Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter

Gofika

Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.

Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.

Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.

Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.

Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.

Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…

Julklappsreklam

Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.

Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.

Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.

Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker


Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Wonderbag på Kreta
Foto Therese Renåker

Vegetariskt långkok

Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober.

Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan.

Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach.

Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag.

Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager.

Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hittar du fler av mina julklappstips.

Tycker du det låter intressant med den njutningsfyllda hälsoresa till Makrigialos som jag och Therese Renåker arrangerar, så läs gärna mer om den på Harmoniresor.se.

Första veckan med start 4 oktober 2018 blev fullbokad nästan direkt, men du kan nu lägga in intresseanmälan på ytterligare en resa, där flyget går den 11/10.

Får vi ihop tillräckligt många deltagare på den så bokar vi flygstolar med Ving och boende på underbara hotell Villea Village även till den veckan.

Vi har tyvärr inte möjlighet att boka dem i förväg, då Ving kräver förskottsbetalning.

Matlagning à la Harmoniresor
Foto Therese Renåker

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

Vill du ha baljväxter i grytan så tillsätt 4 dl kokta, väl sköljda och avrunna bönor innan serveringen, då får du bäst effekt av den resistenta stärkelsen i dem.

Tycker du om mina recept, då hittar du här min och Lars-Erik Litsfeldts nyutkomna Diabeteskokboken för män till julpris, 169 kr.

Grekisk sallad för en dag på stranden i mini-Wonderbag


Köttgryta med grönsaker i mustig buljong

Söndagsmiddagen igår och där passerade en vecka blixtsnabbt som vanligt. Helgen har dock varit lugn och med strålande sol utan blåsiga stormbyar så har vi bara njutit av ledighet tillsammans, tänt ljus på kyrkogården, inte firat nån halloween utan snarare bara tillbringat tid med familjen, grillat korv, pysslat ute och inne och rundade av kvällen med lite strömavbrott. ? Vi hann precis äta färdigt middagen så blev allt svart. Godaste köttgrytan med grönsaker och mustig buljong, enkel gryta jag tycker ni ska prova!

 

6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram fläskytterfilé eller annat fläskkött

Salt och peppar

1/2 zucchini i mindre bitar

1 röd hackad paprika

2 röd finhackad chili (mild)

150 gram färska champinjoner

15 små steklök1 burk hela tomater

3 msk grönsaksfond

1 msk mörk oxfond

5 dl vatten

maizenamjöl + vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i bitar. Fräs på i rymlig gryta så de får fin färg. Salta och peppra. Tillsätt zucchini, paprika, chili, champinjoner och steklök. Låt fräsa med nån minut och slå sen på en burk hela tomater, fond och vatten. Låt puttra utan lock på medelvärme ca 20-30 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna. Koka under tiden ris som tillbehör. Smaka av grytan med salt och peppar.

 

Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


5 favoriter med grönsakspasta
God morgon! Att göra grönsaksspagetti eller så kallad zoodles är både kul, gott och så blir det himla snyggt. Jag tycker att grönsaksspagettin är en perfekt ersättar till vanlig pasta. Här får ni fem av mina favoriträtter med zoodles! Jag använder oftast zucchini, men även rättika och stora palsternackor och morötter funkar fint :) Testa […]
Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.


Storsjön runt och lättfixad fiskgryta med aioli

Solskenspicknick

Den senaste veckan har erbjudit all slags väder här i Jämtland, vissa dagar har varit fyllda av regn, snö och hård blåst från fjällen.

Andra har varit fantastiskt soliga och njutbara, då har jag och Lennart passat på att ta hyrbilen och åka runt till många vackra platser runt Storsjön.

En morgon som bjöd på riktigt vackert väder tog jag ett snabbt beslut att vi skulle ta med en fiskgryta i Wonderbag så vi skulle få en varm picknicklunch.

Jag hade tinat ett paket ekologisk koljafilé i kylen, så det var bara att sätta igång och hacka lite grönsaker, bryna och koka upp 10 minuter och lägga ner fisken i den varma grönsaksröran.

Ner med grytan i långkokningspåsen, packa ner skålar, bestick, lite örter från balkongen, aioli och några flaskor vatten.

Allt var klart på under en halvtimme, sen var det bara att åka iväg med lunchen inpackad i bagaget.

Passa på att njuta av utemat de vackra dagar som kommer, allt smakar så mycket godare på en vacker plats i naturen.

Fiskgryta 2 port

400 g koljafilé

50 g smör

2 tomater

1 liten zucchini

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl ajvar, jag använde mild

1 dl kycklingbuljong

1 msk gurkmeja

2 tsk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, kycklingbuljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp en minut.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Har du en Wonderbag så ställ grytan med lock på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Grytan håller sig då varm i många timmar tills du blir hungrig.

Storsjön med Åreskutan i bakgrunden…

Sunne kyrkoruin…

Solnedgång på Andersön…


Helstekt sidfläsk med chilihetta

Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Riktigt gott fläsk

Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna.

Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen.

Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna.

Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där.

Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan.

Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen…

Slagter Munch, Skagen

Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands.

Jag pratade med flera matbloggare under Paleohelgen i Sätila, de har precis som jag fått kritik när de delat recept på fläskkött och även lax.

Vi är många nu som förespråkar ekologiskt och viltfångat, så jag hoppas att det här upphör och att vi matbloggare själva får avgöra vad vi vill skriva om på våra bloggar.

Du kan läsa mer om mina tankar kring det här i mitt inlägg på Facebook.

Idag får du med anledning av det ta del av en riktigt läcker rätt från min slutsålda kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Du har väl inte missat att jag och Annika Dahlqvist kommer med en nyutgåva av vår kokbok LCHF för seniorer, som innehåller även en hel del recept från min Långkokbok?

Här hittar du Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där kan du förhandsbeställa till specialpris nu för leverans senare i sommar.

Helstekt sidfläsk med apelsin och chili

600 g färskt sidfläsk med svål

2 msk tamarisoja (glutenfri)

1 ekologisk apelsin

1 röd chili

1 msk finhackad rosmarin

ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen

Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt.

Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.

Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.

Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.

Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint.

Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.

Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse.

Häll över marinaden och knyt igen.

Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.

Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.

Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.

Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.

Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.

Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.

Gott till är min rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.

Vill du laga till en riktig dansk fläskstek med frasig och knaprig svål, så hittar du recept på det i länken.

Förutom njutbara smakupplevelser i Skagen blev det även en hel del fantastiska naturupplevelser som Therese Renåker visade mig under vår resa.