Grekiska skaldjur Saganaki

Njutning från Medelhavet

Du som följt min blogg genom åren vet hur förtjust jag är i medelhavsmaten, särskilt då den grekiska.

Det har blivit åtskilliga resor till Grekland genom åren, nu i år får vi passa på att njuta av den goda och hälsosamma maten härhemma.

Räkor och musslor förekommer ofta i den varma förrätten Saganaki på restaurangerna i den grekiska övärlden, här min fria tolkning av den goda rätten.

Musslor Saganaki på grekiskt vis

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och/eller räkor

100 g fetaost

2 dl aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på skaldjuren och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 10 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner skaldjuren och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 10 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Fler goda grilltillbehör hittar du i Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Grillade pilgrimsmusslor med aioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Bästa medelhavsmaten

De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet.

Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen.

Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Det är så välgörande för kroppen att gå barfota, så prova gärna att gå i vatten om du har problem med cirkulationen.

Salthalten är välgörande för hela kroppen och trycket från vattnet stöttar lymfflödet.

Bad är förstås också riktigt bra när vattnet blivit varmare, ligg gärna i en lite längre stund, mer än ett dopp.

Fotträning vid havet

Efter receptet följer en presentation av Therese Renåker och mig, vi som ligger bakom  Harmoniresor.se, som arrangerar hälsoresor till Kreta.

Följ med i höst så kommer du att få ta del av våra samlade kunskaper om maten, hälsan, stressen, lymfsystemet, hormoner och allt annat som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv.

Du får också lära dig mitt enkla träningsprogram med egen lymfmassage som hållit mig i form de senaste 15 åren.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Idag får recept på en av mina absoluta favoriter från medelhavsköket.

Den här skaldjursgratängen finns i många olika varianter i de olika länderna runt Medelhavet, det här är den jag brukar göra under vintermånaderna i Turkiet.

I den här ingår flera av de ingredienser som gör medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 tsk torkad oregano

½ tsk chiliflingor

Salt

50 g smör/kokosolja till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren, fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano, vill du ha mejerifritt så ta några klickar aioli.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan på vintern.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Resereklam för Harmoniresor

Du som är nyfiken på våra resor vill kanske veta lite mer om vilka vi är, Birgitta och Therese? Vi börjar med mig, Therese.

Det är alltså jag på bilden här, i Makrigialos förra hösten. Jag är informatören och kommunikationsstrategen som blev kostrådgivare, utbildare och hormonterapeut innan jag för ett par år sedan tog tag i den stora livsdrömmen och blev författare.

I höstas kom jag ut med min första roman, Mata inte skuggorna, och blev förläggare på köpet! Jo, jag har numera ett eget förlag också, TR Förlag. 😊

Jag fyller 50 år i höst, strax innan nästa Harmoniresa, så jag vet att det kan ta tid för drömmar att bli verklighet, men jag vet också att det aldrig är för sent!

På vår resa är det jag som svarar på dina frågor om ALLT som har med kroppen och hälsan att göra. Jag håller i samtal om mat, stress, mage, vikt, beroende, lymfa och alla möjliga besvär eller sjukdomar som ni kan tänkas vilja prata om.

Hormoner brukar vara populärt… 😉 Jag ventilerar också mer än gärna livets själsliga frågor, hopp och drömmar.  Hoppas vi ses på Kreta! ☀❤

Här kommer presentationen av andra halvan av Harmoniresor, Birgitta. En del av er känner förstås till mig redan via bloggen eller från mina kokböcker.

Här följer en liten berättelse om hur min egen resa på hälsans väg sett ut. Efter många år som restaurangkock satte en ryggskada stopp för karriären. Enda räddningen var en steloperation. Ryggen blev bättre men operationen gav mig ytterligare problem, nu i form av ett nervskadat ben och senare fibromyalgi. Det var dags att börja försöka hitta nya vägar till en bättre hälsa än bara genom värktabletterna.

För 15 år sen började jag sakta men säkert få lite ordning på min stela kropp och värkande leder med hjälp av ett lätt gymnastikprogram att göra hemma. Det innehåller mjuka rörelser som jag satte ihop tillsammans med en sjukgymnast och en yogalärare. Jag lade också till en enkel lymfmassage, som jag fick lära mig av den lymfdränageterapeut jag gick till efter operationen och som hjälpte mycket för att få bort svullnaden i kroppen. Det här gymnastikprogrammet har varit en räddning för mig, utan det hade jag säkert fortsatt att vara väldigt stel och orörlig. Under veckan på Kreta lär jag ut de här rörelserna till dem som vill, i en lugn vik av stranden när solen just gått upp.

För bra precis 10 år sen hittade jag så till lågkolhydratkosten, typ LCHF/Paleo, och då började min egen, spännande resa ta fart. Med hjälp av kostförändringen så började jag snabbt må bättre, gick ner i vikt och fick ork att börja träna ännu lite mer, så jag vågade ge mig ut på flera av Anna Halléns hälsoresor till Spanien och Kreta. På de resorna lärde jag mig ännu mer om hur kosten kan göra att vi mår bättre och jag vågade börja röra mig mer ute, även i lite svårare terräng.

När så jag och Therese lärde känna varann genom vårt gemensamma intresse för mat och hälsa, vi var båda skribenter på Kostrådgivarna.se, så började vi efterhand prata om att sätta ihop en njutbar hälsoresa på just det vis som vi skulle vilja ha den.
Harmoniresor blev resultatet, det känns verkligen roligt att jag nu kan dela med mig av både min matfilosofi och det tränings/lymfmassageprogram som fått mig att må så bra som jag gör idag. Det tillsammans med Thereses stora kunskaper om varför våra kroppar reagerar som de gör, känns för oss som en riktigt bra helhet kring en hälsoresa.

Platsen vi valt för våra Harmoniresor, nu för tredje året i rad, är den lugna och trivsamma byn Makrigialos på Kretas sydöstra hörn. Hit har jag återvänt gång på gång sen jag själv upptäckte ortens och befolkningens charm, på just en hälsoresa. Jag har verkligen hittat något speciellt i den lilla fiskebyn, som jag nu vill förmedla till andra. Therese och jag delar kärleken till det goda i livet, särskilt då god mat.

Vi har valt ut de allra bästa restaurangerna i byn så att våra resenärer också ska få upptäcka det fantastiska lokala köket, där många krogar har sin egen grönsaksodling, gör sin egen olivolja och en del har även egna djur som betar i bergen runt byn. Bybornas stolthet över sina råvaror är härlig att få uppleva och de är mycket generösa och vänliga mot oss turister.

Jag kommer under veckan att guida våra deltagare runt i byn, på bergspromenader och visa några undangömda stränder som få turister hittar. Jag har också en liten matlagningskurs med recept från mina kokböcker och kommer förstås även berätta mer om hur jag gått från sjuk till frisk.

Hoppas att min berättelse om vägen till en bättre hälsa kan inspirera fler till ett friskare, mer harmoniskt och glädjefyllt liv, för mig var det därför Harmoniresor kom till.

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Följ med till Kreta i höst

På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.

Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.

Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.

Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.

Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.

Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.

Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.

Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och räkor

100 g fetaost

2 dl  aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.

Morgonsol över Makrigialos

Kvällsljuset är lika vackert
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen

Fiskehamnen

Bougainvillea och vackert hus i bergsbyn Pefki

Bougiornti, gratinerad fetaost med paprika, lök och tomat på Golden Beach

Hotellfrukost vid poolen

Vårt trivsamma hotell Villea Village

Grillat med våra egenlagade tillbehör till lunch på Villea Village

Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje

En turkisk favoriträtt

Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket.

Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria

1 tsk torkad oregano

Salt

50 g smör till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren.

Fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Jag lagar den då på energisnålt vis i Wonderbag, läs mer hur den fungerar i länken.

Här på bloggen Leva Hela Livet kan du läsa mer om hälsodagen i Lindesberg, där jag deltog på Ann Fernholms föreläsning i torsdags.

Jag bjöd på benbuljong och iste ur Wonderbag och frökex från Huså Bröd, med färskoströra och cashewsmör till.

Du hittar länkar till recepten inne på arrangören Kina Råbergs blogg häruppe.

För första gången i mitt liv stod jag på en scen och pratade inför 350 personer, uppdelat på två tillfällen.

Härligt att äntligen ha kommit över min scenskräck, som funnits med mig ändå sen skoltiden.

Jag, Kina Råberg och Ann Fernholm på hälsodag i Lindesberg…

På onsdag är det dags igen, då åker jag tillsammans med Therese Renåker till restaurang PriMaten i Uppsala.

Det finns platser kvar på hennes föreläsning, du kan läsa mer och boka här.

Den 13-14 maj deltar vi i Under vårt taks Paleohelg på västkusten.

Hoppas vi ses på nåt av ställena, dela gärna vidare till dina vänner som bor i närheten.

Här en bild från helgen, då jag och Lennart bara kopplat av och njutit av varandras sällskap.

Något som är väldigt viktigt nu när det händer så mycket spännande kring min mat.

Att ta vara på stunden och glädjen i alla vårtecken som börjar visa sig, det är mindfulness på hög nivå för oss.


Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.


Söndagsbrunch med Omega-3

Brunch

Istället för bacon och ägg

Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg.

Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten.

Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn.

Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen.

Äggsallad 1 port

1-2 kokta ägg

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 msk majonnäs

½ msk finhackad timjan

Flingsalt

Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan.

Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt.

Servera äggsalladen till rökta musslor.

Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till.

Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem.

Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.

Spröda frökex från Huså Bröd