3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

2 rester blir 1 fantastisk rätt!
Hej! Har ni det kallt och ruggigt? Tänkt dig en god, smakrik och värmande grönsakssoppa och en rökig köttfärssås, två grymt goda rätter. Slå ihop dem och ät som en rätt så blir det ännu godare! Jag hade kvar lite av min härliga gula höstsoppa och kom på att jag kunde kombinera den med min […]
Skin Food – bra resultat & 20% rabatt!
Inlägget innehåller reklam för bodystore.com i form av annonslänkar. Hej! Jag skrev om Weledas kräm Skin Food för några dagar sedan. Jag har nu använt den morgon och kväll i ett antal veckor och jag gillar den verkligen. Jag tycker den är superhärlig, doftar gott (men diskret), går bra in i huden och gör huden […]
Varm choklad
God morgon på er! Varm choklad kanske spontant inte känns som varken LCHF eller paleo, men det går så klart att göra en lågkolhydratvariant av det hela :) Igår var det ösregn och väldigt blåsigt här. Jag skulle ha stuckit ut på en intervallrunda, men med den kraftiga vinden kändes det för jobbigt. Det blev […]
Dags att tända grillen??

grillat_grillad_kyckling
Vad säger ni? Är det inte nu det vänder? Våren kommer på riktigt nu och man blir sådär grillsugen plötsligt! Det är nåt visst ändå med att grilla när det närmar sig vår. Slippa stå och huttra och trampa i snön, vilket i och för sig också är mysigt med varm mat i kylan men när vårsolen värmer ryggen lite extra då är det som allra bäst!

Kyckling på grillen är en favorit, en kall aioli till och lite goda grönsaker och potatis! Jag brukar skjutsa in en form i ugnen med olika grönsaker, halverade potatis med skal, lite chili, olivolja, flingsalt och peppar. Ett smidigt och gott tillbehör som sköter sig själv under tiden det grillas.

Marinad/kryddning till ca 1 kg kyckling :
1 dl rapsolja
2 msk soya
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås (mild) 
Tony´s krydda (eller annan grillkrydda)

Rör ihop, pensla på före och under grillning!

Aioli :
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom oljan i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Smaka av med salt & peppar.

sallad_till_grillad_grönsallad
Fler grillrecept hittar du under kategorin ”GRILLAT” i högermenyn.

Februari i vintersol

öjkroken
Nu är melodifestivalen igång, skidsport på alla kanaler, alla hjärtans dag står på tur, Kina firar nyår, och det är 55 dagar kvar tills vi ska vrida fram klockan till sommartid! :-P

Det är redan februari och helgen här hemma har bjudit på underbart väder, strålande sol, minusgrader och gnistrande frost. Ida är verkligen sprallande lycklig när hon kan klättra o busa runt i träden! ;-) collage_ida

Nä, nu ska jag se om jag kan knåpa ihop en matlista för veckan och börja planera middagar. Jag rensade ur frysen igår så nu har jag stenkoll på allt som finns där, allt blir sååå mycket lättare då!

 

 

The post Februari i vintersol appeared first on Kryddburken.se.

App, app & God morgon!

frukost_fredag_tgif
God morgon på er! Här har vi minus 14 grader nu på morgonen. Det var allt liiite burrigt när jag skulle iväg med barnen till skolbussen. Dubbla raggsockar och pälsmössa på! Ville bara önska er er trevlig fredag allihopa, å så måste jag ju bara lägga in lite bilder från iphonen. Har hamnat djup nere i app-träsket med bildeffekter, det är ju bara såååå in i bombens roligt att leka med bilder så här jag bjuder på några! :-P

De appar jag använder mest är alla möjliga på samma gång, eller en i taget men här kommer dom iaf ;
Camera+, Picfx, Wood camera, Fotorus, Camera ProFx.

Har du nån favoritapp att tipsa om?

fotoeffekter_appar_iphone

wood_camera_app_appstore_fotoeffekter

wood_camera_app_appstore_fotoeffekt

appar_foto_editor

foto_appar_app

fotoeffekt_kalmar_slott_app

fotoapp

appa_foto_editor_redigera_effects

The post App, app & God morgon! appeared first on Kryddburken.se.

God morgon vackra januari!

frukost_hönökaka_ost_tomat_en_kopp_te
Ja, idag är ingen vanlig dag för det är mamma Mia´s födelsedag, hurra, hurra, hurra!! :-P

Visst är det kul med födelsedagar, när man får ordna överraskningar och laga god mat. Självklart blir det matlagning hemma hos mamma idag, en supergod efterrätt ska jag göra också. Det blir dock inte ett lika stort kalas som förra året då jag lagade den italienska buffén till hennes 50 års fest men ändå kalas, god mat, släkt, vänner, tårta, presenter och överraskningar.

Vi hörs senare, ni ska få både recept och bilder från dagen. :-P
Bjuder på lite januaribilder från vårt vackra vinterlandskap sålänge…

öjkroken_vinter_äppelträd

januari_morgon_frost_snö

gungor_öjkroken

öjkroken_vinter

fönster_vedbon

The post God morgon vackra januari! appeared first on Kryddburken.se.

Nicke bjuder på garagefest & korvburgare

korvburgare_hemmagjord_hamburgerdressing
Igårkväll bjöd mannen på grillat och garagefest. I full vintermundering med mössa och varma vantar grillade vi falukorv i snön och lyssnade på musik utanför garaget. Precis som de ska va på vintern! ;-) Grilla på vintern är nog det godaste grillat jag vet… Å speciellt falukorv! ;-)

Senare på kvällen mufflade vi ner oss i varsin soffan, Nicke & Joline kollade på Ronny & Ragge och jag tittade på Kautokeino upproret. Den är så bra, inte ny, och jag har sett den tidigare men kan se det flera gånger om. Dessutom är den verklighetsbaserad. Norsk/samisk/norrländsk… Kan verkligen rekommendera den till er som tycker om såna filmer…

falukorv_burgare
Förberett i köket, allt på en tallrik!

 

hamburgerdressing
Recept på hemmagjord hambugerdressing på 3 minuter hittar du här >>

eldkorg_grilla
Det sprakar mysigt om veden i eldkorgen!

grilla_korvburgare_falukorv_garage
Förberett och uppställt på finbordet! ;-)

grilla_falukorv_korvburgare
Å mannen grillar falukorv så den blir alldeles perfekt! :-P

korvburgare_falukorv_grilla_korv_vinter
Med lite rostat franskbröd med ost, romansallad, bostongurka, senap & ketchup åt vi dom godare korvbugarna nånsin! Det säger jag alltid men det är ju bara såååå mycket godare att äta utomhus, allra helst på vintern i snön, eller som här i garaget. ;-)

The post Nicke bjuder på garagefest & korvburgare appeared first on Kryddburken.se.