
Medelhavsmat
De här köttbullarna har jag lagat många gånger på våra resor till Alanya i Turkiet.
Där köper jag nymald färs direkt hos slaktaren, fråga gärna i charken om du kan få färs mald medan du väntar, den är så mycket godare.
Såsen till är väldigt enkel att göra men himmelskt god, kombinera den gärna med bearnaise eller hollandaise till en finare köttbit eller fisk.

Köttbullar 2 port
300 g färs av nöt eller lamm
1 ägg
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk torkad mynta
Salt och chiliflingor
3 msk smör
Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.
Blanda väl och låt stå och svälla en stund.
Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.
Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.
Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.
Tomatsmörsås
2 tomater
2 vitlöksklyftor
50 g smör
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.
Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.
Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.
Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.
Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken