Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Smörgåstårtor – mitt esse!

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration
Ingen har väl undgått att det är fredag den 13:e idag? En för mig inte någon otursfull dag alls då min första dobermann föddes på denna dag för 19 år sen. ♥ Även om jag är skrockfull och aldrig lägger nycklar på bordet eller går på A-brunnar, eller under stegar så har jag aldrig haft otur dessa fredagar! *peppar-peppar* 😛 Tack Gasso för de.

 

Det är dessutom smörgåstårtans dag och ingen är lyckligare än jag då jag bläddrar i mitt instagram-flöde med mängder av skönheter, den ena ser läckrare och godare ut än den andra. Smörgåstårtor ÄR mitt esse och det jag älskar att göra mest i köket så naturligtvis har inte denna dagens utmärkelse undgått mig heller.

 

Jag har varit iväg halva dagen och helghandlade samtidigt som jag hämtade ut paket, aktiverade Jolines bankkort, köpte lite presenter, var en sväng till apoteket då nässpray och astmaspray var slut och till sist hämtade jag Joline på skolan. Men SEN vart det full fart hem för att snabbt fixa ordning tre ”små” (haha, ja…) smörgåstårtor till henne, Nicke och mig. Oj vilken fart vi fick men vi hann bli färdiga med allt innan mannen klev in genom ytterdörren! 😉 En varsin rund, personlig-favorit-tårta med… Ja, man kan nog säga extra-extra-allt på utan att överdriva.

 

Smörgåstårtor tar ju lite tid att göra och det är många moment så att snåla med fyllning och garnering är en ren synd enligt mig, då behöver man inte ge sig i kast med dom överhuvudtaget! Det SKA falla och trilla både ägg, ostskivor och skinkrullar och fullkomligt överösa fatet när man skär upp en bit.

 

Såhär såg våra tårtor ut ikväll och som vanligt hittar ni alla mina recept på smörgåstårtor HÄR i en egen kategori. Det har blivit några stycken genom åren… 😉

 

Önskar er alla en underbar fredagskväll! ♥ Ät, njut och må gott!

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_tips
Min smörgåstårta med en salig garnering av kokta ägg, skinka, rostbiff, remouladsås, ostrullar, vindruvor, jordgubbar, mandariner… Alla tre tårtor har två lager fyllning. Det första med rökt skinka/krossad ananas/grundröra, det andra lagret med mjukost/ägg/grundröra. Garnering och dekoration till min och Nickes stod jag för. Joline gjorde sin egen. 😛

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_joline_nicke_öjkroken
Jolines smörgåstårta med ostrullar, räkor, mandariner, vindruvor och jordgubbar.

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_kryddburken
Närmast i bild är Nickes tårta med ägg, rostbiff, ostrullar, räkor, vindruvor, mandariner och jordgubbar. Självklart extra peppar och Tony´s krydda också! 😉

 

 

Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Del 9 – Vitamin D3 vårt “universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna.

Vi behöver verkligen vårt D3. Glädjande – nu har det äntligen börjat röra på sig i medicinarkretsar. The Canadian Paediatric Society, den kanadensiska barnläkarföreningen uttalar sig om att ett adekvat D-status hos gravida och deras barn kan påverka hälsan under hela livstiden, ett helt underbart uttalande. Vi kan hävda att vitamin D3 är inblandat i reglering av celltillväxt, immunitet och cellmetabolism, generellt. Det finns D3-receptorer i alla celler och överallt i kroppens vävnader. Vitamin-D3-brist är associerat till ett väldigt stort antal sjukdomar och de blir bara fler, ju fler studier som blir klara.

Exempelvis följande tillstånd och sjukdomar, det finns fler;
Osteoporos – benskörhet – urkalkat skelett
Immunförsvarssjukdomar – MS – Reumatism – Inflammatorisk tarmsjukdom
Astma
Fertilitet och reproduktion (barnalstringsförmåga)
Allmän tillväxt och utveckling i kroppen
Allmän endokrinologi
För utveckling av ett friskt centralt nervssystem och hjärna
Diabetes – inkl graviditetsdiabetes
Infektionssjukdomar – Tuberkulos
Muskelsvaghet – ledvärk
Cancer minst ett 20-tal typer
Hjärthälsa

Vitamin D3-brist har blivit ett globalt problem.

