Matinspiration
Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.
Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.
Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.
Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.
Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.
Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.
Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.
Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.
Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.
Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.
Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.
Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.
Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.
Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.
När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.
Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.
Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.
Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.
Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.
Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.
Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.
Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.
Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.
Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.
Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.
Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.
Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.
Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.
Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.
Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.
På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.
Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.
Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.
Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.
Black Bean-sallad med apelsin och dill
Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.
Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.
Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.
Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.
Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Lammfärsgryta med halloumi
Kycklinglever med chiligrädde
Kryddig kycklingschnitzel
Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos
Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips
På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.
På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.
Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.
Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.
Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg
Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng
Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag
Solgul grönsakssoppa med kyckling
En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.
Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.
Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.
Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.
Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.
Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.
Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.
Getostsallad med jordgubbar
Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.
Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.
Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.
Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.
Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.
Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.
Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.
Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.
Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.
Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.