Lättlagad fredagskyckling
Fredagens sportlovstips blir en lättfixad kycklingrätt med smaker som de flesta i familjen brukar tycka om, särskilt alla ni som brukar resa till Grekland på semester.
Jag är mycket förtjust i de grekiska smakerna, enkel och rustik matlagning på fina råvaror.
Jag får ofta frågan vad jag gör av kycklingköttet som blir när jag kokar kycklingbuljong.
Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.
Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.
Har du inte kokt kycklingkött så går det lika bra med grillat eller stekt.
Kycklinggryta på en kvart 4 port
400 g färdiglagat kycklingkött i bitar
1 stor aubergine
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 dl rödvin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 dl kycklingbuljong
2 dl kalamataoliver
Salt och peppar
2 msk smör
2 msk olivolja
Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.
Fräs auberginen i hälften av smöret/olivoljan, krydda med salt, peppar och örter.
Lägg i ytterligare smör/olja, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.
Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.
Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.
Servera med tzatziki eller vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.
Tzatziki 4-6 port
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk havssalt
2 dl grekisk yoghurt
2 msk olivolja
1 tsk pressad citron eller vinäger
Peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer sälta eller syra.
Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)