Vitamin D3 behöver också sina hjälpredor, sina egna supplement eller kofaktorer, D3s bästa vänner. Tar man högdos D3 kan det vara klokt att ta extra av vitamin K2, vitamin A, några mineraler som magnesium, bor, zink, selen. En del fantaster lägger också till krom och strontium. K2 finns i fin lagrad hårdost, gås, äggulor av god kvalitet, obs skilj på vitamin K1, som finns i grönsaker. Viktigaste mineralen är magnesium, det händer att människor när de tar sin D3-vitamin, avtäcker sin magnesiumbrist och då kan de må dåligt. A-vitamin ska vara den riktiga, retinolen, inte betakaroten. Det finns att köpa i USA D3-vitamin där man redan tillsatt lite A, K2, zink, bor, magnesium. Kan ju vara enkelt för den som inte vill krångla för mycket. Tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller optimalt med näringsämnen längre, dessutom får vi alltför lätt i oss för mycket omega6 med inflammation i kroppen som följd och därmed risk för sjukdom. Därvid blir D3-tillskott ännu viktigare för oss.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/

Canadian Paediatric Society: Vitamin D supplementation: Recommendations for Canadian mothers and infants

Bloggar etiketter: ,

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor.

Många har ju önskat ett kvinnligt perspektiv på vitamin D3, så starkt att en och annan tom hittat till min mailbox. Vissa sjukdomar drabbar båda könen, andra är mer könsspecifika, men en sak är säker, jag vet ingen sjukdom eller något sjukdomstillstånd som minskar ifall man har brist på vitamin D3. Tvärtom verkar sambandet vara, mera sjukdom vid brist på D3 och allmänt friskare vid höga D3-nivåer. Ä så länge finns inte många studier där man intervenerar och ger en rejäl dos av förmodat verksamt ämne, tex. Vitamin D3 och jämför med ett sockerpiller, men de kommer, det är bara det där med pengar igen, vem ska betala för det?. Det finns däremot gott om epidemiolgi*, det jag tycker är ”fusk”, det går inte att dra några riktiga slutsatser av de fenomen man ser på, men det kan ju peka på vad vi ska studera i riktiga studier. Tills dess de tillförlitliga studierna kommer, måste vi förlita oss på oss själva. Vi ska lära oss att kritiskt granska, se vem-vad-vilka som tjänar pengar och-eller status på ”nyheten”, inklusive forskares till synes självklara samband och ”det vet alla”-påståenden. Det äldsta och mest kända är väl att man får hjärtinfarkt av smör (mättat fett) och att av smör får man högt och ”dåligt” kolesterol. Suck!

En sann nyhet är att D3-bristen verkar sprida sig som en löpeld över jordklotet. Även i länder med verkligt mycket sol, på de rätta breddgraderna, där människohuden har en möjlighet att bilda D3 året om, till och med där sprids vitamin D3-bristen. Undrar varför? Lite elakt tänker jag för mig själv, jag borde nog köpa aktier i solskyddskrämindustrin? Obs! Det var ett dåligt skämt, det är en ironi.

Jag tjatar på om vitamin D3 – siffran TRE är viktig, alltför mycket talar för att människan inte mår bra av för mycket D2. Välj D3 i rätt dos för dig, det är hög tid att börja supplementera nu. Doserna kan man läsa sig till, eller räkna på behov D3, per 10 kg kroppsvikt, 1000 enheter D3 per 10 kg människa. VDC (Vitamin-D-Council) stoppar ju sin rekommendation vid ca 5000 enheter per dag, undantag ammande 6000 enheter, trots att deras rekommenderade blodnivå av D3 med stor sannolikhet kräver en högre dos om man är av storlek mer än 50-60 kg. Ju mer man väger, desto mera D3 behöver man. Ju mer fett man bär på, desto mer D3 behöver man och ju mörkare hud, desto mer D3. Vill man sedan kontrollera vilken D3-koncentration man uppnått, så är det bra att vänta 8-12 veckor innan blodprovet tas. Kom ihåg att be om rätt prov, sjukvården har inte riktigt hängt med vetenskapen här, 25(OH)D = 25 hydroxy vitamin D. Jag känner en riktigt mörkhyad man, han har precis börjat med D3, det ska bli mycket spännande att se vilken dos han behöver för att komma upp i en ordentlig vitamin D3-nivå, ännu mer intressant blir att se om hans ”krämpor” kommer att försvinna.

