Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
En sån start på sommaren vi haft, så här höga temperaturer som vi haft i Jämtland i maj har det aldrig varit tidigare sen mätningarna startade.
För dig som behöver inspiration att äta både gott och näringsrikt så kommer jag att dela med mig av många lättlagade rätter att njuta av i sommarvärmen.
Idag får du tips på en riktigt lättfixad rätt att ta med ut på picknick i finvädret, kanske i morgon på Nationaldagen eller att äta hemma som en mättande frukost.
Istället för rostbiff kan du använda rökt skinka/kalkon eller varför inte göra en egentjälknöl efter mitt recept.
När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.
Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.
Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.
Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.
Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.
Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port
I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.
Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.
Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.
Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.
Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröramed tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.
Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.
Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.
Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.
Baconomelett 2-3 port
6 ägg
1 dl grädde
150-200 g tärnat bacon eller fläsk
2 msk smör
Salt och peppar
Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.
Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.
Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.
Kokbokstips
Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.
Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.
Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.
Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.
Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.
Frittata med nässlor 1 port
2 ägg
1 dl förvällda nässelskott
1 dl grovrivna morötter
2 msk hackad rödlök
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.
Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.
Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.
Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.
Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.
Så här förväller du nässlor:
Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.
Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.
Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.
Dressing på harsyra
3 dl späda blad av harsyra
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.
Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.
Mixa tills bladen finfördelats.
Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.
Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.
Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.
Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.
Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.
Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.
De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.
Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.
För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.
Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.
Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.
Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.
Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.
Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.
Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.
Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.
Kiwisalsa med limepicklad chili
2 kiwi
10 cm gurka
1 dl hackad koriander
½ dl hackad gräslök
Saft och skal av 2 ekologiska lime
1 chili
1 tsk flingsalt
Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.
Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.
Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.
Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.
Sen min kokbok ”Baka med frukt & grönt” såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.
Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.
Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.
Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.
De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.
Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.
Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.
Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.
Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.
Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.
Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.
Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.
Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.
Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.
Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.
Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.
Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.
Iste med citron och mynta
1 liter kallt vatten
5 påsar te
4 kvistar mynta
Saft av 1 citron
Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.
En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.
Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.
I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.
Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.
Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.
I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.