Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.
Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. Allt för 20 kr.
Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).
Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.
Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén!
Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami :
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami
12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor :
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor
12 st
Paprikahönor :
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika
12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.
till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra :
3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.
Paprikahönor!
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>
En härlig helg står för dörren, familjen samlad och lite festligheter på gång! Kan ju inte bli bättre! Det har varit lite så och så med matlagandet denna vecka. Undertecknad med ryggskott börjar dock kunna stå och gå normalt fast det gör sa*** så ont. Men jag slipper ju i alla fall skämma ut mig inför folk med att gå framåtböjd som en fällkniv längs golven, eller som nån som inte hann till toaletten. Ja, nåt i den stilen…
Den här vackra plåttavlan kom mamma förbi med igår med tillhörande kökshandduk och stenhjärtan, jag älskar ju hjärtan och så glad man blir av små överraskningar när man kanske som mest behöver dom! Tycker den är så vacker…
Jag återkommer med ett restaurangtips senare idag och imorgon gästbloggas Kryddburken av inte mindre än Sara på vardag.nu – missa inte det och ha en underbar fredag allihopa!
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!
Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!!
Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!
4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar
Såsen :
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.
Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! Smaklig måltid!