Vad händer i människokroppen utan eller med för lite vitamin D3? Vitamin D3-brist är väldigt jämställt och demokratiskt, det kan drabba alla, alla nationaliteter, alla åldrar, inklusive foster. Är man ett foster i mammas mage, så kan man födas med ett uppmjukat dåligt skelett, som lätt går sönder, frakturerar, kanske redan vid födseln, alltså engelska sjukan eller rakit. Då brukar föräldrarna beskyllas för att ha misshandlat sin lilla nyfödda bebis. Vi vet ju att det finns ett starkt samband med låga D3-nivåer hos gravida + fortsatt låga nivåer hos deras barn och risken att barnet sedan insjuknar i typ1-diabetes. Finland fick en kraftig ökning i antal typ1-insjuknanden efter att man tagit bort rekommendationen om högdos D, man gjorde en hel del andra ändringar i hälsoinstruktionerna också. Får man sin D3-brist i bardomen blir man sjuk, allmänt skröplig, man tål alla sjukdomar sämre, blir sjukare. Man får ett mjukt dåligt skelett och ofta deformerad bröstkorg och bäcken. Ett deformerat trångt bäcken gör det omöjligt att senare föda barn på naturlig väg i vuxen ålder. Får man sin D3 brist senare i livet, alla varianter finns … allt från tidig barndom till alla åldrar i vuxen ålder, så vet vi att hela sjukdomspanoramat blir förvrängt, förvärrat, allt blir svårare att bota och dödligheten ökar.

Så det blir inga garanterat friska bebisar om den blivande mamman har D3-brist. Det är bara att lista svåra kroniska sjukdomar, typ1-diabetes ökar, vi får inte heller glömma risken för den blivande mamman utvecklar typ2-diabetes, vilket ytterligare ökar risken för fostret, generellt. Risken för astma och allergier ökar, risken för infektionssjukdomar ökar, jag skulle vilja veta hur D3-nivåerna ligger vid de olika barncancrarna, det finns medfödd barncancer. Psyke och hjärnans utveckling – kan det vara så illa att risken för autism ökar? … andra problem med beteende? Så tror jag, men få vågar prata om det. Om den blivande mamman har närmast noll i vitamin D3-koncentration, har hon då ökad risk att få ett autistiskt barn? Det verkar vara så. Det finns ganska många sjukdomar vars risk ökar för det blivande barnet – ifall den blivande mamman har D3-brist. Det blir inga friska barn med garanti – om barnet har D3-brist – och om den blivande modern har D3-brist. Det skulle kosta så lite i kronor och ören och spara så mycket lidande om vi kunde se D3-tillskott som lika naturligt som mat.

Växande barn ska naturligtvis inte ha vitamin D3-brist. Tonåringar ska naturligtvis inte heller ha D3-brist … sen ska unga kvinnor heller inte ha D3-brist, inte medelålders kvinnor, inte menopausala kvinnor heller eller kvinnor över pensionsåldern. Särskilt drabbade är rökare, anorektiker, ortorektiker och de som är rädda för att åldras, de som inte vill att livserfarenheterna och skrattrynkor ska synas. Ingen ska ha vitamin D3-brist, varken människor eller djur. Och ja, man börjar se och inse att även djuren blir sjuka utan vitamin D3, när de stallas i lokaler utan möjlighet till solljus.

Med andra ord borde våra myndigheter verkligen slå på trumman för att informera om denna lättbehandlade pandemi. Det skulle inte kosta mycket heller, faktiskt så lite pengar att de allra flesta skulle ha råd att betala sina egna D3-kapslar själva. Nog med moralpredikningar.

Ok, vi ser på flera sjukdomar som drabbar kvinnor, som det verkar … om kvinnor har för låga D3-nivåer i blodet. Bröstcancer, visst, det existerar även bland män, då mycket ovanligt, men jag skulle gärna betala lite extra för att få veta vad för D3-koncentration de män som får bröstcancer har. För vi vet att kvinnorna med de största, mest elakartade och mest snabbspridda bröstcancerknölarna, de har låga D3-nivåer. I USA är man mycket bekymrad över att både African Americans och andra invånare med mörkare hud, som Hispanics har ett högre insjuknande i bröstcancer, i de flesta sorters cancer, faktiskt, de har också högre dödlighet och sämre behandlingsresultat. Men vi har rätt bra behandling för de olika typerna av bröstcancer, fler överlever och vi hittar nya sätt att upptäcka sjukdomen, att behandla den, vi ser även på ärftligheten m.m. Visst vore det fint om vi la till vitamin-D3 i behandlingsarsenalen?

En annan kvinnlig cancer, äggstockscancer, den brukar vi inte tala om, för den är så otäck, ”rälig” säger vi i Skåne. Rälig innebär att den är svår/problematisk/inte så lätt hanterbar … där har ju männen sin testikelcancer, som man lärt sig behandla riktigt bra.
Vi brukar inte prata om äggstockscancer, jag vet inte riktigt varför? Kanske för att den nästan alltid upptäcks (för?) sent. ”sent” brukar innebära att behandlingen inte funkar så bra och patienten dör. Men av det lilla jag sett av i studier om äggstockscancer och vitamin D3, så gäller samma som för alla andra cancersorter – de med hög D3-koncentration, de överlever bäst och mest och längst. En anledning till svårigheterna med äggstockar är kanske att de ligger väl skyddade, ganska långt ner i buken, nedom navelhöjd. Med lite putmage är det ännu svårare att känna dem om man klämmer på magen. Hade det varit bättre ifall vi haft våra äggstockarna hängande utanför kroppen, som männen har sina testiklar, lätt synliga, lätt att känna efter knölar på, med ständig kylning? Jag tror inte det, vi får lära oss mer om vad som orsakar cancerceller att börja växa ohämmat, leva så sunt vi bara kan och med det vill jag säga kontrollera D3-nivåerna. Ett litet ps, vad gäller ovariecancer, de nya blodprover man börjat använda för att försöka screena, för att hitta tumörerna innan de ger symptom verkar inte ha någon ”effekt” på kvinnors överlevnad i äggstockscancer. Man hittar inte dessa cancrar tidigare, trots blodprovstagningen.

Det finns många så kallat kvinnliga sjukdomar … låter förfärligt ju, jag vill inte ha en sjukdom bara för att jag är kvinna. Kan det finnas speciella ting med oss kvinnor? Har vi kanske inte lika starka immunförsvar som män? Det är inte rättvist, Nä, livet är allt annat än rättvist. Vem sa det … att livet är rättvist? (men vi slipper åtminstone testikel- och prostatacancer). Har vi sämre immunförsvar än män? Njae, vi har åtminstone ett annorlunda immunförsvar. Vi måste definitivt ha ”annorlunda” immunförsvar. Det är bra, det är tur det, annars hade vi inte kunnat fullfölja en graviditet. Kvinnokroppen skulle gjort sig av med fostret, behandlat fostret som en infektion, kanske. Det finns kvinnor som hela tiden får missfall, för deras immunförsvar angriper fostret och det blir en spontanabort. För att kvinnans och mannens immunförsvar inte är kompatibla kvinnas

Graviditeter är väldigt speciella för kvinnokroppen, det är mycket spännande och intressant när man väl sätter sig in i det hela. Under graviditeten sätts en ”mekanism” i gång som hela tiden prioriterar fostret. Fostret, kan man säga lever som en parasit inuti kvinnan. Det innebär att finns det inte tillräckligt av något, ännu värre om det är brist på något, så kommer kvinnans fantastiska inbyggda mekanism att ”forsla över” allt till fostret. Problem uppstår naturligtvis när det inte ens finns tillräckligt att överföra, som tex. vitamin D3-brist, det finns många andra livsnödvändiga substanser, hormoner m.m. som krävs för att bilda ett friskt fullgånget barn.

Ser vi sen på de autoimmuna sjukdomarna, så finns många som drabbar kvinnor oftare än män, verkar det som. En sjukdom jag sett på nära håll, hos en släkting, är MS, Multipel Scleros. Få har den svåraste typen, min vän har den värsta sorten. Det finns ett helt spektrum av autoimmuna sjukdomar som kanske är påverkbara med vitamin D3 …vi glömmer ofta att diabetes typ1 är en av dessa autoimmuna sjukdomar. Vi anser oss veta att det finns ett samband mellan låga D3-nivåer och typ 1-diabetes hos barn. Det finns som sagt många fler.

Elisabeth Puur

KÖPA D-VITAMIN

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956345

Bloggar etiketter: ,

Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …

Självklart, I do, I do, I do …

I en dagsaktuell artikel från Huffington Post finns intressanta tankar om vitamin D3, fast författaren glömmer den viktiga 3an. Kom ihåg, däggdjur ska ha D3, inte D2. Rubriken är ” To D or not to (vitamin) D …”

That´s the question … Men det är ju inte längre någon fråga. Vi vet! Utan vitamin D3 kan inte människan leva, det är liksom bara en tidsfråga.

Det är kul att leka med ord, tex. göra travesti (ungefär att omskapa ett känt citat på positivt värdeladdat sätt) på, i detta fallet Shakespearecitatet ”to be or not to be”. Vitaminer är ”livsviktiga”, vi måste ha dem och i vanliga fall, så äter vi dem. Vitamin D3 är lite annorlunda jfr med andra vitaminer, då det till största delen tillverkas i huden under inverkan av solljus. Så D3 är utan tvekan livsviktigt, i kombination med solljuset finns en oöverträffad kombination och många spekulerar idag i om det även finns andra positiva effekter av solljuset. Somliga menar att ljuset framkallar emotioner helt att jämföra med dem vid förälskelse. Jaa, jag erkänner, jag är störtförälskad. Ju mer jag läser om vitamin D3, desto mer förstår jag! desto mer förälskad blir jag, är jag.
Så jag erkänner villigt, lite frälst har jag allt blivit.
I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3
jag ha sett ljuset, det gjorde Abba också.

Hur har vi då hamnat i den situationen att vi idag nästan enbart hör talas om stora feta varningsmärken i samband med ordet SOL? D3-vitamin, det är något man får från berikade lättprodukter … berikade i syfte att övertyga människor att äta det berikade livsmedlet för att de ska få i sig berikningen? Låter inte riktigt klokt. Normal mängd, nåt så när normal mat innehåller knappt någon D3-vitamin alls. Man berikar vissa spannmåls- och mejeriprodukter av lighttyp med vitamin D3, hävdar att befolkningen ska äta dessa berikade produkter, för att slippa få vitaminbrist … logiskt? Nää, det tycker jag inte, ingen annan jag känner heller. Varför inte då ta ett supplement direkt? Eller varför inte D3-berika all mjölk/mjölkprodukter, oavsett fettprocent? Jag tror att man medvetet vill behålla D3-berikningen av lättprodukter för att rekomendera just dessa och för att kunna säga att det fettfattiga livsmedlet behövs för att undvika D3-brist. Frågar vi mejeriföretagen, så säger de att de berikar endast fettfattiga lättprodukter för att Livsmedelsverket vill ha det så. Vem ska vi lita på?

Solen, livgivaren som blåser liv i oss vintertrötta nordbor, hur skulle vi klara oss utan den? Vi är många som menar på att det finns något värre än vinter-vårtrötthet. Det finns tom en diagnos, SAD seasonal affective disorder för att beskriva de sjukdomstillstånd som är årstidsbundna hos en del individer.
Ska vi vara rädda för solen? Hur har nu evolutionen utvecklat oss? Är det möjligt att naturen menar att vi måste utsätta oss för risken att få olika typer av hudcancrar, för att kunna få tillräckliga vitamin D3-nivåer i blodet?
Bra frågor va …

SOL, solstrålar, när vi ser ordet blir vi rädda, när solen strålar mot oss blir vi skräckslagna, vi vägrar gå ut eller klär på oss så mycket ”skyddande” kläder som möjligt eller kletar in oss i mängder av kladdig ”skyddande” kräm, allt för att undvika den livgivande solen!

Hur är det möjligt, hur blev det så? Varför ska vi gömma oss för solen? Jag vet inte riktigt, man varnar förstås för hudcancer från myndighetshåll. Cancer, få ord är väl så negativt värdeladdade? Även läkare får en obehaglig känsla inombords vid ordet cancer. Vi har respekt för C-ordet. Många av oss är och blir också livrädda. Cancer är ganska vanligt. Man brukar nämna hur stor andel av en befolkning, i procent, som under sin livstid ”drabbas” av en cancer. Se, utan att jag ens tänkte, så använder jag genast andra ord, mera starka, mera ödesmättade … hmm, drabbas. Man drabbas av negativa saker. Hur ”rädda” ska vi då vara för att ”drabbas” … att leva är att drabbas, hur vi än gör, så kommer det att hända oss saker, vi drabbas av själva livet.

Det var veckans tanke och påminnelse om att vi består av kropp och själ, vi har ett psyke som vill vara med, som vill synas, få ett sammanhang och få må bra.

