Sockerfritt iste och tacokryddade grönkålschips
Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.

Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.

Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.

Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk av min tacokrydda

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Somriga boktips

Grönkålschips med parmesan och många andra goda tilltugg finns i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.

Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.

Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.

I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Svalkande sommardrycker

Kombucha med havtorn vid Kallsjön

Njutbara drycker

Nu verkar sommarvärmen ha parkerat sig ordentligt över landet, så härligt efter en kall vår.

När vi nu alla får stanna hemma i Sverige på grund av Coronan, så är det extra skönt med värmebölja.

Kom ihåg att dricka ordentligt i värmen, idag tipsar jag om några riktigt goda törstsläckare.

Känner du att du fått i dig lite för lite vätska så är ett bra knep att återställa vätskebalansen att blanda ett glas vanligt kranvatten med lite äppelcidervinäger, pressad lime eller citron och röra ner en nypa havssalt.

Det är förvånande gott, så prova det nästa gång du känner dig lite utmattad av värmen.

Ett glas sockerfritt iste är också ett riktigt gott sätt att släcka törsten, det passar även fint som måltidsdryck.

Bilden här nedan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning, tepåsarna får dra i kallt vatten så blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Vill du testa att göra egen kombucha, så finns recept på en underbart god variant med havtorn i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det är min samarbetspartner Margareta Marples på kombuchabryggeriet Kall Natur Kompani som bidrar till boken med det receptet.

Bor du i Jämtland kan du köpa hennes läskande drycker på de Reko-ringar som nu finns på flera platser i länet, sök på Facebook så hittar du dem.

Du kan även besöka gårdsbutiken i Sölvsved strax innan Kall, ovanför Järpen, om du kommer att åka på Jämtlandssemester i sommar.

Kombuchan finns även att köpa på EJ’s Hälsokost i Östersund.

Kombucha från Kall Natur Kompani fotograferat vid Kallsjön

På Margaretas hemsida kan du bland annat beställa en ekologisk gurkmejamix som är väldigt god att blanda ner i både iste och guldmjölk.

Där kan du också boka in dig på en nätbaserad kostrådgivning, läs mer om den här.

Här nedan får du ett recept på en både mättande och läskande rödbetsdrink som kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag häromåret tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är Veronica Kindblad som tagit bilden.

Bönkokboken är för närvarande slutsåld men kommer i ny utgåva i augusti.

Rödbetsdrink Foto Veronica Kindblad

Rödbetsdrink med ingefära och svarta bönor 1 port

1½ dl rödbetsjuice

½ dl svarta bönor

½ rivet, grönt äpple med skalet kvar

1 msk hackad, färsk mynta

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron

Mixa alla ingredienser väl och häll upp i glas.

I inlägget ser du några av mina bilder på kombuchan från Kall Natur Kompani, ett riktigt gott och hälsosamt alternativ till mousserande vin till sommarens fester.

Kall Kombucha Beet, smaksatt med rödbeta och lingon

Svalkande iste i sommarvärmen

Fräsch sommardryck

Vilken värme vi fått igen, idag har vi haft 28 grader här i Stockholm.

Har ändå min vana trogen gått en långpromenad på några timmar.

Först från Kungsholmen via Riddarholmen och till Ivar Los Park för att äta en god kycklingsalladslunch från Paradiset tillsammans med Lennart.

Sen blev det en tur längs Söders höjder via Slussen till Gamla Stan, där det var rätt lugnt idag.

Där gick jag in på trevliga Sara’s Art & Coffee, när jag såg att de hade favoriten Gute Glass.

Gute Glass Saffran och Vanilj

Nu på sommaren njuter jag av en glass av bästa kvalitet då och då, trots att de innehåller en del socker.

Jag äter inte godis alls, har aldrig tyckt om det, men en fin glass är en njutning jag inte vill avstå.

Sockrade drycker går däremot helt bort, så idag får du tips på mitt sockerfria iste.

Bilden här ovan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i min grillbok som snart kommer i ny utgåva.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Utsikt mot Stadshuset på min söndagspromenad

Sockerfritt iste och grönkålschips

 

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min slutsålda grillbok, på en riktigt god sommardryck.

Ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Passa på att ta vara på grönkålen nu när den är som finast.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak, om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept nedan blir de otroligt krispiga och goda.

Bilden ovan är tagen av Mikael Eriksson, som kommer hit på söndag för att ta bilderna till min fjärde kokbok.

Jag jobbar på sakta men säkert, så att alla rätter ska vara färdiga att fotografera när han kommer.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Bilden nedan visar hur såg det ut när vi arrangerade omslagsbilden till grillboken.

En mycket kylig septembervecka för 5 år sen, det var 5+ och blåste 25 sekundmeter dagarna innan när jag grillade…

Tycker du om mina recept och vill sponsra mig med en slant till mitt fortsatta skrivande?

Köp då gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det är Micke som tagit alla vackra bilder även till den, han kan verkligen få fram själen i min mat.

 


Spritzer – Fräschaste sommardrinken

Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Drinkar med smak av sommar

Öl, cider och söta drinkar passar inte alls ihop med LCHF-kosten.

En Spritzer på torrt, vitt vin innehåller däremot inte många kolhydrater.

En riktigt somrig drink, som svalkar i väntan på grillglöden.

Fler drinkar, både med och utan alkohol, sallader, tillbehör och mängder av grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Bilderna i inlägget är tagna av min fotograf Mikael Eriksson.

Spritzer från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spritzer med lime och hallon 4-5 små glas

5 dl torrt, vitt vin

2 dl hallon

1 pressad lime

½ dl blad från citronmeliss

Sodavatten på glasflaska 33 cl

Blanda vin, limesaft, hallon och citronmeliss i en kanna.

Ställ in i kylen ett par timmar.

Fyll på med sodavatten och rör om lätt innan serveringen.

Jag frös in gurkört och hallon i istärningar, de blir ett vackert och gott inslag i drinken.

Vill du hellre ha en alkoholfri drink så testa mitt sockerfria iste med mynta.

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar thé

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…