Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Glutenfria våfflor med hjortron och grädde till kaffet på Nationaldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde Foto Mikael Eriksson

Nationaldagsfika

Våfflor med hjortron och grädde är en svensk klassiker, den hittar man på många kaféer runt landet.

På mitt sätt blir det en glutenfri variant på mandelmjöl, vill du ha den mjölkfri så byt bara ut grädden mot kokosgrädde, det blir också riktigt gott.

Våfflorna passar inte bara till fikat utan är goda som en lättare frukost eller till en kvällsrätt.

Våffelhjärtan brukar jag använda istället för bröd till en förrätt eller med pålägg till en kopp kaffe på sommarpicknicken.

Vill du ha lite matigare våfflor så hittar du här mina ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk (finns i glutenfria hyllan)

1+1 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner 1 msk av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun och servera med vispad grädde och hjortron eller andra bär.

Du kan göra våfflorna i förväg, värm dem då på 175 grader i en minut så blir de som nygräddade.

De går också bra att frysa och ta fram eftersom och värma.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

I länken ovan kan du beställa den som E-bok, den inbundna boken är slutsåld.

Fler våffeltips och mycket annat gott finns i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (snart slutsåld) och Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Svenska flaggan utanför min balkong
Lättlagad sommarmat – Fyllda rostbiffrullar

Picknickmat

En sån start på sommaren vi haft, så här höga temperaturer som vi haft i Jämtland i maj har det aldrig varit tidigare sen mätningarna startade.

För dig som behöver inspiration att äta både gott och näringsrikt så kommer jag att dela med mig av många lättlagade rätter att njuta av i sommarvärmen.

Idag får du tips på en riktigt lättfixad rätt att ta med ut på picknick i finvädret, kanske i morgon på Nationaldagen eller att äta hemma som en mättande frukost.

Istället för rostbiff kan du använda rökt skinka/kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl efter mitt recept.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

150-200 g skivad rostbiff

1 finhackad avokado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller hemlagad majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avokado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Fler goda röror att använda till rullarna finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den är snart slutsåld hos förlaget så passa på att beställa nu om du vill ta del av mina bästa tillbehör att njuta av i sommar.

Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör

Fiskgryta med tomat, fänkål, saffran och svarta bönor

Lättlagad fiskgryta

När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.

Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.

Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.

Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.

Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.

Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port

100 g viltfångad lax

100 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 dl kokta, svarta bönor

1 dl finstrimlad fänkål

1 dl krossade tomater

2 dl fiskbuljong

1 hackad schalottenlök

2 msk vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 kuvert saffran

1 tsk gurkmejamix

1 tsk paprikapulver

50 g smör

Salt och peppar

Skär fisken i ca 2×2 cm stora bitar, salta lätt. Fräs fänkål, lök och kryddor i smöret i 15 min.

Häll över tomater och fiskbuljong, salta och peppra och låt koka ihop ytterligare en kvart.

Rör ner fisken, räkorna och svarta bönor strax innan serveringen, låt allt bli varmt.

Jag serverade grytan med en ägghalva med gräslök och aioli, lite extra bredvid.

Det här brödet bakat på halloumi smakar riktigt gott till soppan.

Fler av mina recept med pre- och probiotika som är bra för både hälsan och vikten hittar du i kokböckerna nedan.

Där kan du också läsa mer om hur de påverkar vårt mående positivt på många sätt.

På min bild här nere ser du kombucha med havtorn, det receptet innehåller probiotika och du hittar det i Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (Snart slutsåld)

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Fyra goda tips med bacon och ägg till sommarfrukosten

Bacon och ägg

Frukosttips

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.

Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.

Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.

Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.

Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Bacon, äggröra, avokado och tomat

Kokbokstips

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.

För den som har eller vill undvika att få diabetes så finns här min åttonde och senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Här nedan ser du en bild från Nyhetsmorgon i TV 4 när jag var där och bjöd på smårätter från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld från förlaget, du kan läsa mer om och beställa i länken ovan som går till Bokus.

Njutbara tips på försommargrönt
Blommande harsyra, gott i sallad, dressing och smoothie

Njut av det gröna

Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.

Frittata med nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.

Dressing på harsyra

3 dl späda blad av harsyra

2 dl mild, kallpressad olivolja

½ pressad citron

2 tsk vit balsamvinäger

1 krm salt

Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.

Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.

Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.

Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.

Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.

Har du hittat ramslök så finns här ett gott recept på ramslökspesto hos mina vänner kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Under vårt taks ramslökspesto

Klicka på bilderna här nedan så kommer du till respektive recept.

Vårgröna våfflor från Stora diabeteskokboken
Vitkålssallad med svartvinbärsblad, maskrosblad, citronzest och örter
Björksnaps
Gräddstuvade nässlor och nässelpesto
Sommargrön smoothie från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Klicka på bilden ovan så får du dels receptet på min gröna smoothie och kan också läsa ett inlägg om mina tankar om det gröna inslaget i vår mat.

Tycker du om recepten så hittar du här länkar till de två av mina kokböcker som innehåller flest gröna recept.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till vårens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Min grönärtsdressing på Basilica Blogg
Min godaste majonnäsdressing

Räksallad

Användbar dressing

Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.

De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.

Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.

För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.

Sallad med grillad paprika, valnötter och jordgubbar

Majonnäsdressing 4 port

1 dl hemlagad majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad.

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.

Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.

Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.

Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.

Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.

Kiwisalsa med limepicklad chili

Grönt, skönt grilltillbehör

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.

Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.

Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.

Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.

Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.

Kokbokstips för dig som också älskar det gröna

Jag tycker det här receptet är så gott så det fick även vara med i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Sen min kokbok Baka med frukt & grönt såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.

Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.

Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.

Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.

De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.

Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.

Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.

Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.

Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Boken finns i alla nätbokhandlar, att beställa hem i den lokala bokhandeln och att låna på Biblioteket. Den finns även att ladda ned som E-bok.

Tillbehörsboken klättrar allt högre upp på Bokus Topplistor just nu, stort tack till alla er som redan köpt den.

Känner du någon som skulle kunna må bra av att läsa min bok så tipsa gärna om den 💖

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Kombucha med havtorn
Sockerfritt iste och tacokryddade grönkålschips
Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.

Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.

Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.

Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk av min tacokrydda

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Somriga boktips

Grönkålschips med parmesan och många andra goda tilltugg finns i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.

Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.

Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.

I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson