Valnötsbröd och Världsdiabetesdagen
Foto Mikael Eriksson

Mustigt matbröd

Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.

Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.

Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g naturell kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

ca 2 msk malda brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

1–1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med

brödkryddorna och låt det svalna.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan

bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.

Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.

En livsviktig dag

Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.

Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.

Därför passar jag på att göra lite extra reklam idag för min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.

Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.

Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.

Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.

Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.

Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.

Den fina bilden här nedanför kommer från en bokrecension igår hos @stinas_boksida på Instagram.

Här några röster om kokboken på Bokus:

Lchf

”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”

Matnyttig kunskap

”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.😊
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”

God mat för diabetiker

”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”

Lucka 16 – Ischoklad med hjortron och julklappstips
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Godsaker till jul

Idag får du tips på en av mina chokladfavoriter och några fina julklappstips så här i slutspurten innan jul.

Böcker är alltid trevligt att både ge och få, så satsa på hårda klappar i år :)

De här chokladtryfflarna med kokosolja och hjortron passar förstås utmärkt att ge bort som en läcker julklapp av det mjukare slaget.

För fler tips på ätbara julklappar, ta en titt på mina tips från förra året.

En bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna föräldrar.

Smakäventyret

För dig som hellre skänker julklappspengarna till ett välgörande ändamål, så finns Kostfonden som satsar alla sina medel på forskning kring matens påverkan på hälsan.

Nu senast en studie på Diabetes Typ 1, med draghjälp av sportreportern Peter Jihde som i veckan gick ut med att han har diabetes.

En annan mjuk klapp som både skänker glädje till den som får den och till en fattig familj i Sydafrika är en icke-elektrisk långkokningspåse från Wonderbag.

Wonderbags kokbok

Jag har under hösten tagit fram en liten kokbok tillsammans med Wonderbag, så det finns gott om tips på läckra, långkokta rätter till den klimatsmarta bagen.

Beställ din Wonderbag före den 20 december för att hinna få den innan jul.

De kostar 699 kr för de större modellerna och 399 för mini-varianten Lunchwarmer.

Den passar förutom till varmhållning eller kylning av lunchmaten även för små kastruller för 2, använt den till goda grytor på höstens resor.

Här har Halva Lindha använt Wonderbag till ett av mina glöggrecept.

Wonderbag som kylväska till stranden...

Wonderbag som kylväska till stranden…

På vägen hit till Turkiet använde jag en stor Wonderbag som kylbag till den julmat vi tog med.

Jag svepte in rökt och gravad lax, kallrökt nötkött och julskinka i en tidning och la in tillsammans med en kylklamp i bagen.

Resan tog med övernattning på Arlanda 36 timmar från Östersund till Alanya.

Maten var kylskåpskall när jag packade upp den, så bagen håller verkligen kyla lika bra som värme.

Wonderbag har haft en julklappsrim-tävling kring långkokningsbagen.

Här är det vinnande bidraget från Sofia Wärlinge i Kolmården, som du säkert får låna om du inte hittar på nåt bättre att skriva på paketet.

Wonderbag
En magisk påse får du av mig i gåva.
I köket den kommer göra underverk vill jag lova.

Förbättrar din matlagning ur både hälso- och miljöperspektiv.
Utan kablar som trasslar är den riktigt effektiv.

Det blir en kulinarisk resa som heter duga.
Känner redan nu hur det i magen börjar suga.

Maten blir godare och tänk så mycket energi du sparar på färden.
Det är inte svårare än så att rädda världen.

Foto Gunno Rask

Här på min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du läsa de fina kokboksrecensioner jag fick inne på Amazon häromdagen av Jimmy Moore på Livin’ La Vida Low-Carb.

Här hittar du alla mina 3 engelska kokböcker på Adlibris, en nyttig och god julklapp till släkt och vänner utomlands. Här finns de på Amazon.

Mina kokböcker på engelska

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som just nu finns att köpa på svenska.

Tomten njuter av några soliga dagar vid Medelhavet innan det är dags att dela ut alla julklappar :)

Tomten vid Medelhavet


Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,