Grönt är gott
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.
Broccoligratäng 2 port
3 dl lättkokt broccoli i små buketter
3 ägg
1½ dl hemgjord majonnäs
1 röd paprika
½ dl strimlad bladpersilja
ca ½-1 tsk chiliflingor
Salt
Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.
Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.
Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.
Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.
Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.
I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)