Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Värmande drycker till höstens utflykter

Gurkmejate vid Glösa, Alsen

Njutbart till skogsutflykten

I tisdags tog jag min lilla hyrbil och styrde kosan västerut, mot den vackra Kallbygden.

Där bor min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani, med en fantastisk utsikt över Kallsjön och Åreskutan.

Margareta Marples på Kall Natur Kompani

Vi inledde vårt samarbete förra våren när jag första gången hade smakat hennes goda havtornskombucha.

Tog då kontakt och undrade om jag fick bjuda på den vid mina kokbokssigneringar här i Jämtland, och det fick jag.

Margareta bidrog sen även med sitt suveräna recept till min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Vi har inte setts sen Julmarknaden på Jamtli förra året, där vi hade ett gemensamt bord i Lusaflokojan och sålde kokböcker, kombucha och hennes övriga produkter.

Nu hade vi ett spännande möte för att diskutera gemensamma framtidsplaner, vad det blir får du veta så småningom.

Jag fick för ett tag sen testa Margaretas nya kryddmix, Choco Latte, en väldigt god, sockerfri chokladdryck som du kan läsa mer om och beställa i den här länken.

Choco Latte kryddmix från Kall Natur Kompani

Sen tidigare använder jag Margaretas goda gurkmejamix, som dryck, till matlagning och bakning.

Båda kryddmixerna innehåller ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, kryddor som är bra för både hälsan och välmåendet.

Särskilt gurkmejateet har varit fint för mig nu i höst när lederna stelnar till i det kyliga vädret.

Höstpicknick på Bynäset

Jag brukar ha med en termos med hett vatten, två påsar av Pukkas Lemongrass and Ginger och 1 tsk gurkmejamix på mina skogspromenader, den kombinationen är väldigt god och värmande.

Nu har jag också testat att koka upp 2 dl kokosmjölk och krydda med ½ tsk av gurkmejamixen, 1 krm kanel och 1 krm kardemumma.

Det smakar fantastiskt gott och blir som ett helt mellanmål på promenaden.

Gurkmejalatte på kokosmjölk

Choco Latte med grädde

Choco Latte på kokosmjölk

Choco Latten har jag använt tillsammans med 50/50 grädde/vatten med vispad grädde på och med kokosmjölk, båda suveränt goda att värma sig med en kall höstdag.

Både gurkmejamixen och Choco Latten fungerar fint att blanda med den mjölk du föredrar, ekologisk standardmjölk, grädde/vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller liknande.

Hoppas du får en fin söndag ute i naturen och att mitt tips kan inspirera till lite nya drycker i termosen 🙂

Värmande kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Sopptider

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.

Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.

Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hemkokt buljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmejamix

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.

Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.

Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Snabblagad wok

Wok

Hälsosam snabbmat

En wok kan vara bland det mest hälsosamma du kan laga till på kort tid.

Förbereder du de strimlade grönsakerna och köttet blanda med sin marinad på kvällen, så kan du väldigt snabbt få till en middag när du kommer hem från jobbet.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Jag använder en ekologisk gurkmejamix från Kall Natur Kompani, den är både bra för att stärka immunförsvaret och ger en härlig smak och färg till woken.

Klicka på bilden ovan så kommer du till mitt recept på guldmjölk.

Kalkonwok med rödkål

Smakrik wok 4 port

500 g kalkon- eller kycklingbröst

4 morötter

2 dl kokosgrädde

2 dl purjolök i stavar

1 dl ingefära i stavar

4 vitlöksklyftor

2 lime

1 msk gurkmejamix

½ msk curry

2 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

1 lit strimlad rödkål

4 dl gröna blad i strimlor

50 g smör/kokosolja

Salt

Skär grönsakerna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla köttet och blanda med limesaft, soja, gurkmeja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer sälta och hetta.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor ger läcker färg och smak till woken.

Här hittar du alla mina kokböcker, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen.

De finns förutom hos nätbokhandeln även på biblioteken, du kan också be din lokala bokhandlare att ta hem dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Ingefärsshot med gurkmeja från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kryddig kycklinggryta

Kycklinggryta

Solgul kycklinggryta 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl kokosflagor

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

2 tsk curry

1 tsk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry, gurkmeja och chili.

Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosflagorna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt, smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa någon/några av mina kokböcker som du kan läsa mer om här.

Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Kycklingsoppa som hjälper till att stärka immunförsvaret

Stärkande soppa

I dessa tider av Coronavirus och Covid-19, som sprids fort över världen, så vill jag tipsa om den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är faktiskt rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Just kycklingbuljong har använts länge som en stärkande kur mot förkylningar och influensor.

Benbuljong är riktigt snäll och läkande mat för en sjuk kropp och passar väldigt bra även i förebyggande syfte.

Vill du läsa mer om de hälsosamma effekterna, så finns här mitt inlägg om allt positivt med benbuljong och här kan du läsa på Kurera om gurkmeja.

Här länk till information om den ekologiska gurkmejamix som jag använder, den kommer från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Nu dricker jag även varje dag en kopp örtte med gurkmejamixen, spetsad med pressad citron och ibland även en klick kokosolja.

C-vitamin och kokosolja är precis som gurkmeja bra mot virus av alla slag, så se till att få i dig rejält av det nu.

Vitamin C finns i stor mängd även i nypon, paprika, chili, kål och i lever.

Här hittar du ett mycket gott recept på kryddig kalvlever som tapas, det passar förstås bra även till kycklinglever.

Kryddig kalvlever till tapas

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Antioxidantshot

Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora.

Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel.

Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

För att få bäst effekt av drinken så blandar jag den med en kraftfull, ekologisk gurkmejamix och toppar med kokosolja, då får bacillerna det svårare att få grepp om halsen.

Länken till mixen går till min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani, där du kan beställa mixen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina inlägg med fler huskurer mot förkylningar, bland annat guldmjölk med gurkeja.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Margareta jobbar för fullt med att förbättra mångas hälsa med hjälp av sin kombucha, en naturlig probiotika-dryck, den är också mycket bra att ta till för att stärka immunförsvaret.

Hon erbjuder även kost-och näringsrådgivning, så behöver du hjälp att komma igång på vägen mot ett friskare liv så läs gärna mer i länken.

Havtornskombucha vid Kallsjön

Till våren får du ta del av hennes supergoda havtornskombucha, den finns med i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där skriver jag för första gången hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag tagit mig vidare från både psykisk och fysisk ohälsa.

Jag hoppas och tror att jag genom att berätta om min egen väg kommer att kunna  inspirera och hjälpa många.

Margareta och jag har även lite planer på att börja erbjuda någon form av kost- och hälsokurser tillsammans framöver, för att sprida vårt hälsotänkande till alla som vill lära sig mer.

Blodgrapedrink 2 shots

½ blodgrape

½ dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner, rör om väl och häll upp i små glas.

Här nedan ser du en bild från veckan som gick, i vår hyrda lägenhet i Alanya, där jag och Lennart vistas en hel del på vintrarna.

Vi träffades här nere för 17 år sen, på en resa jag gjorde för att stärka min skadade rygg inför en steloperation.

I mitt kök lagas mycket god och näringsrik mat kan jag lova, det ger oss gott om energi till många promenader för att stärka våra kroppar.

Jag har bestämt mig för att satsa ännu mer på att försöka må så bra som möjligt och bli mer vältränad, på min nivå, innan jag fyller 60 nästa år.

Den andra bilden är jag för ca 18 år sen, då jag mådde som sämst i både ryggen, fibromyalgin och vägde som mest, närmare 100 kilo.

Förkylningsdrycker – Mina bästa huskurer

Guldmjölk

Värmande och läkande

Tillhör du dem som blir förkyld och snorig när höstkylan gör sig påmind och vi vistas mindre utomhus?

Jag var sån att jag drabbades väldigt ofta av förkylningar förr, men med över 10 år med LCHF, de senaste 4 med benbuljong och 2½ år med pre/probiotika har gjort mitt immunförsvar så otroligt mycket starkare.

Men förra veckan när jag kom hem från Kreta så åkte jag på lite snuva och hosta några dagar.

Jag har märkt att när jag flyger och åker tåg så blir slemhinnorna i näsan sköra av luftkonditioneringen och bacillerna har lättare att få fäste.

Det kändes bra att ha lite dundermedel hemma att ta till, i form av färdiga iskuber med hemkokt buljong och en gurkmejamix som finns här på Kall Naturkompanis nätbutik.

Då var det enkelt att göra näringsrika och läkande drycker, som dessutom är goda.

Några C-vitamintabletter och kombucha slank också ner, allt det här hade väldigt bra effekt ihop så jag blev inte sjuk utan bara lite ömklig.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Vill du göra egen gurkmejamix så finns ett bra recept hos Under vårt tak från deras kokbok Ren & Naturlig Mat.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

Mixa ner en klick smör eller kokosolja som jag gjort på bilderna, det förstärker både smak och näring och blir en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig lite krasslig.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson