Saftig pannbiff med röd grönsaksröra

Rosépepparbiffar

Smakfyllda pannbiffar

Så här på fredagen kan det vara gott med en riktigt smakrik rosépepparbiff till middag, lättlagat men ändå lite lyxigt.

Rosépeppar är en väldigt aromatisk och mild krydda som passar extra bra när man vill laga en festligare måltid.

Jag brukar plocka den själv ibland på resor till Turkiet och Grekland, du ser en bild på hur trädet ser ut här nere.

Får att få en riktigt saftig och god, glutenfri pannbiff så blandar jag i det här receptet ner majonnäs och sesamfrön i färsen.

Jag tycker bäst om lammfärs, men här väljer du den du tycker bäst om.

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, sesamfrön, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

10 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

1 liten rödlök

2 msk smör

1-2 msk finhackad, färsk rosmarin eller timjan

1-2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Smaka av att du fått lagom syra och sälta.

Servera röran till biffarna, stekt zucchini och ett kryddsmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bilderna nedan kommer från de båda kokböckerna, klicka på respektive bild så kan du ta del av recepten.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Ärtdressing från Gröna, sköna tillbehör
Lättlagade köttbullar med tomatsmörsås och broccoli
Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Medelhavsmat

De här köttbullarna har jag lagat många gånger på våra resor till Alanya i Turkiet.

Där köper jag nymald färs direkt hos slaktaren, fråga gärna i charken om du kan få färs mald medan du väntar, den är så mycket godare.

Såsen till är väldigt enkel att göra men himmelskt god, kombinera den gärna med bearnaise eller hollandaise till en finare köttbit eller fisk.

Köttbullar 2 port

300 g färs av nöt eller lamm

1 ägg

2  rivna vitlöksklyftor

1 msk finhackad bladpersilja

1 msk torkad mynta

Salt och chiliflingor

3 msk smör

Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.

Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.

Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Tomatsmörsås

2 tomater

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Bearnaise och hollandaise från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Lyxa till pannbiffarna

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Rosépepparträd

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini, ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Bästa köttfärssåsen

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Annorlunda köttfärssås

Idag får du tips på den i mitt tycke allra godaste köttfärssåsen.

Hemligheten bakom en riktigt bra köttfärssås är, förutom kryddningen, den långa koktiden.

Den frisläpper en hel massa smakämnen och köttfärsen blir väldigt mör.

Långt ifrån de recept där det står att man bara behöver koka såsen en liten stund, då blir köttet bara gummiaktigt.

Det som är annorlunda i min köttfärssås mot de flesta andras är att jag kryddar den med rosépeppar, det ger en väldigt aromatisk smak.

Passa på att njuta av våren genom att ta med köttfärssåsen ut på en utflykt i termos, att äta middagen ute uppskattas av både stora och små.

Passa på att plocka med lite nässlor hem, häromdagen tipsade jag om några goda nässelrecept.

Du kan också använda den här köttfärssåsen till en glutenfri paj, här hittar du recept på min tacopaj.

Köttfärssås som picknickmat

Köttfärssås 4 port

500 g köttfärs

4 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

4 tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 aubergine

2 vitlöksklyftor

50 g smör eller kokosolja

1 dl ketchup

½ dl ajvar

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

1 msk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i ca 60 min på svag värme, ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini, strimlad vitkål eller någon glutenfri pasta med färre kolhydrater.

 

Vill du göra din egen ajvar så hittar du ett väldigt gott recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Bilden till kokboken tog jag en härlig sommarkväll förra året på Bynäset, Frösön.
Lättlagat till vardags – Köttfärslimpa med svampsås

Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, fiberhusk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong

1-2 msk vitt vin/citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost

Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.

Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.

Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.

Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.

Köttfärslimpa 3-4 port

400 g köttfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g varmrökt bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

250 g cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.

Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.

Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.

Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.

Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.

Baconlindad renfärslimpa från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad semestermat
Halloj! Vad sägs om lite lättlagad semestermat? Här kommer recept på en variant av köttfärssås. Kan ju vara gott att inte alltid ha krossade tomater som bas i sin köttfärssås. Här smaksatt med lite indiska kryddor istället. Ha en härlig dag och smaklig måltid! :) RECEPT (8 portioner) 1,5 kilo nötfärs salt och svartpeppar 2 […]
2 rester blir 1 fantastisk rätt!
Hej! Har ni det kallt och ruggigt? Tänkt dig en god, smakrik och värmande grönsakssoppa och en rökig köttfärssås, två grymt goda rätter. Slå ihop dem och ät som en rätt så blir det ännu godare! Jag hade kvar lite av min härliga gula höstsoppa och kom på att jag kunde kombinera den med min […]
Köttfärssås med rosépeppar

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Köttfärssås 2 port

250-300 g köttfärs

2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

1 morot

1 liten aubergine

2 tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosolja

2 msk ketchup

1 msk ajvar

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1-2 tsk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini.

Rosépeppar/Schinus terebinthifolius