Snabblagad wok

Wok

Hälsosam snabbmat

En wok kan vara bland det mest hälsosamma du kan laga till på kort tid.

Förbereder du de strimlade grönsakerna och köttet blanda med sin marinad på kvällen, så kan du väldigt snabbt få till en middag när du kommer hem från jobbet.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Jag använder en ekologisk gurkmejamix från Kall Natur Kompani, den är både bra för att stärka immunförsvaret och ger en härlig smak och färg till woken.

Klicka på bilden ovan så kommer du till mitt recept på guldmjölk.

Kalkonwok med rödkål

Smakrik wok 4 port

500 g kalkon- eller kycklingbröst

4 morötter

2 dl kokosgrädde

2 dl purjolök i stavar

1 dl ingefära i stavar

4 vitlöksklyftor

2 lime

1 msk gurkmejamix

½ msk curry

2 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

1 lit strimlad rödkål

4 dl gröna blad i strimlor

50 g smör/kokosolja

Salt

Skär grönsakerna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla köttet och blanda med limesaft, soja, gurkmeja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer sälta och hetta.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor ger läcker färg och smak till woken.

Här hittar du alla mina kokböcker, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen.

De finns förutom hos nätbokhandeln även på biblioteken, du kan också be din lokala bokhandlare att ta hem dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Ingefärsshot med gurkmeja från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Dagens grilltips – Currywokade grönsaker

Snabbt grilltillbehör

Jag fortsätter med mina tips på vad som smakar gott till grillat, den godaste formen av matlagning nu på sommaren.

Perfekt också om man vill träffa sina nära och kära lite på distans.

Passa på att äta utomhus med lite avstånd runt borden när vi nu äntligen fått varmare väder.

Currywok 4 port

6 dl blomkål i små buketter

4 dl strimlad zucchini

2 strimlade paprikor

2 strimlade lökar

2 dl kokosgrädde/grädde

½ dl kokosolja

2 msk gul curry

1 msk tamarisoja

Salt och paprikapulver

Woka det gröna hastigt i omgångar i het kokosolja, smaksätt med curry, paprika och salt.

Lägg allt i en gryta, häll på grädde och soja, låt puttra en liten stund.

Vill du ha fler av mina bästa grillrätter och tillbehör så hittar du dem i de här två kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips