Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Mat som klarar sig själv

Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv.

Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen.

Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Servera grytan med till exempel en blomkålssallad, örtaioli och ett nötbröd, så mättar den många munnar.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

ca 800 g blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 tetra krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina innan och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryner en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund medan du bryner kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot så blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Tycker du om min typ av långkok så hittar du många fler recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det är tack vare att jag gjort de kokböckerna som jag fått införskaffa så många långkokningsgrytor, för att testa fram alla tillagningssätt 🙂

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av gjutjärnsgrytor

Mörad stek i gräddskysås

Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉

Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)

Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.

Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.

Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.

Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.

Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.

Kryddburkens vintergryta

Vintern är ju här i många olika skepnader med blåst, regn, några ynka minusgrader, glashala vägar o däremellan skiner solen och det droppar från stuprören… Södra Sverige ja… Ge mig en riktig vinter istället! Är så less på denna ”blöta” årstid på Öland med hund och lera överallt, på gården och i markerna som verkligen står i vatten. Jag är inte så duktig på att torka tassar längre, har ju inte så bra balans och Mr Bronco som älskar att gräva o krafsa i allt och därefter får med sig halva Öjkroken in varje gång han varit ute kräver en hel del ”fotvård” därefter…

Ja, skurhinken står framme dygnet runt, hatar verkligen denna ”blötperiod”…

Minusgrader tack! = Slipper torka tassar! Eller ännu heller sommar och grön, mjuk gräsmatta… ?

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt. Gör grytan på spisen, eller i kittel över öppen eld ute i skogen. Gör den i slow cockern eller i gryta i ugnen. Vad som passar bäst.

 

Det här behöver du :

1 kg grytbitar av nötkött

2 gul lök

1 liten purjolök

4 morötter

4 palsternacka

1/4 bit rotselleri

1 grön paprika

4 lagerblad

1 msk fransk örtkrydda

1 msk torkad timjan

Tellicherry svartpeppar

Vitpeppar

2 liter vatten

1 dl oxfond

2 msk grönsaksfond

8 potatisar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 2 timmar. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Härlig vintermat som värmer och mättar.

 

Grytan innan jag slår på vätska. Det doftar helt underbart av alla kryddor.

 

Servera hårdbröd med Stureost till. Ett måste! ?

Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker

Kycklinggryta i Wonderbag…

Lättlagad kycklinggryta

Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet.

På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till.

Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den.

Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa.

Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme.

Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar.

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok…

Grönsakssoppa i Wonderbag…

I en Crock-Pot och Nordic Cooker behövs inte lika mycket vätska som vid kokning på spis, i ugn och i Wonderbag.

En av fördelarna med Wonderbag är att i den bevaras grönsakernas struktur, vitaminer och annan näring på ett mycket bra sätt, eftersom du inte tillför mer värme än under uppkoket.

Du kan också ta med den i bilen, båten eller husvagnen på en långresa, helt utan behov av ett eluttag eller spis för uppvärmning.

Jag använder den mycket i vår hyrda lägenhet i Alanya på vintrarna, där vi bara har tillgång till gasspis och i sommarstugan där jag har vedspis.

Den här grytan lagade jag förra veckan på en arbetsresa till Skagen, tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker.

Nu blir det några veckor till av skrivarbete, innan jag kan njuta fullt ut av sommarvärmen.

Dels håller jag på att göra färdigt sammanställningen av recept till nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.

Den ges i sommar ut under namnet Gammaldags husmanskost, där kommer du att hitta många recept för långkokning.

Jag håller också på att ta fram recept till den nya kokbok jag nu gör tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Så det blir några veckor när jag helt säkert kommer att använda slökokningsmetoden en hel del, så jag kan koncentrera mig mer på skrivandet.

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

1 kg blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 burk krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryn en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund.

Under tiden bryner du kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot eller Nordic Cooker blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

För tillagning i Wonderbag fräser du grönsakerna i en stekgryta med lock.

Lägg ner den brynta kycklingen i såsen som du spätt med lite mer buljong, vin eller vatten och koka upp under lock i 20 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt stå i upp ca 8 timmar, ta fram grytan och servera.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Så om du är rädd för Campylobacter i kycklingen är långkokning en metod jag verkligen rekommenderar.

Här en bild på min matlagningsassistent Therese, när hon njuter av den varma kycklinggrytan efter fotograferingen på vår blåsiga picknick i Skagen.

Resterna av kycklinggrytan åt vi sen som en näringsrik soppa, med tillsats av mer kycklingbuljong och strimlad vitkål, grönkål och morot.


Kycklingfiléer i Crockpot med grönsaker och het srirachasås

Mat är livet, det vet vi alla. Ibland tar livet dock en plötsligt vändning och ett för tidigt slut och det är så otroligt obegripligt att ens skriva dom orden just nu. Igår förlorade vi en nära vän, en livskamrat till min mamma, en fd styvfar till mig o väldigt nära vän till vår familj. En personlighet som berört o satt sin prägel på just livet i sig. Det gör så ont att veta att han är borta, tårar rinner och man förstår inte… Varför han? 

Vi är alla ledsna, sörjer på vårt vis o saknar denna person enormt… Jobb ska ju dock skötas ändå o vardagen med familj o barn måste rulla på. Ett grattis även min egen pappa som fyller år idag. ❤️ Är så tacksam att han finns…

 
Känner inte direkt att jag vill fabulera om något recept idag men det var länge sen jag uppdaterade och detta blev riktigt gott. Laga det i Crockpot eller i gryta på spisen. Fråga gärna om ni undrar något. 

All kärlek till er alla… Ta hand om varann… ❤️ Livet är skört… 

 
4 – 6 port 

Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer

3 msk srirachasås

1 msk Mutti tomatpuré 

4 vitlöksklyftor 

1 liten purjolök 

1 röd snackpaprika 

1/2 zucchini 

2 msk kycklingfond 

2 msk grönsaksfond 

8 dl vatten  

150 gram färska champinjoner

 

GÖR SÅHÄR : 

Om du har en Crockpot som kan ställas på spisen för att bryna kött, använd isåfall den funktionen annars en vanlig stekpanna. Bryn kycklingfiléerna i smör så dom får fin färg. Ta upp o lägg åt sidan sålänge. Finhacka vitlök, purjolök, paprika och zucchini. Tillsätt detta samt övriga ingredienser i Crockpoten. Slå över fond och vatten. Vispa ur bottensatsen o lägg sedan kycklingfiléerna ovanpå. Ställ in på låg i 4 timmar. Rör om i Crockpoten o tillsätt eventuellt maizenamjöl + vatten för en mer krämig sås. Tillsätt små färska champinjoner. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller vad du själv föredrar. 

  

Pulledpork av skinkstek i Crock pot

Blir mer och mer förtjust i min nya Crock pot. Så fenomenalt duktig den är! 😜 Allt blir så gott, saftigt och sköter sig själv när man är på jobbet, sover eller är iväg på andra äventyr. Långkok är något jag alltid tyckt om och brukar ofta tillaga på spis eller i gryta men nu låter jag pottan sköta mångt och mycket av del delen. Köttfärssåser… Alltså hur gott blir det inte? Soppa, söndagsstek, kycklingben, sjömansgryta, risgrynsgröt, och pulledpork – som gjort för denna apparat!

Jag krånglar inte till det så mycket här. Ett stycke skinkstek, en flaska glaze med vitlök/honung och därpå Tony’s grillkrydda. Åtta timmar på hög. Klart! Dra isär köttet, smaka av skyn och slå på.

Här serverade jag köttet tillsammans med gallerpotatis, fetaostsallad, fefferoni och vitlökssås.

 


Medan du jobbar en fredag, jobbar pottan med matens tills alla kommer hem!

Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

033

Långkokt köttfärssås 2-3 port

800 g köttfärs, jag hade älg

100 g smör

1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)

4 dl tärnad zucchini

2 finhackade, gula lök

250 g cocktailtomater i bitar

2 dl chilisås

1-1½ msk torkad timjan

Salt och grovmald svartpeppar

2 dl buljong eller vatten

Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.

Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.

Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.

Klimatsmart tillagning i Wonderbag...

Klimatsmart tillagning i Wonderbag…

Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:

Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.

Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar

Olika typer av grytor som passar till långkok...

Olika typer av grytor som passar till långkok…

Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:

Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.

Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.

Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.

Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.

Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.

Köttfärssås med zucchini

Köttfärssås i Crock-Pot

Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.

Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.

Köttfärssås med stekta ägg

Wonderbag


Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo