Smörstekt lax med stuvad rödkål

Tisdagsfisk

Idag får du ett gott fisktips med en lite annorlunda kålstuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

50 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här ser du en annan variant på rödkål, en coleslaw med pepparrot och lingon från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Chilimajonnäs till grillad korv

Snabbfixat grilltips

Grillkorv kan bli riktigt bra mat om man väljer en korv med hög kötthalt och minimalt med tillsatser, ännu bättre blir det förstås om den är lokalproducerad.

I Jämtland har vi fler mathantverkare som gör riktigt bra korv, så det här är snabbmat jag njuter av lite då och då.

Här har korven fått sällskap av en smakrik majonnäs och friterade skivor av gulbeta.

Zucchini, aubergine, rättika eller blomkål passar också bra att fritera eller grilla som tillbehör.

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 korvar av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk sockerfri chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Lite smulat flingsalt och chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna. Smaka av om du vill ha mer sälta eller chilisting.

Jag serverade korven med en örtig grönsallad med cocktailtomater och pumpafrön, ringlade olivolja och pressad citron över.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grillboksreklam

Fler goda tips och recept till vårens och sommarens grillfester hittar du i min grillbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länken kan du beställa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr, här nedanför ser du några av rätterna i boken.

Bokens förord om grillandet genom tiderna och matens positiva inverkan på vår hälsa är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du läsa en recension av grillboken på Bokus, nedanför följer några av Mikael Eriksson foton på mina recept från boken.

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerade grillspett Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson
Glutenfri tacopaj och tacokrydda

Populär paj

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.

Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.

Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.

Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.

Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.

Snabblagad wok

Wok

Hälsosam snabbmat

En wok kan vara bland det mest hälsosamma du kan laga till på kort tid.

Förbereder du de strimlade grönsakerna och köttet blanda med sin marinad på kvällen, så kan du väldigt snabbt få till en middag när du kommer hem från jobbet.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Jag använder en ekologisk gurkmejamix från Kall Natur Kompani, den är både bra för att stärka immunförsvaret och ger en härlig smak och färg till woken.

Klicka på bilden ovan så kommer du till mitt recept på guldmjölk.

Kalkonwok med rödkål

Smakrik wok 4 port

500 g kalkon- eller kycklingbröst

4 morötter

2 dl kokosgrädde

2 dl purjolök i stavar

1 dl ingefära i stavar

4 vitlöksklyftor

2 lime

1 msk gurkmejamix

½ msk curry

2 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

1 lit strimlad rödkål

4 dl gröna blad i strimlor

50 g smör/kokosolja

Salt

Skär grönsakerna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla köttet och blanda med limesaft, soja, gurkmeja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer sälta och hetta.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor ger läcker färg och smak till woken.

Här hittar du alla mina kokböcker, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen.

De finns förutom hos nätbokhandeln även på biblioteken, du kan också be din lokala bokhandlare att ta hem dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Ingefärsshot med gurkmeja från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Grekiska köttbullar

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Njutbar fiskgryta

Jag fortsätter att dela med mig av tips på lättlagad vardagsmat, idag blir det en smakrik fiskgryta.

Vi försöker äta fisk och skaldjur åtminstone 3-4 gånger i veckan, då oftast som middag.

Den här grytan fungerar fint även med vit fisk eller skaldjur, så ta vad du har hemma.

Laxgryta 4 port

500 g lax i bitar, helst viltfångad

1 blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

3 dl buljong

1 röd och 1 grön paprika

8 soltorkade tomater

50 g smör

2 vitlöksklyftor

 ½ dl hackad persilja

1 tsk paprikapulver eller chiliflingor

½ tsk torkad oregano

½ tsk torkad timjan

Saft och rivet skal av en ekologisk citron

Salt efter behag

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädde och buljong, koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål, garnera med gurka och en grön kvist.

Vill du ta del av fler av mina bästa recept och tips så hittar du hundratals av dem i kokböckerna nedan.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör

Snabb lunch med falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till för 11 år sen, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson för tre år sen.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag varje dag, det är väldigt bra för magen.

Vår bönkokbok har precis kommit i ny utgåva, med mjuka pärmar till ett lägre pris än den slutsålda varianten som var inbunden.

Här kan du beställa boken för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män, även den skriven med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Skördetider – Inlagd paprika och aubergine

Smakrik inläggning

Nu är det många som har ett överflöd av grönt i sina trädgårdsland.

Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.

Jag brukar handla grönt på Ås Trädgård när jag är hemma i Jämtland, de har fantastiskt fina ekologiska grönsaker.

Här kommer ett tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge.

De blir väldigt goda i en matig sallad, till grillat eller till en tapastallrik.

Fler tips på gröna godsaker till maten hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Myntasås, Tacosmör, inlagd Paprika och Kalamataoliver till grillat Lamm

Inlagda grönsaker

2 små auberginer

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

2 dl kallpressad olivolja

1 dl äppelcidervinäger

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

Havssalt efter behag

Skär auberginen i skivor och dela dem i fyra delar, skär paprikan i bitar om ca 3×3 cm. Skiva vitlöken tunt.

Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten, häll på två matskedar salt.

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 15 minuter, häll av allt vatten utom en deciliter.

Blanda ner vinäger och örter i de varma grönsakerna.

Låt stå i en burk i kylen till nästa dag, häll då över olivoljan.

Pressa ner grönsakerna i lagen, oljan måste täcka allihop, annars kommer det syre ner och grönsakerna håller inte så många dagar.

Låt stå ett par dagar och smaka sen av om du vill ha mer salt eller vinäger.

Den här inläggningen håller länge, bara oljan täcker grönsakerna hela tiden.

Använd torkade örter, i färska kan det finnas bakterier som orsakar jäsning.

Du kan göra inläggningen på bara olikfärgad paprika och lite mer vitlök om du vill.

Det blir också väldigt gott, jag lärde mig det av en italiensk servitör som jag jobbade med för många år sen.

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör

Kräftor med goda tillbehör

Kräftor med Dill

Kräfttider

Nu har vi kommit ända fram till augusti, hoppas vädret vänder nu så det blir många ljumma kvällar lagom till kräftfesterna.

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna, bland annat hur du enkelt gör egen majonnäs.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Ännu fler tips hittar du i min senaste kokbok som kom i våras, Gröna, sköna tillbehör.

Kräftor

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Vitt formbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke som på bilden ovan, det ger bra träning 🙂

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg om heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika
Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson