Grön ärtsoppa med morotsröra

Torsdagssoppa

Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.

Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.

Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.

Idag bjuder jag på en i mitt tycke riktigt god och lättlagad ärtsoppa från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.

Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.

Lars-Erik Litsfeldt

Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.

Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.

Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.

Även i min och Lars-Eriks förra bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, finns många tips, råd och recept med pre/probiotika.

Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.

På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.

Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.

Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.

I den här länken kan du läsa en trevlig artikel om våra tankar kring kokboken inne på hälsosidan Kurera.

Grön ärtsoppa med purjolök och örter 4 port

500 g frysta ärtor

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl strimlad purjolök

25 g smör eller kokosolja

2 msk hackad persilja

2 msk hackad timjan

2-3 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar efter smak

Morotsröra

2 dl grovriven morot

2 msk smör eller kokosolja

1 dl crème fraiche eller smetana

½ dl finriven parmesan

Salt och peppar

Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.

Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.

Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.

Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.

För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.

Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.

Vill du servera plättar, våfflor eller pannkakor efter soppan så hittar du här flera olika recept.

Rabattkod och rättelse i Stora diabeteskokboken

Kokboksrabatt

Nu den 25-28 september har Bokus 10% rabatt på hela sitt sortiment, bra för dig som kanske börjat tänka på att det bara är tre månader kvar till jul.

För att få ta del av rabatten skriver du in koden SEP23 när du kommer till kassan.

Fröknäcke och kaffe på fjälltur

Här kommer även en rättelse gällande min senaste bok Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker.

Jag fick idag ett meddelande att det tyvärr blivit ett fel i ett av recepten i boken.

Tryckfelsnisse har varit framme och strukit 1 msk psylliumhusk i ingredienslistan till fröknäcket på sidan 120.

Jag och Bookmark förlag är väldigt ledsna över det, felet kommer nu att rättas till inför nästa tryckning.

Knäcket går bra att baka även utan det men det blir inte lika hårt, ett tips som kan vara bra att känna till för dig som brukar få magproblem av just psylliumhusk.

Här kan du läsa några av de recensioner som boken fått, de här har kommit in på bokens sida på Bokus.

”God mat för diabetiker

Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök.

Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”

Stekt torskrygg med pepparrotssmör och broccolimos från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

”Matnyttig kunskap

Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.

Goda och roliga recept med många fina tips.

En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.😊

Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.

Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”

Jag blir riktigt glad om du också vill skriva vad du tycker om boken därinne, dela den på Facebook eller lämna ett betyg.

Här kommer en länk till mina övriga kokböcker om du vill passa på nu när det är rabatt på allt.

Kålpudding med skirat smör och lingon Foto Mikael Eriksson
Glutenfria mandelkakor

En liten kaka till kaffet

Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?

Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.

Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.

Bakboksreklam: Just nu är boken med på Bokus Höstmatskampanj och kostar bara 119 kr istället för 209 kr.

Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?

Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.

Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st

5 torkade aprikoser

25 g smör eller kokosolja

1 ägg

½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl mandelmjöl

1 ½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

ca ½–1 krm salt

Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.

Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.

Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.

1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.

Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.

Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.

Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.

Kladdkakemuffins med körsbär

Plommonpaj med mandelkolatäcke

Kokoskaka med banan och limeglasyr

Pepparkakskladdkaka med palsternacka och päron
Skördetider

Skördefest i Jämtland och Härjedalen

Nu är det den fina tid när grönsaksodlare, osttillverkare, hönserier, kombuchabryggare, bagerier och många andra i närområdet har fyllt sina gårdsbutiker med godsaker, helgen den 9-10 september är det dags för Skördefest här i Jämtland och Härjedalen.

Jag kommer att signera mina kokböcker på Ås Trädgård, ta gärna en tur dit i det underbara höstvädret om du bor i närheten av Östersund 🇺🇿🍁🇺🇿

Här kan du läsa mer om de åtta kokböcker jag skrivit de senaste 12 åren.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Idag släpps Stora diabeteskokboken + Rabattkod

En mycket speciell dag

Idag är det en riktigt stor dag för mig, för nu kommer min åttonde kokbok ut i bokhandeln, ”Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.

Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.

Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.

Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.

Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.

I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.

Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.

För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.

Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras

Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.

Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.

Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.

Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.


”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.

Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Pesto Foto Birgitta Höglund

Gröna ostvåfflor Foto Birgitta Höglund
Grön smoothie från Stora Diabeteskokboken

Näringsrik proteindryck

Tycker du om smoothies, men föredrar de som inte innehåller söta smaker?

Då har du hittat rätt, idag bjuder jag på en riktigt smakrik och näringsrik proteindrink från min och Lars-Erik Litsfeldts kommande bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Kokboken är en uppdaterad och utökad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den blev glädjande nog väldigt populär och såldes slut efter några år.

De senaste åren har jag några gånger frågat Bookmark Förlag, som övertagit utgivningsrätten, om de har planer på att ge ut den på nytt.

I februari kom så det glädjande beskedet att det ville de göra, då det är en högaktuell bok just nu när så många världen över tyvärr utvecklar diabetes.

Bookmark ville dessutom göra om den rejält och utöka både faktadel och receptdel till en betydligt mer matig bok, som dessutom omfattar alla, inte bara män.

Recepten är som i alla mina kokböcker glutenfria, de är helt fria från socker/sötningsmedel och alla ger en hög mättnadskänsla.

Du får också tips på hur du enkelt kan välja det protein du föredrar, om du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.

Lars-Erik och jag på Bookmarks författarmingel i våras

Nu i vår har jag och Lars-Erik jobbat för fullt på varsitt håll med att vidareutveckla vår gemensamma bok till ”Stora Diabeteskokboken”.

Ett mycket roligt arbete, då jag även skapat och fotograferat många nya recept.

Boken innehåller också en hel del recept från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”, så det finns verkligen gott om tips som kan locka många till hälsosammare matlagning.

Lars-Erik är själv ett bra exempel på hur maten vi äter kan förändra våra liv till det bättre, han har själv diabetes typ 2 och har under snart 20 år skrivit många böcker i ämnet.

Den nya boken släpps 30 augusti, du kan lägga in bevakning på den här hos Adlibris, så skickar de ett meddelande så fort den går att beställa.

Grön smoothie 1 stort glas

2 dl varm kycklingbuljong

2 ägg

1 liten påse bladspenat

1 väl mogen avokado

2 msk pressad citron eller lime

2 msk riven eller färskpressad ingefära

1 msk kokosolja

Mixa den varma buljongen med äggen. Det gör att kroppen lättare tar upp proteinet från äggvitan. Blanda ner övriga ingredienser och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och ät gärna med en sked, då mättar den bättre.

Variera gärna proteindrinken med 1 dl kokosgrädde + 1 dl hett vatten istället för buljong, blanda då gärna i lite gurkmeja, kardemumma och vaniljpulver.

Du kan också göra den på grönkål, rucola, persilja eller andra gröna blad, de innehåller alla väldigt mycket näringsämnen.

Ta gärna med den i termos på skogspromenaden, till gymmet eller som en lätt lunch till jobbet.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons bilder till mina recept i Stora Diabeteskokboken.

Frasig ostomelett med räkor

Korvpanna med ägg, fetaost och bönor

Pulled Chicken Wraps

Ugnsbakad lax med pestotäcke, chèvre, räkor och ägg

Lammfärsbiffar med grön wok

Auberginesallad
Grönkålspaj på valnötsbotten

Grönskande tider

Nu är det högsäsong för alla oss som älskar det gröna inslaget i maten.

Idag bjuder jag därför på ett lättlagat recept från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilderna till boken tog jag i den vackra sommargrönskan runtom i Stockholm för tre år sen, naturens fotostudio är den bästa, tycker jag.

Jag har inte en massa avancerad fotoutrustning att bära på, det skulle inte fungera för min rygg, jag behöver bara en kamera och bakverken så gör solen och omgivningen resten.

I morgon är det sista dagen att beställa den till reapriset 139 kr (ord pris 219 kr) på Adlibris.

Gå in i länken ovan så kan du läsa mer om boken, som utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.

Nedanför dagens recept ser du några fler exempel på innehållet i det som blev min sjunde kokbok.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Tips:

De här ugnstorkade tomaterna gjorde jag till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. De är så goda och lättlagade så de förtjänar att vara med även här.

½ kg cocktailtomater, 2 tsk flingsalt, 2 tsk torkad oregano eller timjan, 2 deciliter kallpressad olivolja och 2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt. Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka

Plommonpaj

Blåbärstryfflar med havtorn
Havrebullar med tomat och basilika

Sötpotatisbröd med vitlökssmör

Spröda ostkex

Hasselnötsbullar

Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Att följa sin dröm

För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.

Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.

Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?

Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.

LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio Förlag.

Boken innehåller även många recept från min slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Den delen har förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat, så du får två böcker i en.

Mitt kokboksäventyr slutade inte med den kokboken utan det blev ytterligare sex stycken skrivna under de senaste tio åren, läs gärna mer om dem här.

Till hösten händer lite nytt på bokfronten, skriver mer om det i ett senare inlägg.

Första bilden till det här inlägget är från den picknick som vi dukade upp till omslaget nere vid Storsjön en härlig sommardag, just 12 juli 2011.

De övriga bilderna kommer från boken, här nere ser du min bild på Micke i fototagen på balkongen.

Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt
Topp 10 2022 – Mina mest populära recept på bloggen
Jag i matfototagen Foto Jan Andersson

Favoritmat

Nytt år och nya möjligheter, en bra tidpunkt att jobba vidare på att förbättra hälsan.

Det är nu snart 14 år sen jag la om min livsstil och började äta glutenfri lågkolhydratkost.

Jag jobbar dagligen med att försöka förbättra min och Lennarts hälsa här hemma och försöker mig också på att sprida min matfilosofi så mycket jag bara kan genom den här bloggen, på Instagram @birgittahoglundsmat, min Facebooksida och i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!

Och inte minst via mina populära kokböcker, det känns fantastiskt roligt att ha fått möjligheten att skriva hela 7 stycken under loppet av 10 år.

Här nere får du länkar under bilderna till de mest populära receptinläggen, de som fått flest besök under det senaste året.

Nedanför dem hittar du länkar till de kokböcker som fortfarande finns att köpa, du hittar dem också på Biblioteken.

Jag blir väldigt glad om du vill sprida mina recept vidare och du får väldigt gärna köpa någon eller några av mina kokböcker.

Ät, njut och må gott!

1. Så steker du en perfekt tournedos

2. Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

3. Marinerade, grillade revbensspjäll och 25 tips på tillbehör

4. Smörstekt harr på Jämtlandsvis

5. Om mig, min mat och de sju kokböckerna

6. 7 sorters glutenfria julkakor

7. Glutenfritt valnötsbröd

8. Dillkött från Ekokboken Gammaldags husmanskost

9. Kolbulle utan gluten

Kycklingbuljong Foto Mikael Eriksson

10. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok