Sockerfritt iste och tacokryddade grönkålschips
Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.

Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.

Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.

Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk av min tacokrydda

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Somriga boktips

Grönkålschips med parmesan och många andra goda tilltugg finns i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.

Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.

Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.

I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Påsktårta

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta till Påsk

Idag får du recept på en glutenfri tårta som jag skapat tillsammans med min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Margareta gör förutom en fantastisk kombucha (recept finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör) även olika ekologiska kryddmixer som hon säljer i sin nätbutik.

De är precis som kombuchan riktigt goda och näringsrika, perfekta att blanda i en varm dryck eller mat och som här i bakverk.

Den här tårtan har jag kryddat med Choco Latte, en blandning av raw kakao, maca, ceylonkanel, ingefära, kardemumma, carob, ashwaganda, mesquite, lakritsrot och kokosmjölkpulver.

Påsktårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde frysta, urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraichen och tinade körsbär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Boktips

Tycker du om den här typen av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min alldeles nyutkomna bakbok.

På bilden ovan ser du Syrliga mangobollar från ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

Här kan du läsa recensioner av boken hos mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak och hos Tina Haldorsson på färgrika hälsobloggen Colorful Health.

De är alla tre kokboksförfattare och har så mycket gott både på bloggarna och i kokböckerna, så ta en rundtur inne hos dem för mer påskinspiration.

Här har jag skrivit om och delat recept från Jennys och Magnus kokbok Ren & naturlig mat och bakbok Nyttigare Gott och här om Tinas hälsobok Läkande Dundermat.

Ännu mer godsaker som passar till helgen hittar du i den här länken till mina 130 bästa Påsktips.

GLAD PÅSK!

Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Grönt, skönt tillbehör

Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken.

Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Du kan se inslaget här och här kan du ta del av den hallontårta jag bjöd på i programmet.

Väldigt roligt att få vara med i Sveriges största vegetariska tidning, tack till Carita Porsetun som la upp bilderna i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv.

I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.

Klipp ur Matmagasinet

Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.

Grön ärtdressing med persilja

2 dl frysta, gröna ärtor

1 dl hackad persilja

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flingsalt

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.

Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.

Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

TV-recept och en fin recension

Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags.

Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Hallontårtan finns här på bloggen, den är en nykomponerad och säsongsanpassad variant av raw chokladkaka med lingontopping.

Det är så bra att inleda dagen med en liten hutt med citron, ingefära och gurkmeja.

En dryck som både är riktigt god och samtidigt kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar, något som är särskilt viktigt i dessa eländiga virustider.

Det finns flera olika småflaskor med ingefärsshots att köpa i butikerna för rätt höga priser har jag sett.

Shoten är både enkel och billig att göra själv därhemma och då vet du att det är bara är fina, ekologiska råvaror i den, om du handlar och blandar till själv.

Ingefärsshot med gurkmeja ca 6–8 shots

2 pressade citroner

2 ekologiska, torkade aprikoser

1 dl vatten

½ dl färskriven ingefära

1 msk färskriven gurkmeja eller 1 tsk ekologiskt gurkmejapulver

½ krm svartpeppar

Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg allt i en matberedare.

Mixa slätt och smaka av om du vill ha lite mer sötma, tillsätt då några till aprikoser.

Häll upp på shotglas och servera till frukosten, det ger en härlig start på dagen och driver bacillerna på flykten.

Tips: Tänk på att C-vitaminet är ett väldigt flyktigt vitamin, så gör inga stora satser åt gången.

Jag har valt att söta min shot med aprikoser, men du kan använda honung, lönnsirap eller någon annan sötning om du vill.

Är du riktigt hardcore på kolhydraterna, drick då din shot helt utan sötning, det är också väldigt gott när man väl vant sig av vid de söta smakerna.

Jag silar inte min shot för det finns en hel del bra fibrer i den, men det är förstås en smaksak.

Gröna, sköna tillbehör Foto Agneta Norrgård

Du må tro att jag blev glad igår morse när jag fick se den bokrecension på Instagram som kommer här nedan, av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 Västernorrland (tidigare i Go’kväll), skrev de här fantastiskt fina orden om kokboken på sin sida @agneta_norrgard och delade några vackra bilder hon tagit av boken.

”Boktipset!📚

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” av Birgitta Höglund är så mycket mer än en kokbok. Den är lockande och bjuder på många kloka tips om både kost och hälsa som är bra igångstartare. Boken är vacker, enkel och mycket användbar och blev snabbt en favorit i vårt kök.

🍓

Oavsett vilken kost du äter eller hur van du är i köket är denna årstid ett utmärkt tillfälle att äta så hälsosamt och närodlat det är möjligt. Nu när marken står i blomning, bären börjar mogna och odlingslådor och fält bågnar av grönsaker, är det perfekt att läsa på och prova sig fram bland naturens skatter.

🥦

Kocken och hälsoinspiratören Birgitta Höglund har en rad böcker bakom sig och delar här frikostigt med sig om ätbara växter som du kan plocka alldeles gratis. Jag gillar formatet, det strukturerade upplägget, de vackra bilderna och de enkla recepten, som ofta har få ingredienser som är lätta att kommer över.

🍒

Vi får öppet och ärligt ta del av författarens egna hälsoresa och det är både fascinerande och lättbegriplig läsning, som jag har egen erfarenhet av. Recepten är vegetariska, socker- och glutenfria och anpassade om du vill äta mjölkfritt. Rätterna går utmärkt att kombinera med t ex kötträtter eller ingå i en buffé om man så önskar.

🌻

Den 9 juli gästade Höglund ”Nyhetsmorgon” på tv4. Missade du programmet då, kan jag rekommendera dig att titta i efterhand. Klippet hittar du i TV4-appen eller på webben.

🌶

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” är mycket välskriven och ger bra och nyttig grundläggande fakta. Sund och naturlig kunskap som vi alla behöver ta del av och påminnas om så de ej glöms bort.

Rekommenderas varmt!”

🌟🌟🌟🌟🌟

Boken är utgiven av Bladh by Bladh

Bästa tillbehören till frukostägget

Mättande äggfrukostar

Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.

Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.

Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver, utom Vitamin C.

Så gör gärna en god shot och drick till frukosten, du hittar ett recept längre ner i inlägget.

Dagens första recept innehåller paprika som också har ett högt innehåll av C-vitamin.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Kesoröra med tonfisk

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso eller smulad fetaost

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och chiliflingor

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater

1 dl majonnäs

½ dl turkisk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Fetaoströra med timjan

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad, färsk timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Blanda kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, servera tillsammans med äggen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en DeLuxe-frukost med ägg och räkor.

Ät, njut och må gott!

Boktips i nystartstider

Vill du ta del av fler recept som gör dig mätt och nöjd samt håller blodsockret på en jämn nivå?

Ta då en titt på min senaste bok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker på Bokus, eller här på Adlibris.

Jag har skrivit boken med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt han står för faktatexterna och jag för recepten.

Både Bokus och Adlibris har kampanjpris nu, 219 kr, i länkarna ovan kan du också läsa vad LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm tycker om boken.

Här nere ser du en grötfrukost från kokboken gjord på mandelmjöl, grädde och ägg, bilden är tagen av Mikael Eriksson.

Glutenfritt julbröd

Baktips till jul

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.

Tomten och ägg

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 osvavlade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Boktips till julklappssäcken

Jag har fått många förfrågningar genom åren om att göra en bakbok, för tre år sen blev den verklighet.
 
Min idé var att skapa glutenfria recept med bara naturlig smaksättning från frukt, bär och grönt, det skulle bli recept helt utan både socker och sötningsmedel i bokens söta del.
 
Resultatet blev verkligen gott tyckte både jag och de som fick provsmaka bakverken.
 
Tycker du eller någon i din familj om att baka, så ta gärna en titt i länken här på det som blev min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
 
Bakboken utsågs hedrande nog till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards, så det var många som fick upp ögonen för mitt nya sätt att baka.
 
På grund av Coronan blev vi kvar hela sommaren i Lennarts lilla 1a i Stockholm i stället för att åka upp till min lägenhet i Östersund, där jag gjort alla de andra kokböckerna.
 
Så det blev en lite krävande men väldigt rolig utmaning att få till njutbara bakverk med enkla medel i det minimala pentryt.
 
Jag tog många och långa promenader på Djurgården för att hitta de finaste platserna till bilderna.
 
Det här var den andra kokboken där jag fick det stora förtroendet att fotografera allt själv. Den första, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, hade jag fotograferat hemma i Jämtland i fjällmiljö, nu blev det storstaden som fick bjuda på sin finaste natur istället.
 
När väderprognosen utlovade sol så fixade jag i ordning mina recept på kakor, bollar, matbröd, pajer, muffins, kex, piroger och annat gott, oftast ett recept i taget, ibland två.
 
Tidigt på morgonen när solen var på väg upp tog jag spårvagn 7 ut på Djurgården och hade med dagens fotoobjekt i en liten kylväska + rekvisita till bilden och kameran förstås.
Men inget stativ, jag tog alla bilder på frihand.
 
Det mesta av porslinet som bakverken förevigades på kom från Stadsmissionens Loppis i Gamla Stan, där var jag många gånger för att hitta fina koppar och assietter till bilderna, en riktigt roligt del i jobbet med att skapa en kokbok.
 
Morgonsolen är mild och ger en fin lyster till bilderna, så det blev många morgnar som jag var uppe med tuppen.

På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.

Från bokens sötare del:

Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.

Från den salta och matigare delen:

Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.

8.-sma-pekannotsmuffins-med-apple

22. Raw moussetårta med jordgubbar och lime

37.-sotpotatisbrod

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Tips på värmande & festliga drycker!
Hej! Nu är det dags för att ge er lite tips på goda saker att dricka till julens alla måltider… och även mellan måltiderna så klart ifall du känner för det. Vad sägs om varm choklad, glögg och tips på vin och bubbel som inte innehåller så mycket socker? Ni missade väl inte boktipsen igår […]
Presenttips till Fars Dag

Grillmat LCHF

Boktips

Tips på olika Farsdagspresenter börjar poppa upp här och där, så här kommer ett från mig?
Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i ett fåtal exemplar, den perfekta presenten för att uppmuntra alla fäder som gillar att laga mat vid grillen.
Boken och recepten funkar förstås året runt för den inbitne grillfantasten.
Marinader, såser och tillbehör går bra även till det han lagar inne i köket?
( Jag blir väldigt glad om du delar inlägget vidare❤ )
Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Boktips: The Ketogenic Cookbook av Jimmy Moore och Maria Emmerich

The Ketogenic Cookbook

LCHF/Paleo på amerikanska

För en tid sen fick jag hem ett mycket fint och tungt paket från USA. Det var Jimmy Moore på bloggen Livin’ La Vida Low-Carb som skickat ett exemplar av sin senaste bok.

Det här är hans första kokbok som nyss kommit ut,  den är skriven tillsammans med Maria Emmerich, en mycket välkänd kokboksförfattare i ämnet i USA.

Hon skriver också bloggen Maria Mind Body Health. Gå gärna in via länken och bli inspirerad av alla läckra rätter hon lägger ut där.

The Ketogenic Cookbook

Tidigare har Jimmy skrivit faktaböcker som Keto Clarity och Cholesterol Clarity tillsammans med Dr Eric Westman. LCHF  kallas ofta Keto på amerikanska, från namnet på ketogen kost.

Jimmy är faktiskt indirekt den som är anledningen till att alla mina kokböcker nu kommit ut på engelska.

Bara två veckor efter att jag började blogga för över 6 år sen, skrev jag till honom om min blogg och han länkade till den på sin blogg.

I samma inlägg fanns länk till den fina sidan Low-Carb Lifestyle, skriven av paret Nina och Clark som ätit LCHF/Keto/Paleo i över 10 år.

Vi fick riktigt bra kontakt via mail, jag skickade dem mina böcker när de efterhand kom ut på svenska.

Nina, som är fotograf, tyckte så mycket om mina kokböcker så hon ville att jag skulle försöka få dem utgivna i USA.

Hon mailade mig adressen till Skyhorse Publishing i New York för 2 år sen och på den vägen är det.

Bloggande kan leda till väldigt mycket spännande kontakter, det märkte jag inte minst i våras när jag deltog i den av Jimmy arrangerade Low-Carb Cruise i Karibien.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook är verkligen en riktig tungviktare vad gäller storlek, recept och bilder.

Det är en av de vackraste kokböcker jag sett i den här genren, bilderna av de läckra recepten är mycket tilltalande.

Precis så som jag vill att en kokbok ska vara, med fina bilder till alla recept. Mycket grönsaker är det också i boken.

Ett stort plus att det visas att ketogen kost innehåller mycket annat än bacon, ägg och smör.

Förhoppningsvis kommer boken snart att ges ut på svenska, för den är bara skriven med amerikanska mått och grader.

The Ketogenic Cookbook

Det går förstås bra att använda Google till omvandling av recepten, det gör jag när jag ändrar mått och grader åt andra hållet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden.

Boken inleds med några kapitel om Jimmys hälsoresa, från ett helt liv med svår övervikt, till att idag ha blivit så mycket slankare och friskare.

Maria tar sen över med sina härliga recept. Hon delar också med sig av sin historia om hur hon också gått från övervikt och ohälsa till att idag vara en utbildad expert på hälsa genom bra näring och träning. Maria lever verkligen som hon lär.

Det är många recept i boken som jag kommer att prova framöver, här får du se bilder på några av dem.

Det enda, förutom mått och grader, som drar ner helhetsbetyget lite är att det används rätt mycket stevia och liknande sötningsmedel och smaksättningar i bakverken.

Men där är det ju bara att göra som vanligt och använda den sötning man föredrar själv.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook

Citat ur The Ketogenic Cookbook