Lättlagad gratäng med kyckling, bacon och jordnötter
Kycklinggratäng med Bacon, Grädde, Chilisås, Paprika och Ekologiska Jordnötter

Min variant på Flygande Jakob

Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.

Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.

I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.

Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.

Kycklinggratäng LCHF

Kycklinggratäng 2 port

100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött

½ paket bacon

½ grön paprika

½ dl ekologiska jordnötter

1½ dl grädde

1 dl bearnaisesås

2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås

Salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.

Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.

Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.

Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.

Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.

Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Kyckling till middag, med lite kolhydrater

Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Lättlagad auberginegratäng med bacon och syrlig gurksallad

Ägg i gott sällskap

Dagens recept är en god liten låda med en av mina favoritgrönsaker, aubergine, här som sällskap till bacon och ägg.

Jag har tillbringat många vintrar i Turkiet, där används auberginen mycket i både varma och kalla rätter.

Här hittar du min variant av en turkisk köttfärsgryta som jag ätit många gånger på lunchrestauranger i Alanya.

Auberginen blir även väldigt god att grilla, lägga bara hela grönsaken på glöden och grilla tills skalet svartnar, vänd flera gånger under tiden.

Auberginegratäng 2 port

4 dl tärnad aubergine

1 pkt bacon i strimlor

½ dl finhackad purjolök

2 ägg

2-3 msk smör

1 dl riven, lagrad ost

6 cocktailtomater

Salt och peppar

Färsk timjan och oregano

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon.

Stek under omrörning några minuter tills det fått färg.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund, krydda med salt och peppar.

Häll upp två smorda ugnsformar, gör en grop i mitten och knäck i äggen.

Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost och örter.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård du vill ha äggulan.

Servera med gurksallad, receptet kommer här. Snabbt, enkelt och fräscht.

Syrlig gurksallad 2 port

10 cm gurka

2 msk finhackad citronmeliss

2 msk finhackad gräslök

2 msk pumpafrön

2 tsk pressad citron

2 tsk olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skiva och strimla gurkan. Vänd runt i en bunke med örter, dressing och smulade chiliflingor.

Strö över pumpafrön och flingsalt, låt stå en liten stund så smakerna utvecklas.

Kokboksreklam

Fler lättlagade rätter med färre kolhydrater än vad som oftast är vanligt hittar du i mina kokböcker.

Här en länk till den senaste i raden, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, den skrev jag tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Här finns nedladdningsbara E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den är skriven med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den är en omarbetad utgåva av slutsålda LCHF för seniorer och innehåller många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt.

Här nere ser du mig på en kokbokssignering i höstas.

Två tips på meze från Medelhavet

Fyllda champinjoner

Fredagsgott

Gårdagens recept på souvlaki med tzatziki blev väldigt välbesökt, vi är många som tycker om maten från Medelhavet.

Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

De passar att servera som en liten förrätt före maten, meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat.

Recept två har fått inspiration från både Turkiet och Spanien, där serveras ofta stekt, kryddig lever som en förrätt eller som tapas.

I Turkiet ofta med en sallad på finstrimlad rödlök, ruccola och sumak, ett syrligt bärpulver.

Vill du hellre göra en vegetarisk variant av champinjonerna så hittar du ett sånt recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Fler recept på njutbara tillbehör till grillat finns det även gott om i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök, fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Tapas på kalvlever 2-3 port

200 g kalvlever

½ citron

1 tsk chiliflingor

1 msk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll på smöroljan från stekpannan och strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.

Fyra goda tips med bacon och ägg till sommarfrukosten

Bacon och ägg

Frukosttips

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.

Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.

Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.

Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.

Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Bacon, äggröra, avokado och tomat

Kokbokstips

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.

För den som har eller vill undvika att få diabetes så finns här min åttonde och senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Här nedan ser du en bild från Nyhetsmorgon i TV 4 när jag var där och bjöd på smårätter från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld från förlaget, du kan läsa mer om och beställa i länken ovan som går till Bokus.

Zucchinibiffar med linser

Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.

Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.

Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.

Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.

Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.

Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.

När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.

Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.

Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.

Linsbiffar med zucchini 4 port

10 dl grovriven zucchini

4 ägg

2 dl riven prästost eller annan lagrad ost

2 dl kokta gröna linser

2 dl kokosnötmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl finhackad persilja

2 tsk psylliumhusk

Ca 1-1½ tsk salt

Ca ½ tsk peppar

100 g smör/kokosolja till stekning

Till servering:

4-8 lammkorvar

Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.

Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.

Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.

Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.

Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.

Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.

Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.

Ugnsbakad torsk med örter och äggsås

Klassisk husmanskost

Idag bjuder jag på en gammal restaurangklassiker i lite ny tappning.

Kokt torsk med ägg- och persiljesås har nog många ätit förr om åren, den var populär när jag jobbade på lunchrestaurang på 80-90-talet.

Äggsåsen på den tiden innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.

Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt göra såsen glutenfri.

Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade haricot verts, bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.

Örtbakad torsk med äggsås 2 port

2 bitar torskrygg à 125 gram

2 msk hackad dill

2 msk hackad timjan

Salt och peppar

1 msk smält smör

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.

Strö de hackade örterna över. Linda baconskivor runt buntar av lättkokta gröna bönor.

Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Äggsås

2 mjukkokta ägg

1 dl grädde

1 msk buljong eller ½ tsk buljongpulver

½ tsk pressad citron

1 msk smör

Salt och peppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.

När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna och lite extra gott grönt till.

Tyckte du om det här receptet så hittar du hundratals fler i mina kokböcker nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Tips på vardagsmat – Omelett med bacon och syrlig sallad

Snabbt, gott och enkelt

Idag bjuder jag på en lättlagad omelett med bacon som ofta lagas i mitt kök när jag vill ha något mättande och gott som inte tar alltför lång tid att laga.

Servera omeletten med en syrlig rödkålssallad eller en sked av min sockerfria lingonsylt.

Vill du ha fler tips på lättfixad mat med högt näringsinnehåll och mindre mängd kolhydrater så ta en titt här på Stora diabeteskokboken.

Ät, njut och må gott!

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Medan omeletten står och steker sig färdig så kan du fixa till den här salladen som passar väldigt bra till.

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra. Salladen håller sig flera dagar i kylen.

På bilden nedan ser du fläskpannkaka med lingon från Stora diabeteskokboken, riktigt lättlagat och gott det med.

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Favorit i repris på grillen
Ett tilltugg som passar till både ”lilla” grillmiddagen, eller som tillbehör till ”stora”. Gott bara som dom är o ett måste i sommar! Soooom jag saknat dom. Baconlindade vattenkastanjer. Använd ett paket bacon, det är lagom till en burk skivade kastanjer. Hemligheten är lite farinsocker o salt mellan varje liten skiva innan du lägger dom […]