Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Gratäng med falukorv

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade på restaurang.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst svamp.

Gott, nyttigt och billigt om du ger dig ut i skogen och plockar den själv.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över den rivna osten och purjolöken.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria chilisås hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär så blir jag väldigt glad ❤

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Tomatsalsa med linser från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria muffins på aquafaba, kikärtsspad

Matmuffins
Foto Veronica Kindblad

Fritt från gluten, ägg och mjölk

Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.

Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.

Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Smörgås med pannbiff och lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak i pannbiffen så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Som tillbehör till mina pannbiffsmörgåsar stekte jag skivad rödlök och smaksatte med en skvätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Brödskivan stekte jag i rejält med smör och lite nyplockade lingon satte pricken över i

Här hittar du receptet på det formbröd jag använde och här finns mitt valnötsbröd så kan du välja vilket du vill till din smörgås.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Bilden nedan är en macka på ett ljust formbröd med cannelinibönor från bönkokboken.

Foto Veronica Kindblad

Chokladkaka med svarta bönor och hallon

Lördagsgodis

Idag bjuder jag på en krämigt god chokladkaka med hallon från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår kokbok som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM Gourmand Awards förra sommaren, har just kommit i en nyutgåva i mjuka pärmar till lägre pris.

Du hittar den här för 129 kr hos Adlibris och här hos Bokus, du kan annars be din lokala bokhandel att de beställer hem den.

Då gynnar du inte bara oss utan även bokhandlarna som också har det tufft nu i Coronatider.

Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor ca 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Ny utgåva av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Populär bönkokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, har varit slutsåld sen i våras, nu har den kommit ut i nytt format.

Den är nu tryckt i mjuka pärmar och har därför fått ett lägre pris i nätbokhandeln.

Här kan du beställa den för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Här nedan ser du några av Veronica Kindblads vackra bilder i kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår bönkok fick titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, en mycket hedrande utmärkelse.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Chili sin carne
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Moccatryfflar
Foto Veronica Kindblad

Svalkande sommardrycker

Kombucha med havtorn vid Kallsjön

Njutbara drycker

Nu verkar sommarvärmen ha parkerat sig ordentligt över landet, så härligt efter en kall vår.

När vi nu alla får stanna hemma i Sverige på grund av Coronan, så är det extra skönt med värmebölja.

Kom ihåg att dricka ordentligt i värmen, idag tipsar jag om några riktigt goda törstsläckare.

Känner du att du fått i dig lite för lite vätska så är ett bra knep att återställa vätskebalansen att blanda ett glas vanligt kranvatten med lite äppelcidervinäger, pressad lime eller citron och röra ner en nypa havssalt.

Det är förvånande gott, så prova det nästa gång du känner dig lite utmattad av värmen.

Ett glas sockerfritt iste är också ett riktigt gott sätt att släcka törsten, det passar även fint som måltidsdryck.

Bilden här nedan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning, tepåsarna får dra i kallt vatten så blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Vill du testa att göra egen kombucha, så finns recept på en underbart god variant med havtorn i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det är min samarbetspartner Margareta Marples på kombuchabryggeriet Kall Natur Kompani som bidrar till boken med det receptet.

Bor du i Jämtland kan du köpa hennes läskande drycker på de Reko-ringar som nu finns på flera platser i länet, sök på Facebook så hittar du dem.

Du kan även besöka gårdsbutiken i Sölvsved strax innan Kall, ovanför Järpen, om du kommer att åka på Jämtlandssemester i sommar.

Kombuchan finns även att köpa på EJ’s Hälsokost i Östersund.

Kombucha från Kall Natur Kompani fotograferat vid Kallsjön

På Margaretas hemsida kan du bland annat beställa en ekologisk gurkmejamix som är väldigt god att blanda ner i både iste och guldmjölk.

Där kan du också boka in dig på en nätbaserad kostrådgivning, läs mer om den här.

Här nedan får du ett recept på en både mättande och läskande rödbetsdrink som kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag häromåret tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är Veronica Kindblad som tagit bilden.

Bönkokboken är för närvarande slutsåld men kommer i ny utgåva i augusti.

Rödbetsdrink Foto Veronica Kindblad

Rödbetsdrink med ingefära och svarta bönor 1 port

1½ dl rödbetsjuice

½ dl svarta bönor

½ rivet, grönt äpple med skalet kvar

1 msk hackad, färsk mynta

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron

Mixa alla ingredienser väl och häll upp i glas.

I inlägget ser du några av mina bilder på kombuchan från Kall Natur Kompani, ett riktigt gott och hälsosamt alternativ till mousserande vin till sommarens fester.

Kall Kombucha Beet, smaksatt med rödbeta och lingon

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund