den här blomkålsotton med det du har eller den här gräddstuvade pytt i pannan.

Blomkålsrisotto 2 port

3 dl grovriven blomkål

100 g halloumi

50 g salami

1 morot

½ gul lök

1 grön paprika

1 röd paprika

3 msk smör

2 ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar. Bryn smöret och stek salami och halloumi en minut. Rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs en minut till.

Jag kryddade inget extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tillsätt resten av grönsakerna och stek ett par minuter till.

Jag serverade blomkålsotton med stekt ägg, tomatmajonnäs, rucola och bladpersilja med kallpressad olivolja och balsamvinäger.

Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så titta gärna in på nya kontot birgittahoglundsmat på Instagram.

Där delar jag med mig av lite blandat från resan till Turkiet, med ögonblicksbilder på vår mat och det jag tycker är vackert.

Ingredienser till Risotto Lowcarb

Tomatmajonnäs

1 dl majonnäs

2 cocktailtomater

1 vitlöksklyfta

1 tsk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.

Rör samman tomatpuré och majonnäs,  smaksätt med vitlök och vinäger.