Två recept med broccoli – Soppa och gratäng

Grönt är gott

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.

Broccolisoppa ca 3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl hemgjord majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Två recept på stuvad vitkål och kokboksrecension

Bra mat för diabetiker

Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.

Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.

Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.

Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.

Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.

Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.

Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.

Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar eller strimlor

25 g smör

3 dl grädde

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar

Ev 1 msk senap

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.

Currystuvad vitkål 4 port

1 liter strimlad vitkål

3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana

10 cm purjolök

1 svenskt äpple

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

25 g smör

2-3 tsk gult currypulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk äppelcidervinäger

Salt efter behag

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Kokboksrecension

Jag är så glad och tacksam över alla fina ord som delas i media om min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker 💞

Här är det Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 och tidigare på Go’kväll i SVT, som skriver raderna du kan läsa här nere från hennes Instagramkonto.

Jag har även fått höra att Gekås i Ullared tagit in boken i sitt sortiment.

Det känns stort att få möjlighet att synas på Sveriges mest besökta turistmål och Skandinaviens största varuhus.

Kål på 3 olika sätt

Kåltider

Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.

Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.

Jag frågade på min Facebooksida för ett tag sen vad mina följare där vill ha för recepttips här på bloggen och då var det en som efterlyste recept som inte är så dyra.

Så därför kommer idag 3 av mina kålfavoriter, du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.

Vad skulle du vilja ha för mat/baktips härinne, skriv gärna en kommentar till det här inlägget så kommer det framöver?

Syrligt grönkålsfräs 2 port

5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.

Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.

Senapsstuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Currystuvad vitkål 2 port

5 dl strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Här följer några höstbilder som jag tog på en promenad i skogen häromdagen, även gråvädersdagar kan vara vackra.

Vinterns bästa gröna tillbehör

Vintermat

Tittar in en sväng för att tipsa om det jag gillar bäst att ha som tillbehör till min mat nu på vintern.

Kål i alla former och färger, strimlad, smörstekt och kryddad med salt, peppar och lite äppelcidervinäger.

Närodlat, nyttigt, billigt och underbart gott 🙂

För dig som vill ha recept på det så finns det här.

Och för dig som vill ha ännu fler recept och tips på gröna, sköna tillbehör, så har Adlibris 3 av mina kokböcker med på årets Bokrea.

Klicka på bilderna nedan så kommer du direkt till respektive kokbok.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 

Kålsallad med ingefära mot vinterns förkylningar

Förkylningssallad

Jag fortsätter på mitt tema med billiga och enkla kålrecept, som passar den magra januaribudgeten.

Nu så här efter alla helger är det många som blir förkylda när vardagen kommer igång och man träffar många som snörvlar och hostar.

Immunförsvaret kan sättas ned både av ett annorlunda mat/dryckintag under julen och av att man vistas en hel del inomhus när det är bistert ute.

Här i Alanya har vi istället regn och storm sen nyår, så då är det här en fin sallad att ta till för att stärka sig mot bacillerna.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

För att stärka immunförsvaret ännu mer så se till att få i dig en daglig dos pro/prebiotika.

Mängder av såna recept hittar du i min senaste kokbok som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du köpa extra billigt på Bokus, just nu 159 kronor.

Här kan du läsa om mina 7 böntips i Året Runt.

 

Rödkålssallad

1 liter strimlad rödkål

Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft

1-2 dl rivet äpple

½-1 dl riven ingefära

Ca 1 tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.

Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.

Garnera med persilja och granatäppelkärnor vid serveringen.

Förvara övertäckt i kylen, den håller flera dagar.

Lagen som blir kvar spar jag och dricker som en shot på morgonen, en mycket bra naturmedicin i förkylningstider.

Salladen blir förstås lika god på vitkål, då gärna med riven morot i för färgens skull.

Om du blandar den med majonnäs så får du en läcker coleslaw.

Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck


Rödkål till julbordet och Tomtens Adventskalender Lucka 19

En klassiker på julbordet

Rödkål är en rätt som många har till jul, men jag har alltid tyckt att den köpta är alldeles för söt.

Därför hittade jag på en variant som passar både min smak och alla oss som föredrar lågkolhydratmat.

Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär och äpple passar också in med sina aromer av sötma och syra.

Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger goda julsmaker.

På det viset får man en väldigt god rödkål som passar till många av julens kötträtter.

Rödkålen är inte bara god och vacker i färgen, här kan du läsa mer om kålväxternas nyttiga ämnen.

Rödkål på mitt sätt ca 4-6 port på julbordet

1 klyfta rödkål ca 250 g

2 skivor varmrökt sidfläsk

1 dl svarta vinbär

1 gul lök

½ äpple

2-3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk honung eller annan sötning

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

6 hela nejlikor

ca 1 tsk salt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Lucka 19

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept...

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept…

 


Blomkålsmos LCHF

blomkålsmos_lchf_recept
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt! :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde

GÖR SÅHÄR : 
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.

blomkål_recept
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!

blomkålsmos_recept
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.

mos_blomkålsmos
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.

lax_dillsås_fisk_sås
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!