Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.
Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.
Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.
Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.
Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.
Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.
Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.
Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.
Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar eller strimlor
25 g smör
3 dl grädde
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
Salt och peppar
Ev 1 msk senap
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.
Currystuvad vitkål 4 port
1 liter strimlad vitkål
3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana
10 cm purjolök
1 svenskt äpple
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
25 g smör
2-3 tsk gult currypulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger
Salt efter behag
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.
Så var det åter dags att att förbereda maten inför årets sista kväll, här kommer några tips på goda rätter från mitt kök.
Du kanske har rökt lax kvar i frysen sen jul, mitt lilla laxpaket blir en både god och vacker inledning på måltiden.
Hur man bäst steker en tournedos är ett av de absolut mest välbesökta inläggen här på bloggen, som firar sin 15-årsdag till sommaren.
Idag bjuder jag på en variant av bearnaisesås till köttet, en smakrik örtsmörsås.
När jag jobbade som restaurangkock på 80- och 90-talen så vispade jag otaliga bearnaiser och hollandaiser, de var väldigt populära bland gästerna.
Det var ett tungt och svettigt jobb som ofta gjordes på 30 äggulor. Dagens sås är mer lättfixad, gjord på bara 3 gulor.
Avslutningen blir en krämig chokladparfait, den och det mesta till de övriga rätterna kan du förbereda dagen innan, så får du en lugn kväll tillsammans med dina gäster.
Laxpaket 4 st
8 skivor kallrökt lax
100 g fetaost
4 långa strån gräslök
Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.
Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.
Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.
Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till, ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.
Paketen är goda att äta kalla också, du kan servera dem så till bubblet vid tolvslaget om du tänkt dig något annat till förrätt.
Så här steker du en perfekt tournedos 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.
Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.
Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
Servera köttet med min örtsmörsås eller kryddsmör, stekta grönsaker, svamp och en sallad är gott till.
Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Ställ den i kylen så har du bas till många smörsåser.
Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.
Örtsmörsås
300 g smör
3 äggulor
1½ msk reduktion, se recept här ovanför
2 msk finhackad citronmeliss
1 msk finhackad timjan
1 msk hackad persilja
½ tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
1 krm chiliflingor
Några droppar Worcestershiresauce
Salt och peppar efter behag
Så här gör du örtsmörsåsen:
Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.
Chokladparfait ca 4-6 port
50 g 70-90% mörk choklad
2 äggulor
ev 1 msk valfri sötning
2 dl grädde
2 msk pressad apelsin
1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa äggulorna med eventuell sötning till ett tjockt skum. Rör ner lite i taget i den smälta chokladen.
Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och salt, blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten.
Frys i små formar. Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen. Då hinner de bli lagom krämiga.
Doppa formarna hastigt i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.
Lägg upp på tallrikar och garnera med några klyftor apelsin, zest och vispad grädde.
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader i det vintervackra som lagt sig över nästan hela vårt avlånga land denna jul.
Det har skrivits en hel del artiklar och böcker på senare år om naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas ute i skog och mark.
Det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut är min populära gulaschsoppa som passar perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch ute i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.
I morgon är det Lucia så idag bjuder jag på flera av mina populära saffransrecept för att förgylla denna mörka midvintertid.
Jag är väldigt förtjust i saffran, både i bakning och matlagning, så det har blivit en hel del guldgula recept härinne under de snart 15 år som gått sen jag startade bloggen.
Alla recepten är som vanligt härinne naturligt glutenfria och kan även göras mejerifria för den som inte äter/tål mjölkprodukter.
Jag önskar dig en fridfull och fin Lucia, snart vänder det mot ljusare tider.
Mandelkakor med kokos och saffranca 20 små
1 dl mandlar
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar
1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.
Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna.
Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, husk och mald mandel.
Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl.
Låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
½-1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Lussekatter 6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk psylliumhusk
½ dl valfri sötning
2 tsk bakpulver
2 kuvert saffran à 0,5 g
ev 1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
Smält fettet tillsammans med saffranet. Vispa ägg och sötning kraftigt.
Häll i fettet och kokosmjölken/grädden och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.
Låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar som sen rullas ut till stänger och formas till lussekatter.
Pensla tunt med vispat ägg. (Strö ev över lite hackad mandel och tryck ner ett russin i varje rundel.)
Grädda ca 10 minuter på 175º, låt svalna på galler.
Lussekatterna sjunker ihop lite när de svalnar. Du kan också göra dem som runda bullar.
Rör då ihop lite smör, hackad mandel och valfri sötning, tryck ett hål i bullen och fyll med en tesked av smörblandningen innan gräddningen.
Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.
Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.
Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.
Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.
Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.
Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.
Ostkaka med keso och saffran 2-4 port
3 ägg
1 dl keso
½ dl grädde
0,5 g saffran
1 nypa salt
Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.
Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.
Vill du ta del av fler av mina recept och tips så hittar du hundratals i de här kokböckerna, kanske en eller fler kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Idag bjuder jag på tre olika frukostar som ger gott om energi för att klara av de kalla och mörka dagar vi lever i just nu.
Solen har ju lyst med sin frånvaro så då passar det extra fint med en solgul chiapudding med saffran eller en omelett att förgylla frukostbordet med nu i helgen.
Längst ner i inlägget hittar du några tips om du vill ge bort hårda och matnyttiga julklappar med bestående värde i år.
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas till en brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Fetaostomelett 1 port
3 ägg
2 msk vatten
En nypa salt
Lite peppar
25 g msk smör
50 g fetaost
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.
Bryn smöret i en liten stekpanna.
Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.
Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan, strö gärna över kanel för lite extra julkänsla.
Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.
Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.
Sist men inte minst får du recept på den första sallad jag gjorde när jag började lägga till pre/probiotika i form av bönor och mjölksyrat i min mat.
Det blev den enkla sallad som sen ledde vidare till att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Här har jag serverat den till kokta ägg med smör, nötter och kaffe till.
Bönsallad ca 8-10 port
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
1 dl ajvar relish
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i bönkokboken som jag länkade till ovanför receptet.
Idag söndag den 26 november är det 15% rabatt på böckerna på Bokus om du handlar för 299 kr och uppger koden BF23 i kassan.
Jag får inget betalt för att jag gör julklappsreklam för Bokus, jag gör det för att de har de lägsta priserna så det inte ska bli så dyrt för dig som vill köpa mina kokböcker.
De finns även i den övriga nätbokhandeln och att köpa eller beställa hem i din lokala bokhandel om du vill gynna dem, du kan också låna alla böckerna på biblioteken.
Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.
Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen. Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”
Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.
Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.
Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.
Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.
Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.
Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.