Inlagd paprika och aubergine

Smakrik inläggning

Nu är det många som börjar få en hel del grönt i sina trädgårdsland, så här kommer tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge.

De blir väldigt goda som tillbehör till grillat eller till en tapastallrik.

Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.

Jag brukar handla grönt på Ås Trädgård när jag är hemma i Jämtland och här i Stockholm handlar jag på Fruktaffären på Hantverkargatan, de har båda fantastiska ekologiska grönsaker.

Fler tips på gröna godsaker till maten hittar du i min senaste kokbok med just namnet Gröna, sköna tillbehör.

Du kan även köpa några av mina kokböcker på butikerna jag tipsar om här ovan.

Inlagd paprika, myntasås, tacosmör och oliver, goda tillbehör

Inlagda grönsaker

2 små auberginer

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

2 dl kallpressad olivolja

1 dl äppelcidervinäger

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

Havssalt efter behag

Skär auberginen i skivor och dela dem i fyra delar, skär paprikan i bitar om ca 3×3 cm. Skiva vitlöken tunt.

Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten, häll på två matskedar salt.

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 15 minuter, häll av allt vatten utom en deciliter.

Blanda ner vinäger och örter i de varma grönsakerna.

Låt stå i en burk i kylen till nästa dag, häll då över olivoljan.

Pressa ner grönsakerna i lagen, oljan måste täcka allihop, annars kommer det syre ner och grönsakerna håller inte så många dagar.

Låt stå ett par dagar och smaka sen av om du vill ha mer salt eller vinäger.

Den här inläggningen håller länge, bara oljan täcker grönsakerna hela tiden.

Använd torkade örter, i färska kan det finnas bakterier som orsakar jäsning.

Du kan göra inläggningen på bara olikfärgad paprika och lite mer vitlök om du vill.

Det blir också väldigt gott, jag lärde mig det av en italiensk servitör som jag jobbade med för många år sen.

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi eller eldost

½ dl tärnad morot

½ hackad, gul lök

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken

Lättlagad ratatouille

Skördetider

Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård.

Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna.

Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.

Receptet går förstås bra att göra i större satser om du vill, så kan du frysa in den färdiga ratatouillen i påsar och njuta av i vinter.

Kalkonbröst och ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingbuljongen, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Vill du läsa mer om min matfilosofi så kan du göra det här.

Fläskkarré med örtsmör och ratatouille

Grönsakssvarv – recept & tips på bra produkt (med rabatt just nu!)
Hej! Jag har tidigare i ett antal inlägg pratat mig varm för min lilla smidiga grönsakssvarv som jag köpt hos KitchenTime.se. Jag vill bara passa på att tipsa om att den nu finns att köpa till nedsatt pris, 199 kr istället för 249 kr. Jag såg även nu att det finns en utvecklad variant på denna […]
Minska matsvinnet – 5 goda rätter på rester
Hej! Har du lite olika grönsaksrester som ligger i kylen och börjar se lite ledsna ut? Då är det perfekt att använda dem till att göra lite lättlagade och goda luncher eller middagar! Grönsaker av olika slag, något protein och kanske ett par ägg är allt du behöver för att slänga ihop bra måltider på […]
Spagettipumpa med rökig köttfärssås
Hej och godmorgon, idag blir det ett nytt recept! :) Det bloggas och pratas en hel del om spagettipumpan. Jag har velat testa länge, men aldrig sett röken av denna pumpa i någon matäffar. Men så dök den upp. Plötsligt händer det! Självklart köpte jag en och släpade hem :) Det svåraste med pumpan, förutom […]
Mina basvaror
En del råvaror slinker alltid ner i kundvagnen när vi är och handlar. En del av dem ser du på bilden ovan. Vi äter så klart en hel del ägg, så vi köper alltid plattor med ägg där det är typ 24 ägg i ett paket… skulle tro att det går åt lite drygt två […]
Lågkolhydratsmiddag på mitt sätt
God morgon på er! Så här kan man väl säga att en standardmiddag ser ut för mig, som jag äter när jag kommer hem från jobbet :) Ser rätt gott ut eller hur? Middagen består av en matlåda, i det här fallet en köttfärsröra med blomkål och lök, och en massa råa grönsaker. Det här lasset har […]