Gräddstuvad bladspenat med vitlök till grillad kyckling

Min typ av snabbmat

Dagens mattips är en krämig spenatstuvning som jag serverade till färdiggrillade kycklingbröst.

När jag vill ha något snabbt och gott brukar jag köpa färdiggrillad kyckling och äta med till exempel min populära zucchinisallad.

Vill du hellre laga till fågeln själv så hittar du här ett gott recept på ugnsstekt kyckling.

Spenatstuvningen är förstås väldigt god även till hemgjorda fiskpinnar eller till lammkorv.

Gräddstuvad bladspenat med vitlök 2-3 port

250 g bladspenat

2 klyftor vitlök

2-3 msk smör

1 dl grädde

2 msk buljong

Salt och peppar

Skölj spenaten väl och förväll i saltat vatten i 1 minut. Låt bladen rinna av i ett durkslag.

Skär spenaten i grova strimlor och finhacka vitlöken.

Stek dem i smör utan att få färg i några minuter. Krydda med salt och peppar.

Häll på grädde och buljong, koka upp och låt puttra i 5-10 minuter tills stuvningen tjocknar.

Skär ut kycklingbrösten och skär upp i sneda skivor.

Lägg upp kycklingen på en bädd av spenat med lite gröna blad och rädisor som garnering, ugnsbakade rotfrukter, broccoli eller blomkål är gott till.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Föredrar du att läsa digitalt så finns många enkla tips även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Smörstekt lax med stuvad rödkål

Tisdagsfisk

Idag får du ett gott fisktips med en lite annorlunda kålstuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

50 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här ser du en annan variant på rödkål, en coleslaw med pepparrot och lingon från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Gräddstuvad kycklinglever

Gräddstuvad Kycklinglever med Vitkålssallad och Rårörda Lingon

Gräddstuvad lever till höstmiddag

Kycklinglever är väldigt billig, god och nyttig mat, men tyvärr lite bortglömd.

Den är betydligt mildare än vanlig lever, så den passar bra för nybörjare.

Det är stor skillnad på färsk och fryst, så prova det om du har dålig erfarenhet av lever, det finns bra ekologiska sorter som är väldigt goda.

Gräddstuvad kycklinglever 3-4 port

450 g färsk kycklinglever

5 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl kycklingbuljong

1 äpple

1 msk glutenfri tamarisoja

1 msk äppelcidervinäger

50 g smör

Salt och peppar

Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten, låt rinna av i durkslag.

Bryn smör i stekpanna och stek levern 2-3 minuter på var sida, salta och peppra.

Stek i omgångar så får levern finare stekyta, lägg över de som är färdiga på ett fat så länge

Skär löken i smala klyftor och äpplet i mindre bitar och stek i smör en stund i en stekgryta, tillsätt buljong, soja och vinäger.

Koka ihop några minuter, häll över grädden och låt puttra en halvtimme tills såsen tjocknat.

Lägg då ner leverbitarna och låt dem bli färdiga.

Strö över lingon och servera leverstuvningen med en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsdressing.

Kokta eller ugnsstekta rotfrukter, blomkål eller broccoli är gott till.

Vitkålssallad med Solrosfrön och Senapsvinaigrette

Gräddstuvad kycklinglever med sting

Chilistuvad kycklinglever

Chilistuvad kycklinglever 2 port

3-400 g kycklinglever

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl tärnad zucchini

½ röd paprika

4 cocktailtomater

½ pressad citron

2 msk smör

1 msk oregano

1-2 tsk chiliflingor eller en färsk chili

½ tsk äppelcidervinäger

Salt

Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.

Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.

Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.

Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.

Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och vinäger och koka upp. Låt puttra en stund på svag värme så såsen tjocknar.

Servera med sallad, gurka och persilja.

Chili


Senapsstuvad svartkål till rimmad fläsklägg

Senapsstuvad svartkål

Nyttig och vacker kål

Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.

Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.

Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.

Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.

Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.

Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.

Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.

Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.

Rimmad fläsklägg med stuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.

Svartkål med sardeller och getost

Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk

Falukorv med senapsstuvad grönkål

Gräddstuvad vitkål

Currystuvad vitkål

Syrlig vitkål med äpple

Svartkål

Svartkål


Halstrad lax med gräddstuvad vitkål

halstrad_lax_gräddstuvad_kål_vitkål_brysselkål
En god laxrätt med härlig smak av vitkål och fänkål. En av julens fröjder är ju ändå lax i alla former. Men förutom den gravade och rökta laxen så lyfter jag fram den färska lite extra såhär efter julbords-tiderna.

Här med lättkokt brysselkål och sockerärtor som tillbehör. Det blir en fräsch rätt som bryter av fint till all tung julmat. Använd även annan fisk som du snabbt halstrar i het stekpanna.

4 port
Det här behöver du:

ca 600 gram färsk lax
600 gram strimlad vitkål
150 gram strimlad fånkål
1 msk vit sirap
Salt & peppar
2 dl grädde

Gör såhär:

Skär vitkål och fänkål i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på vitkål och fänkål ca 2 min. Tillsätt sirap, salt och peppar och rör om. Sänk värmen och slå på grädden. Låt allt få småputtra ca 10 min tills konsistensen tjocknat något. Halstra laxen på hög värme i grillpanna, ca 2 min på varje sida. Salta och peppra om så önskas. Servera med den gräddstuvade vit/fänkålen och lättkokta grönsaker.

brysselkål_fänkål_gräddstuvad
Strimlad vitkål och fänkål som ska gräddstuvad och serverad till den halstrade laxen med lättkokt brysselkål och sockerärtor.

gräddstuvad_vitkål
Att gräddstuva kål ger ett krämigt tillbehör till fisk, eller som vegetarisk rätt med smörslungade champinjoner.

The post Halstrad lax med gräddstuvad vitkål appeared first on Kryddburken.se.