Nu åter till vitamin D3. Behöver vi supplementera? Fint ord, jag gillar det. Jaa, jag tror vi måste ta extra tillskott, supplement av vitamin D3, eftersom vi bo där vi bor i norraste Norden och vi är helt enkelt för långt från ekvatorn och få av oss är villiga eller har möjlighet? att flytta närmare ekvatorn, Kanarieöarna påstås ha det idealiska klimatet och mängden sol för att upprätthålla tillräckliga D3-nivåer i blodet. Men maten då, säger vän av ordning … hmm … vems vän är ordningsmannen? vem säger vad? Diverse myndigheter i västvärlden, med starka band och decennier av samarbeten med Big Food? År 2000 blev en ögonöppnare för mig, universellt. Big Foot hade jag hört om, men inte ”Stor Mat”. Skulle livsmedelsindustrin vara motsvarande lika stor som Big Pharma … läkemedelsindustrin? Tanken svindlar. Svaret är väl att Food är större än Pharma. Äta måste vi alla.

Tyvärr har jag, med många andra tvingats till ett otal obehagliga uppvaknanden sedan jag börjat intressera mig för ”hälsa”, kost&hälsa, avsaknad av ohälsa, Big Food + Big Pharma = true/sant … så mitt svar är fortfarande … I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3.
jaa, vi behöver vitamin D3 som supplement och jag tror att vi, de flesta människor har ett bristtillstånd. Vi kan helt enkelt inte äta tillräckligt med vitamin D3 för att uppnå de blodnivåer av D3 som krävs för att optimera hälsa. Vid god hälsa ”mår man bra”. ”Hälsan tiger still”, sa alltid min mormor, det betyder att när man mår ”bra” så känns inget speciellt. Det stora undantaget är förstås när man är förälskad, detta undflyende tillstånd, med känslor från en annan dimension, det är inte så man känner när man mår bra:-) det är väldigt kostsamt att vara i ”himmelriket”, vara drabbad av eufori.

Om vi då utgår från att det är sant att väldigt många har D3-brist, vad händer då för den enskilda individen? Vad är symptomen på D3-brist? Det finns inga säkra samband med orsak-och-verkan. Det finns generellt få sådana samband kända inom medicinen. Man försöker visserligen låtsa som om det finns ett sådant samband vad gäller mättat fett (förenklat animaliskt fett) och blodfettsvärden och hjärt-kärlsjukdom. Det finns sannolikt en mer akut brist och så den långsamma, kroniska varianten, där personen alltid legat på gränsen och aldrig uppnått fyllda depåer. Vad händer i människokroppen om det alltid är hög grad av inflammation? För D3 skyddar kroppen mot inflammation, det vet vi. D3 är inblandad i väldigt många processer i människokroppen, allt från cancertyper till astma, allergi, hjärt-kärlsjukdomar m.fl. diagnoser. Psyket påverkas på många vis.
I stort sett alla psykiatriska diagnoser har ett sämre läge vid låga D3-nivåer. Man har sett samband mellan låga D3-nivåer och ett försämrat tillstånd-läge-överlevnad vad gäller det mesta och de flesta diagnoser.
Det forskas mycket inom D3 numera, tyvärr jämför man ofta nolldoser med nolldoser. Hur ska man kontrollera ifall det är bra med höga D3-nivåer i blodet om den dos man testar med är så liten att den inte ens förmår öka koncentrationen ens en endaste nanomol?

Så mitt förslag är att nu öppnar vi välbefinnandet och bramåendet via vitamin D3. Alla kan må bättre. Vad är vi villiga att göra för att uppnå detta mående? Att må bra innehar så många komponenter att det kan bli en tjock roman av det hela. God och näringsriktig artegen mat är alltid rätt, fysisk aktivitet så mycket vi klarar och orkar. Att komma ihåg att vi inte bara är kropp utan vi har också ett psyke, en själ. Vi har ett eget ansvar, vi kan jobba med vår egen vilja och motivation, det är lättare om vi hjälps åt. Alla behöver en vän eller någon annan form av stöd. Det är dessutom roligt att lära sig nytt. Tänk, vad menar vi egentligen när vi säger att vi mår dåligt?
Vi måste börja någonstans och då är det enklast att börja i vitaminhörnan.

http://www.huffingtonpost.com/amy-m-fitzpatrick-ms-lac/vitamin-d_b_1784459.html

Elisabeth Puur

 

Bloggar etiketter: , ,