Nässelsoppa med förlorat ägg och nässelpesto

Nässelsoppa med förlorat ägg

Nässeltider

Nu börjar det spira av grönt och inte minst ogräs på många håll i landet, passa på att plocka nässlor nu när de är som spädast.

De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat.

Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter.

Recept nummer två idag är en nässelpesto som kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I den boken hittar du mängder med godsaker att bjuda på till vårens och sommarens grillkvällar.

Nässelsoppa med pocherat äg

Nässelsoppa med förlorat ägg 2 port

1 liter nässelskott

1 lit vatten + 2 tsk salt till förvällning

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

2 dl kycklingbuljong

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Pocherat ägg

2 färska ägg

1 tsk ättika

1 krm salt

Skölj nässlorna ordentligt, koka upp vatten, salta och lägg ner bladen.

Låt koka några minuter, rör så att allt kommer under vattnet, sila nässlorna genom nätsil.

Jag kokar sen soppan direkt på de späda bladen, men är de större kan du hacka i mindre bitar.

Fräs nässelskotten i smöret, krydda och rör ner grädde, buljong och vinäger.

Koka upp och låt småputtra i 20-30 minuter tills soppan tjocknat lite.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Servera soppan med pocherade/förlorade ägg, dem gör du enklast så här:

Koka upp vatten i en stekpanna, ca 4-5 cm, häll i ättika och salt.

Knäck ägget ett och ett i en skål, det får inte vara för gammalt, för då flyter vitan ut för mycket.

Rör runt med en slev i vattnet så det blir lite snurr på det.

Häll så försiktigt ner äggen, ett i taget, rotationen och ättikan gör att äggvitan stelnar snabbare runt ägget och inte flyter ut så mycket.

Flyter vitan ut så fös in den mot gulan med en slev, sänk värmen till lägsta.

Sjud på eftervärmen i 3-5 minuter, beroende på hur lös du vill ha gulan.

Jag låter mina sjuda i 3 minuter, då är det som jag vill ha det, rinnande inuti.

Ta upp äggen med hålslev, låt rinna av och servera i den heta soppan.

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa eller smoothie.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Nässelpeston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Här hittar du recept på mitt fröknäcke med nässlor och parmesan, från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Stuvning och soppa på nässlor

Stuvade nässlor

Gräddstuvade nässlor 2 port

1 liter nyplockade nässlor

10 cm av det vita på en purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter.

Häll av spadet genom en sil, men spara det till soppa.

Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt.

Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg.

Krydda och häll på vinägern, låt den koka in.

Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tills stuvningen tjocknar.

Vill du göra receptet som soppa så tillsätt förvällningsvattnet och 2 dl kycklingbuljong och låt koka upp.

Ett matigt och proteinrikt äggbröd passar fint som tillbehör till soppan.

På bilden nedan serverade jag nässelstuvningen till foliebakad öring, klicka på bilden så kommer du till receptet på den.


Nässelsoppa med pocherat ägg

Nässelsoppa med förlorat ägg

Nässeltider

Passa på att plocka så mycket nässlor som möjligt nu när de är som spädast.

De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat.

Nässelspadet kan du spara och dricka, det är en bra utrensningskur för kroppen.

Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter.

Nässelsoppa med pocherat äg

Nässelsoppa med förlorat ägg 2 port

1 liter nässelskott

1 lit vatten + 2 tsk salt till förvällning

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

2 dl kycklingbuljong

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Pocherat ägg

2 färska ägg

1 tsk ättika

1 krm salt

Skölj nässlorna ordentligt. Koka upp vatten, salta och lägg ner bladen.

Låt koka några minuter, rör så att allt kommer under vattnet. Sila nässlorna genom nätsil.

Jag kokar sen soppan direkt på de späda bladen, men är de större kan du hacka i mindre bitar.

Fräs nässelskotten i smöret, krydda och rör ner grädde, buljong och vinäger.

Koka upp och låt småputtra i 20-30 minuter tills soppan tjocknat lite.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Servera soppan med pocherade/förlorade ägg. Dem gör du enklast så här:

Koka upp vatten i en stekpanna, ca 4-5 cm. Häll i ättika och salt.

Knäck ägget ett och ett i en skål. Det får inte vara för gammalt, för då flyter vitan ut för mycket.

Rör runt med en slev i vattnet så det blir lite snurr på det.

Häll så försiktigt ner äggen, ett i taget. Rotationen och ättikan gör att äggvitan stelnar snabbare runt ägget och inte flyter ut så mycket.

Flyter vitan ut så fös in den mot gulan med en slev. Sänk värmen till lägsta.

Sjud på eftervärmen i 3-5 minuter, beroende på hur lös du vill ha gulan.

Jag låter mina sjuda i 3 minuter, då är det som jag vill ha det, rinnande inuti.

Ta upp äggen med hålslev, låt rinna av och servera i den heta soppan.

Mitt favoritnässelställe

Mitt favoritnässelställe…