Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Semestermat – Grillade kycklingvingar med snabb wok

Snabblagad fredagskyckling

Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.

Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.

Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.

Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.

Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.

Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.

Här hittar du en god kryddblandning/rub om du vill grilla kycklingvingar eller kycklingschnitzlar i kväll.

Snabb Kycklingrätt:

Strimla Salladskål och lägg upp med Paprika, Cocktailtomat och hackade Mandlar. Pressa Citron  och ringla god Olivolja över.

Fräs ett paket frysta Wokgrönsaker i Smör några minuter. Krydda med SoP

Tillsätt ett par msk Rabarberchutney.

Rör ner 2 dl Grädde och låt koka ihop en liten stund.

Lägg upp på tallrik med grillade Kycklingvingar. Servera salladen till.

Lägg Dig sen i hängmattan och njut av tiden Du sparade in på den snabba tillagningen.

E-böcker

För dig som helst läser böcker och recept digitalt i hängmattan, i den här länken kan du läsa om mina E-böcker.

Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.

E-bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

E-bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt Skriven med Annika Dahlqvist

Picklad rödlök med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Chilimarinad till grillat
Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu står semestern runt hörnet för många, grillandets härliga årstid är här.

I det här inlägget hittar du många av mina egna favoritrecept på såser, röror, kryddsmör och sallader till grillat som jag delat härinne under bloggens 15-åriga historia.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling, lamm, nöt och vilt.

Chili passar bra till Fläskkött

Chilimarinad

1 dl av min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller 1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Grillspett

Här hittar du min grillkokbok om du vill ta del av fler av mina njutbara tips till sommarens grillfester.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Krämig laxröra och tips på jordgubbstårtor för alla till Midsommar

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Här hittar du mina bästa silltips om du missade dem i helgen, du hinner göra dem om du använder färdig inlagd sill till de olika såserna.

Kommer det vegetarianer och veganer på middag till dig så passar de här inlagda svamparna riktigt bra som ett alternativ till sillen.

Många funderar nog på vilken typ av jordgubbstårta som ska göras till i morgon, här nedan kommer mina bästa tips.

På bilden ovan ser du min moussetårta med jordgubbar och lime, den passar även dem som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Vill du hellre göra en traditionell gräddtårta så finns mitt bästa glutenfria recept i den här länken.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.

För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.

Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.

Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Midsommartårta med vaniljparfait och jordgubbar

Kokbokstips

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Snart slutsåld

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Glad Midsommar!

Midsommar

Räkor i trängsel

Jag saknade inte brödet ett dugg..

Somrig lyxlunch

Tack för alla gratulationer på olika håll när bloggen firade 15 år igår.

Här kommer ett av de allra första inlägg jag skrev och tog bilder till i juni 2009, njutbar mat håller i längden.

Receptet på min hemgjorda majonnäs till räkorna finns här och här hittar du mitt populära valnötsbröd om du vill göra en räkmacka.

Receptet är för en riktigt hungrig eller två lagom hungriga, hur mycket man äter är väldigt olika så känn efter hur mycket just du behöver.

Räksmörgås utan bröd och Vattenmelon

Räksallad på mitt sätt 1-2 port

Ett par hekto räkor 

1-2 kokta ägg

1 dl keso

1 avokado

½ paprika

Några cocktailtomater

Några skivor citron

En rejäl klick majonnäs 

Skiva avokadon, lägg runt en assiett.

Lägg ordentligt med keso i mitten. På den en hög skalade räkor.

Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.

Några skivor vattenmelon blir en bra dessert.

Fler goda små och stora rätter att njuta av i sommar hittar du i kokböckerna här nedan.

Bokus har 12% rabatt på hela sitt sortiment fram till midnatt 12 juni, läs mer i länkarna.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Räksmörgås LCHF
Café de Paris-smör till grillat

Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Klassiskt kryddsmör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Behöver du mer inspiration att hitta på nya rätter att bjuda på till grillkvällarna i sommar?

Du kanske vill ha tips på drycker, snacks, marinader, röror, såser, kryddsmör, sallader, gratänger och efterrätter?

Du hittar allt det och lite till i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, som dagens recept är hämtat från.

Ännu fler tips finns i populära Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Med inspiration från de två kokböckerna kommer du att få en riktigt njutbar grillsommar.

Entrecôte Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Fiskgryta med tomat, fänkål, saffran och svarta bönor

Lättlagad fiskgryta

När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.

Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.

Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.

Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.

Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.

Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port

100 g viltfångad lax

100 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 dl kokta, svarta bönor

1 dl finstrimlad fänkål

1 dl krossade tomater

2 dl fiskbuljong

1 hackad schalottenlök

2 msk vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 kuvert saffran

1 tsk gurkmejamix

1 tsk paprikapulver

50 g smör

Salt och peppar

Skär fisken i ca 2×2 cm stora bitar, salta lätt. Fräs fänkål, lök och kryddor i smöret i 15 min.

Häll över tomater och fiskbuljong, salta och peppra och låt koka ihop ytterligare en kvart.

Rör ner fisken, räkorna och svarta bönor strax innan serveringen, låt allt bli varmt.

Jag serverade grytan med en ägghalva med gräslök och aioli, lite extra bredvid.

Det här brödet bakat på halloumi smakar riktigt gott till soppan.

Fler av mina recept med pre- och probiotika som är bra för både hälsan och vikten hittar du i kokböckerna nedan.

Där kan du också läsa mer om hur de påverkar vårt mående positivt på många sätt.

På min bild här nere ser du kombucha med havtorn, det receptet innehåller probiotika och du hittar det i Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (Snart slutsåld)

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.