
Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Några dagar i Jämtland
Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.
Jag blev inbjuden att signera mina kokböcker på Ås Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.
På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.
Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.
Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.
Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst
Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.
Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.
Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.
Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original
Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.
En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.
Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.
Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.
På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.
Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal
Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port
1 kg färska blåmusslor
500 gr laxfilé
500 gr sejfilé
200 gr räkor med skal
50 gr smör, olivolja eller kokosolja
3 dl strimlad purjolök
2 bifftomater
2 stånd fänkål
2 morötter
1 gul lök
1 pressad citron
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
2 msk fänkålsfrön
2 msk anis
1 kuvert saffran
ca 1-2 tsk salt
ca 1 tsk chiliflingor
Kokning av musslor:
1 kg blåmusslor
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl strimlad purjolök
10 vitpepparkorn
½ tsk salt
Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.
Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.
Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.
Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.
Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.
Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.
Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.
Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.
Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.
Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.
Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.
Häll så över buljong, vin och kryddor.
Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.
Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.
Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.
Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp
Festlig snabbmat
Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.
Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.
Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.
Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.
De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.
Laxpytt 1 port
100 g tärnad gravlax
1 dl tärnad zucchini
1 dl strimlad grönkål
½ dl tärnad halloumi eller eldost
½ dl tärnad morot
½ hackad, gul lök
2 msk smör/kokosolja
Chiliflingor
1 ägg
Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.
Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.
Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.
Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken
Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.
Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!
Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.
Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.
Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.
På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.
Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.
En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar!
Skördefest här på ön bjöd på ett hejdundrande kalas från norr till söder. Så galet mycket folk ÖVERALLT och lika många fina, lockande evenemang och utställningar. Vi åkte runt lite både lördag och söndag och besökte bland annat Drottning Viktorias vilohem där de hade ostfestival med massor av leverantörer som ställde ut i sina tält och erbjöd både ostprovning och försäljning till bra priser. Vi fyndade en hel del där, bland annat fem sorters mögelostar och de fyra nya sorterna från ARLA för endast 150 kr. Riktigt goda allihop och till min lycka hittade jag även mögelosten ”Rocka fett”. Den måste ni prova nån gång om ni inte gjort tidigare. En blåmögelost från Åsbergets gårdsmejeri i Jämtland.
En lunch i Kårehamn hann vi med redan på fredagen, bara mannen och jag. Och även en söndagslunch med hela familjen i Borgholm. Mer om detta i kommande inlägg.
Vår skördefest-veranda här hemma!
En liten ostbricka måste ju avnjutas efter skördefestens shopping. Rocka Fett närmst i bild, och bakom från vänster Blå Alvar och en mögelost från Emåmejeriet. Yngdens knäcke med honung och timjan och även ostbollar med västerbottensost. Marmelader (kryusbär och tomat/chili) och nektar… Det är verkligen fest när det är skördefest!
Årets pumpa tycker jag! En hemsnickrad sådan, gjord av hästskor! Köpt i Löt av Peter Nilsson och Malin Karlsson. Mer rustik pumpa får man nog leta efter…
Lite skördefest hemma hos också vid loppis-tältet.
Den klassiska skördeosten från Öland åkte också givetvis med hem, i år smaksatt med pepparrotsbrännvin från Wannborga bryggeri. Osten finns att köpa på Ostbutiken i Borgholm om ni har vägarna förbi. Missa inte den butiken, så mycket, galet gott på ett ställe!
Borgholms torghandel och alla utställer runt gågatan bjöd på massor av gott! Kantareller för 100kr/kg och ett par hemkokta safter bland annat. Inlagda vitlöksklyftor och marmelad från Fredriksson. Joline fyndande också en plåt-uggla på Butik Öland som nu hänger på väggen i hennes rum.
Nicke som älskar fisk köpte med sig stekt, inlagd strömming till en god kvällstallrik på lördagen.
Hösten har kommit och inte den vi hade tänkt oss. Skördefesten som alltid är den bästa tiden på hela året blir i år inte riktigt sig lik. Vår älskade dobermann Kean dog förra torsdagen med kraftiga magsmärtor, tarmvred och lunginflammation. En operation som var nödvändig kunde inte genomföras då han inte klarade av narkosen pga lunginflammationen. Vi fick ta ett hastigt, svårt beslut hos veterinären på plats. Kean lämnade oss så plötsligt och oväntat så det är verkligen svårt att förstå att han är borta, men han somnade in lugnt o stilla i våra famnar.
Han fattas oss så otroligt mycket varje minut och allt här hemma är sig naturligtvis inte likt då han alltid finns vid ens sida, möter en, glatt skuttande vid dörren när man kommer hem. Tränger ihop sig med oss i soffan och snarkar, sparkar och busar runt och hans tassar hörs fortfarande på stengolvet… Livet är orättvist och väldigt skört. Han är nu begravd här hemma på en solig plats med massa kärlek med sig och ja… Tusentals tårar också. Nu har han fått träffa Dalton i alla fall där uppe i hundhimmeln och jag är säker på att dom tar hand om varann och tittar ner på oss.
Vi har försökt bita ihop ändå… Jobb och vardag står alltid och väntar på en men efter vi begravde Kean beslöt jag mig för att laga en riktigt god höstmiddag. Vad knyter inte ihop familjen mer än en lång, mysig kvällsmiddag då alla är samlade runt middagsbordet. Så välbehövligt ibland.
Det här receptet är en rejält mustig, dock snabblagad gryta på fläskfilé med massa goda kryddor och smaker i en en krämig balsamicosås. Riset som jag serverade till är en riktig favorit hos övriga i familjen. Jag kokar riset med ett par matskedar grönsaksfond i vattnet och när det är färdigt pressar jag i lite citron och vänder runt med några matskedar créme fraiche. Det blir otroligt gott!
8 port
Det här behöver du :
2 fläskfilé
Salt o peppar
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
3 msk mörk balsamicovinäger
3 msk oxfond
4 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 msk röd vinbärsgelé
100 gram färska små champinjoner
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Bryn i rymlig stekpanna i smör. Salta och peppra. Tillsätt finhackad purjolök och vitlök och vänd runt. Slå på balsamicovinäger, fond och vatten. Låt puttra ihop på låg värme ca 10 minuter. Runda av med créme fraiche för en krämigare konsistens och en matsked vinbärsgelé. Om man är tvungen som jag alltid ÄR så släng i ett gäng färska, skivade (små) champinjoner på slutet också. Smaka av. Så tokgott, servera med krämigt ris och kanske en lite roligare sallad.
Enkel tråkig sallad, men det funkar de med! Fetaost och en god vinegrette över så…
Fläskfilén putsad och skuren i skivor.
Bryner fläskfiléskivorna med salt och peppar och finhackad purjolök och vitlök.
Sen tillsätter jag mörk balsamicovinäger, fond och vatten och låter allt puttra ihop några mniuter innan jag rundar av med creme fraiche.
Smaklig måltid!
Ja, den är här nu – min absoluta favorittid på året. Höst och skördefest!
Jag tror med tanke på den otroliga folkmassan och trafikstockningen som råder att just i år slår nog folkfesten rekord i besöksantal!? Har sällan trängts så mycket på Ekerums slöjd o matmarknad som i år och heller aldrig suttit i bilkö nästan trekvart för att ta sig ut från parkeringen – det är fullkomligt galet!! Härligt intensivt och så mycket fart och fläkt. Utställarna på marknaden hade nog också fördubblats och hela området, lador och byggnader fullspäckade med entusiastiska hantverkare, knäckebrödsbagare, ostmakare, korvstoppare och godistillverkare mm.
Det är ljuvligt med allt de goda samlat på ett ställe i den här storleken. Jag hade inte stora kameran med mig i år och tur va väl de för de fanns inte en millimeters utrymme för fotografering om man inte velat förevigat ett myller huvuden.
Bilder från Ekerum och marknaderna har jag massor av sedan innan, bland annat HÄR och HÄR och HÄR!
Förutom Ekerum och matmarknaden har vi strosat runt i Köpingsvik på vikingamarknad och gycklar-show. Vidare neråt på södra Öland och bland annat ett traditionellt besök på SPÖKGÅRDEN till barnens förtjusning!
Glöm inte att även följa mig på Instagram, där finns fler bilder…
Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.
Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.
Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!
Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.
Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??
Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?
Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!
Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!
Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.
Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…
Klinta bykrog – jag gillar det stället!
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden!
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.