Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
I dagens inlägg har jag samlat några tips på de hårda och mjuka julkakor och matbröd som jag skapat under de 13 år som gått sen jag startade den här bloggen.
Du hittar länkar till böckerna i nätbokhandeln efter recepten, du kan också beställa hem dem till din lokala bokhandlare.
Många har efterfrågat en julkokbok med mina recept, men det är ett väldigt stort projekt att göra en sån.
Dessutom finns en hel del av de recept vi förknippar med julen redan i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Då så många också bara vill läsa recept på nätet och i E-böcker idag, så bjuder jag på mina bästa jultips helt gratis härinne istället.
Som tack får du gärna köpa någon eller några av mina kokböcker som julklapp eller till dig själv, då blir jag både väldigt glad och tacksam
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Saffransostkaka ca 4 port
4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 g saffran
1 krm vaniljpulver
Salt efter behag
Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.
Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Snabbfixat Luciafika 4 små mjuka kakor
2 ägg
1 dl mandlar
25 g smör/kokosolja
0,25 g saffran eller 1-2 tsk pepparkakskryddor
1 tsk valfri sötning
1 tsk psylliumhusk
Lite smulat flingsalt
Mixa eller hacka mandlarna rätt fint. Smält smöret med saffran eller pepparkakskryddor, då kommer smakerna fram mer. Rör ner mandelhack, husk och vald sötning.
Blanda ner äggen och rör om väl, smaka av med lite salt.
Fördela smeten i fyra smorda, små glasformar eller i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°. Servera kakorna ljumma med till exempel hallonsylt och gärna lite vispad grädde eller kokosgrädde.
Fröpepparkakor
2 dl vatten
50 g smör/kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk psylliumhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk valfri sötning
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och vald sötning, rör om och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Små kryddkakor ca 35 st
2 dl valnötter
2 dl mandel
½ dl pumpakärnor
2 ägg
2 msk smält smör
2 msk valfri sötning
1 msk psylliumhusk
1 msk mald kardemumma
1 msk kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
ca ½ tsk salt
1 krm vaniljpulver
Pistagenötter till garnering
Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.
Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.
Forma degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Tryck ner halverade pistagenötter i kakorna eller gör ett mönster med en gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175° och låt svalna på galler.
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Min mamma serverade alltid mandelmusslor med vispad grädde och hjortron till julfikat när jag var liten, så det gjorde jag också till bilden från min kokbok häruppe.
Ett mycket roligt jobb, jag hade med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och Dalarna.
Fröknäcket fotograferade jag vid Funäsdalssjön i Härjedalen..
Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar
3 äggvitor (1 dl)
2½ dl hett vatten
25 g smör
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
½ dl mandelmjöl
½ dl skalade hampafrön
½ dl nyponskalsmjöl
1½ msk psylliumhusk
Ca ½ tsk salt
Att strö över knäcket:
1 dl finriven parmesan
2 msk torkade, smulade nässlor
Ca 1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.
Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.
Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.
Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.
Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.
Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.
Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.
Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.
När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.
Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.
Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.
För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.
Även till den har jag stått bakom kameran, den här gången ute bland blommor och blad på Djurgården i Stockholm.
Trots den somriga bilden passar brödet väldigt bra till jul.
Havreknäcke ca 10 st
3 dl glutenfritt havremjöl
2 dl glutenfria havregryn
1 msk psylliumhusk
1 pkt torrjäst
½-1 tsk salt
50 g smör eller kokosolja
2 dl vatten
2 dl mjölk eller kokosmjölk
Till pensling:
2 tsk mjölk/kokosmjölk
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten, värm till 45 grader.
Rör ner degvätskan i mjölet. Blanda om väl med elvispens degkrokar. Smaka av om du vill ha mer sälta. Täck över med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på bänken och knåda den en stund med lite havremjöl så den blir smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en avlång kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Stansa ut runda kakor, ca 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt på bakplåtspapper. Degbitarna som blir över efter stansningen knådar och kavlar du ut på nytt. Täck över med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225˚. Nagga brödkakorna med en gaffel, pensla och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de fått lite färg.
Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk i rumstemperatur eller frys in och ta fram efterhand. Fräscha då på dem ett par minuter på 150˚.
Tips:
Du kan kavla ut hela degen direkt på bakplåtspapper och markera avlånga brödbitar i valfri storlek med en sporre. För att underlätta kavlingen kan du lägga bakplåtspapperet på en lätt fuktad handduk så det inte glider iväg.
Vänd dem då efter gräddningen och låt stå inne 5 minuter till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar så knäcket får torka på eftervärmen.
För variation kan du smaksätta degen med 1 msk finstötta fänkålsfrön, anis eller brödkummin eller 1 msk färdigmalda brödkryddor.
Vörtkryddat valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.
Äggfritt julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avokado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpakärnor
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avokado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
Jag leverera inte i den takt jag gjort men NÄR jag gör det så kommer recept och inspiration direkt från hjärtat. Här har vi en enkel men extremt god pasta. Färsk tortellinin fylld med ost/skinka. Jag kokade upp saltat vatten och lät pastan gå al dente. Sparade lite av det saltade pastavattnet. Vid sidan om […]
Ingredienser: 3 msk creme fraiche 3 msk färskost 2 msk ädelost 1 paprika 2 msk riven parmesanost Salt Peppar Gör så här: Koka i hop creme fraiche, färskost och ädelost. Salta och peppra efter smak. Dela på paprikan och gröp ur den från kärnor. Häll i ostsåsen och toppa med parmesan. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills paprika halvorna fått fin färg.
Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.
Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.
Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.
Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Fröknäcke med nässlor och parmesan från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör
Fler goda baktips hittar du i de här kokböckerna, köpa gärna en eller ett par till dig själv eller som present.
Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.
Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.
Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.
Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.
För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.
Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.
Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.
Laxröra 4 port
150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.
Nu under våren var även tanken att jag skulle farit runt på lite olika ställen i landet och ha boksigneringar och en del föreläsningar.
Men som så mycket annat just nu så gick ju de planerna i stöpet, när det aggressiva Coronaviruset satte hela världen i karantän.
Jag hoppas det blir bättre tider snart för alla som drabbats av sjukdomen Covid-19 och att vi andra som ännu är friska ska lyckas med att inte bli smittade.
Jag och Lennart håller oss nu hemma mycket i hans lilla 1a på Kungsholmen, men det blir förstås en del promenader i det allt finare vårvädret.
Det är ju så viktigt nu i karantänen att vi ändå kommer ut och rör på oss och inte bara blir stillasittande, vi håller oss även i form med mina enkla hemmaträningsrörelser.
Gröna, sköna tillbehör är min sjätte kokbok, den första där jag tagit alla bilder själv ute i den jämtländska naturen.
Jan hjälpte mig senare med bildredigeringen till kokboken, något jag är mycket tacksam över, det gjorde att bilderna blev extra vackra.
Jan Andersson i fototagen
Jag berättar i boken för första gången hela historien om min hälsoresa, hur maten, motionen och naturen hjälpt mig att återfå hälsan efter många år som handikappad efter en ryggskada.
Bilden på mig där jag sitter vid stubben är ett tydligt bevis på att min träning de senaste åren gett resultat.
För bara några år sen hade det varit omöjligt för mig att sitta på marken och fotografera på det här sättet, sakta men säkert har jag stärkt muskulaturen runt det område i ryggen där jag har min skada.
Istället för releasefest och min debut i vernissagesammanhang idag så får du se lite bilder från kokboken efter soppreceptet, på såna rätter som passar fint att servera på din påskbuffé.
Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.
Den här soppan är väldigt bra att göra på broccolistjälken, förväll den i mindre bitar och frys in tills du har till en soppa.
Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.
Häll över buljong och grädde, koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.
Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna, strö över soppan och lägg i några ägghalvor.
Kokbokens baksida
Matinspiration
Nu när tiderna är så osäkra och många är i hemmakarantän, så har jag bestämt mig för att dela med mig av dagliga recept för att ge dig lite matlagningsinspiration.
Tycker du om mina recept, ja då får du förstås väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok, här finns den på Adlibris och här på Bokus.
Den finns även att köpa som E-bok till platta och mobil, länk till dem finns hos båda nätbokhandlarna här ovan.
Från och med idag finns boken också hos vanliga bokhandlare över hela landet och även på biblioteken, har de inte fått hem den på din hemort så be dem beställa.
Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett gripande förord, om ett mycket intressant och dagsaktuellt ämne.
Sprid gärna inlägget och/eller länk till kokboken vidare om du känner någon som också behöver få chansen till ett friskare liv.
Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund