Nyttigt godis med svarta vinbär

Sensommarnjutning

Svarta vinbär tillhör mina favoriter bland trädgårdsbären, dess syrliga och intensiva smak passar riktigt bra till min typ av nyttigare godis.

Här kan du läsa mer om C-vitaminbomben svarta vinbär på Kurera.

Kollagenet i gelatinet i mitt godis gör det ännu mer hälsosamt, det är bra både för lederna och huden, läs gärna mer om det på Paleobloggen Under vårt tak.

Vill du ha lite mer sötma i ditt godis så kan du mixa med några dadlar eller använda den sötning du föredrar.

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären, ta från värmen och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen, rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form, låt svalna och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar, förvara bitarna i en lufttät burk i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Du kan förstås använda även andra bär för att variera ditt godis.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Drottningtryfflar med hallon och blåbär på fina bloggen Blomster & Bakverk.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson

Fina ord om min livsstil

Här får du läsa några rader om min matfilosofi och livsstil som kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis skrev för några år sen.

Texten dök upp i ett Facebookminne och jag vill dela med mig av det även härinne för alla mina vänner som inte använder Facebook.

Jag har alltsedan dess fortsatt på samma bana och mår idag bättre än på många år.

”Om du vill ha en förebild, någon att rådfråga, någon som kan visa dig vägen – vill du då söka efter någon som är klar och som har hittat rätt och som får det att fungera år efter år?

Eller vill du söka hos någon som själv fortfarande söker, provar, ändrar, försöker igen, hårdare, mindre mer…?

Om du vill lära dig ett fungerande livsbeteende, letar du då hos de med samma problem som du, så ni är i en grupp där ingen riktigt kan det ni alla söker efter?

Eller letar du bland de som lever som du drömmer om att leva? De som gör rätt (enligt din önskan) utan att tänka?

Jag tror vi tyvärr ofta gör fel val. Vi letar upp de med samma problem som vi och stannar där år efter år. Vi frågar de som inte hittat svaret. Vi ungås med de som gör samma fel som vi och vi har ingen att härma eller kopiera.

Min trygga förebild är Birgitta Höglund. Hon lyckades och nu bara är hon. Inte en massa experimenteranden. En trygg livsstil.”

Vill du läsa mer om hur jag gjort, vad jag äter idag och berättelsen om hela min hälsoresa, så finns kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv i länkarna här på Adlibris och här på Bokus.

Du kan också be din lokala bokhandlare att beställa hem den och mina övriga kokböcker.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Korv Stroganoff och hemgjord ”falukorv”

Blommig falukorv

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, så det kan bli riktigt nyttig mat också.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup.

Det här blomkålsriset passar riktigt bra om du inte vill ha hela blomkålsbuketter till.

Korv Stroganoff LCHF

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl vatten

1 dl rödvin (eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten)

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, vatten, buljongpulver, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Falukorv med ketchup

Hemgjord ”falukorv” med ketchup

Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Bästa medelhavsmaten

De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet.

Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen.

Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Det är så välgörande för kroppen att gå barfota, så prova gärna att gå i vatten om du har problem med cirkulationen.

Salthalten är välgörande för hela kroppen och trycket från vattnet stöttar lymfflödet.

Bad är förstås också riktigt bra när vattnet blivit varmare, ligg gärna i en lite längre stund, mer än ett dopp.

Fotträning vid havet

Efter receptet följer en presentation av Therese Renåker och mig, vi som ligger bakom  Harmoniresor.se, som arrangerar hälsoresor till Kreta.

Följ med i höst så kommer du att få ta del av våra samlade kunskaper om maten, hälsan, stressen, lymfsystemet, hormoner och allt annat som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv.

Du får också lära dig mitt enkla träningsprogram med egen lymfmassage som hållit mig i form de senaste 15 åren.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Idag får recept på en av mina absoluta favoriter från medelhavsköket.

Den här skaldjursgratängen finns i många olika varianter i de olika länderna runt Medelhavet, det här är den jag brukar göra under vintermånaderna i Turkiet.

I den här ingår flera av de ingredienser som gör medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 tsk torkad oregano

½ tsk chiliflingor

Salt

50 g smör/kokosolja till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren, fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano, vill du ha mejerifritt så ta några klickar aioli.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan på vintern.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Resereklam för Harmoniresor

Du som är nyfiken på våra resor vill kanske veta lite mer om vilka vi är, Birgitta och Therese? Vi börjar med mig, Therese.

Det är alltså jag på bilden här, i Makrigialos förra hösten. Jag är informatören och kommunikationsstrategen som blev kostrådgivare, utbildare och hormonterapeut innan jag för ett par år sedan tog tag i den stora livsdrömmen och blev författare.

I höstas kom jag ut med min första roman, Mata inte skuggorna, och blev förläggare på köpet! Jo, jag har numera ett eget förlag också, TR Förlag. 😊

Jag fyller 50 år i höst, strax innan nästa Harmoniresa, så jag vet att det kan ta tid för drömmar att bli verklighet, men jag vet också att det aldrig är för sent!

På vår resa är det jag som svarar på dina frågor om ALLT som har med kroppen och hälsan att göra. Jag håller i samtal om mat, stress, mage, vikt, beroende, lymfa och alla möjliga besvär eller sjukdomar som ni kan tänkas vilja prata om.

Hormoner brukar vara populärt… 😉 Jag ventilerar också mer än gärna livets själsliga frågor, hopp och drömmar.  Hoppas vi ses på Kreta! ☀❤

Här kommer presentationen av andra halvan av Harmoniresor, Birgitta. En del av er känner förstås till mig redan via bloggen eller från mina kokböcker.

Här följer en liten berättelse om hur min egen resa på hälsans väg sett ut. Efter många år som restaurangkock satte en ryggskada stopp för karriären. Enda räddningen var en steloperation. Ryggen blev bättre men operationen gav mig ytterligare problem, nu i form av ett nervskadat ben och senare fibromyalgi. Det var dags att börja försöka hitta nya vägar till en bättre hälsa än bara genom värktabletterna.

För 15 år sen började jag sakta men säkert få lite ordning på min stela kropp och värkande leder med hjälp av ett lätt gymnastikprogram att göra hemma. Det innehåller mjuka rörelser som jag satte ihop tillsammans med en sjukgymnast och en yogalärare. Jag lade också till en enkel lymfmassage, som jag fick lära mig av den lymfdränageterapeut jag gick till efter operationen och som hjälpte mycket för att få bort svullnaden i kroppen. Det här gymnastikprogrammet har varit en räddning för mig, utan det hade jag säkert fortsatt att vara väldigt stel och orörlig. Under veckan på Kreta lär jag ut de här rörelserna till dem som vill, i en lugn vik av stranden när solen just gått upp.

För bra precis 10 år sen hittade jag så till lågkolhydratkosten, typ LCHF/Paleo, och då började min egen, spännande resa ta fart. Med hjälp av kostförändringen så började jag snabbt må bättre, gick ner i vikt och fick ork att börja träna ännu lite mer, så jag vågade ge mig ut på flera av Anna Halléns hälsoresor till Spanien och Kreta. På de resorna lärde jag mig ännu mer om hur kosten kan göra att vi mår bättre och jag vågade börja röra mig mer ute, även i lite svårare terräng.

När så jag och Therese lärde känna varann genom vårt gemensamma intresse för mat och hälsa, vi var båda skribenter på Kostrådgivarna.se, så började vi efterhand prata om att sätta ihop en njutbar hälsoresa på just det vis som vi skulle vilja ha den.
Harmoniresor blev resultatet, det känns verkligen roligt att jag nu kan dela med mig av både min matfilosofi och det tränings/lymfmassageprogram som fått mig att må så bra som jag gör idag. Det tillsammans med Thereses stora kunskaper om varför våra kroppar reagerar som de gör, känns för oss som en riktigt bra helhet kring en hälsoresa.

Platsen vi valt för våra Harmoniresor, nu för tredje året i rad, är den lugna och trivsamma byn Makrigialos på Kretas sydöstra hörn. Hit har jag återvänt gång på gång sen jag själv upptäckte ortens och befolkningens charm, på just en hälsoresa. Jag har verkligen hittat något speciellt i den lilla fiskebyn, som jag nu vill förmedla till andra. Therese och jag delar kärleken till det goda i livet, särskilt då god mat.

Vi har valt ut de allra bästa restaurangerna i byn så att våra resenärer också ska få upptäcka det fantastiska lokala köket, där många krogar har sin egen grönsaksodling, gör sin egen olivolja och en del har även egna djur som betar i bergen runt byn. Bybornas stolthet över sina råvaror är härlig att få uppleva och de är mycket generösa och vänliga mot oss turister.

Jag kommer under veckan att guida våra deltagare runt i byn, på bergspromenader och visa några undangömda stränder som få turister hittar. Jag har också en liten matlagningskurs med recept från mina kokböcker och kommer förstås även berätta mer om hur jag gått från sjuk till frisk.

Hoppas att min berättelse om vägen till en bättre hälsa kan inspirera fler till ett friskare, mer harmoniskt och glädjefyllt liv, för mig var det därför Harmoniresor kom till.

7 sorters godis till jul

Kokoschoklad med kanel

Julgodis med mindre socker

Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.

Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.

Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.

Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.

När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.

Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.

Här hittar du mitt julinlägg från förra helgen med 7 sorters glutenfria kakor.

Tomten i Alanya

I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.

Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.

Kokoschoklad med kanel

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade cashewnötter

1 ägg

3 msk kakao

ev 1-2 tsk honung eller annan sötning

1 tsk kanel

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Ketobollar

 

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Ischoklad med körsbär och mandel…

Julklappstips

Vill du ha tips på annat gott till både jul och vardag så hittar du mängder med recept i mina kokböcker, presenter med omtanke till nära och kära.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Bönkokboken för 166 kr på Adlibris, klicka på bilden

Tips på enkel fruktsallad och föreläsning om lymfsystemet på Ecocaféet

Fruktsallad i kvällssol

Lymfterapi

I eftermiddag, torsdag den 31 maj, kan du träffa mig och prata mat och hälsa på Ecocaféet i Östersund.

Jag kommer att vara där och signera Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt mellan kl 15-18.

18.30 blir det sen föreläsning av Lymfdränageterapeut Mia Nilsson.

Mia var den som hjälpte mig att få bukt med den svullnad jag fick i ryggen efter min steloperation.

Hon visade mig också hur jag skulle massera kroppen för att sätta fart på lymfsystemet, något jag nu hållit på med regelbundet i 10 år med mycket bra resultat.

På höstens Harmoniresor till Kreta så kommer jag som en del i programmet att visa mer av mitt gymnastikprogram och egenmassage.

Therese Renåker berättar hur det kommer sig att vi kan få problem med lymfsystemet och vad vi kan göra åt det.

Idag får du lite tips kring den frukt/bärsallad jag ätit i olika varianter på kvällarna sen i höstas, då jag började lägga till ännu mer av grönsaker, frukt och bär i min mat.

2013 gick jag över från LCHF till Paleo, då jag märkte att för mycket mjölkprodukter inte passade min mage.

Grönsaker, bär och lite frukt gjorde att den mådde mycket bättre, men jag höll frukten nere pga kolhydraterna.

Nu började vi lägga till lite mer under höstens och vinterns resor till Turkiet och den vi gjorde till Madeira i februari, där finns ju en fantastisk mångfald med solmogna frukter.

Saluhallen i Funchal på Madeira

Både jag och Lennart märkte att vi fick mer energi av att blanda in lite extra frukt i den dagliga maten, i olika sallader eller som en kvällsrätt, något vi fortsatt med sen dess.

Vill du veta mer om hur frukt kan hjälpa till vid lymfterapi, så kan du läsa mer här hos Anna Hallén.

Hon håller sen två månader på med ett lymfprojekt för att gå ner i vikt och äter frukten som frukost.

Vi mår bättre av att blanda den i maten eller ta en liten skål på kvällen efter middagen, det har inte gett ökat sötsug för Lennart som är sockerberoende eller svängningar i mitt känsliga blodsocker.

Äppelkompott med lime, ingefära och pecannötter, klicka på bilden så kommer du till receptet

I fruktsalladen på bilden högst upp i inlägget har jag blandat tärnad avokado, kiwi, havtorn och cashewnötter.

Avokado är även den en frukt eller ett bär enligt somliga källor, men den innehåller även en hel del mättande fett.

Jag brukar variera mellan kiwi, körsbär, ananas, granatäpple, passionsfrukt, mango och nektarin, syran i dem passar mycket bra ihop med den milda avokadon.

Hallon, havtorn, björnbär, vinbär, jordgubbar eller hjortron ger också en god syra.

Eftersom jag äter nötfrukost på morgonen så blir det cashewnötter bara till festligare tillfällen.

Nötfrukost med kaffe

Till vardags strör jag över pumpakärnor, de ger både gott tuggmotstånd och är en bra källa till magnesium.

Äpple och gurka är gott att blanda ner, det ger också lite mer att tugga i.

Det händer att jag gör en smoothie av grönt med lite frukt, i länken kan du läsa mer om varför jag vill ha dem båda med i min dagliga mat.

För att få i mig det nyttiga kollagenet när jag inte har benbuljong så brukar jag ibland göra en god kvällsrätt med kollagenpulver, här finns den jag gillar bäst hos Enjoy Nature.

Här har jag mixat 1 msk kollagenpulver med 1 liten avokado, 1 dl strimlad rödkål, 1 dl kokosmjölk och 1 msk citronsaft och strött en näve havtorn över.

Smoothie med kollagen

Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Glass och semester

Njutbar efterrätt

Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait.

Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken.

Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar.

Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda.

Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den.

Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid.

Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Smultronparfait…

Chokladparfait

Lingonparfait…

Frozen Yoghurt

Avokadoglass…

Mjölkfri avokadoglass

1 välmogen avokado

1 liten banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Det här receptet skapade jag till Anna Halléns LCHF för familjen.

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med honung och vanilj.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Vaniljglass/parfait 4 små port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir glassen/parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram formarna och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kör smeten i den istället, då blir det en riktigt krämig glass.

Här nedan ser du några bilder från det kosläpp vi besökte förra helgen, på Rastens Mejeri i Östersund.

Grädden, smöret och det andra vi köpte med hem från deras gårdsbutik smakade fantastiskt gott.

Följ mig gärna på Instagram, så kan du ta del av lite semesterbilder under den kommande veckan.

Här kan du nu förhandsbeställa Gammaldags husmanskost, ett av de projekt jag jobbat med senaste tiden.

Glada mjölkprodukter från Rastens Mejeri…


Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

Fyrkantig falukorv

Blommig falukorv till lunch

Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Hemgjord falukorv


Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen

Foliebakad öring

Foliebakad öring 2 port

2 öringar av portionsstorlek

½ tärnad gul paprika

100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost

Några kvistar citronmeliss

Salt och peppar

Två ark ugnsfolie

Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen.

Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket.

Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden.

Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida.

Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar.

Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör.

Sockerberoendekurs i fjällen

I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland.

Så här beskriver Maria kursen:

Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående?

Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende i Ottsjö, Undersåker 16-18/9.

Kursens pris är 4990 kr inkl helpension och del i dubbelrum.

Ämnen under helgen

–          Beroendesjukdomen

–          Biokemiskreperation och matplan

–          Maten för återhämtning och läkning

–          Vad är socker och vart finns det?

–          Vad ställer sockret till med i vår kropp?

–          Verktyg för läkning och återhämtning, Bemer, andning, meditation, qigong, stödgrupper m.m.

–          Birgitta Höglund kommer och pratar om buljongens inverkan på vår hälsa

–          Återfallsprevention

–          Hur hanterar jag vardagen?

–          Lena Moe Hälsans hus kommer och har meditation och Qigong

Möjlighet att boka in personlig rådgivning under helgen ingår

Det som ingår under denna helg är:

–          Kursen

–          Biokemisk screening med uppföljning

–          Personlig matplan

–          Boende och mat

–          Personlig rådgivning à 45 min

 

Om kursledaren:

Maria har gått HAM utbildningen (Holistic Addiction Medicine) och är certifierad Sockerberoendeterapeut via Bitten Jonsson (Bittens Addiction) samt certifierad att utföra SUGAR (Dahl & Dahl preventions- & beroendecenter) som innebär behörighet att göra en bedömning/kartläggning av patologiskt socker/mjöl/ätmönster enligt ICD-10:s kriterier, samt att ge rekommendation för lämpliga åtgärder. Hon har också en grundutbildning som kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar samt utbildning i det hormonella systemet av Louise Edlund.

Maria har ett brinnande intresse för helhetshälsa och att kroppen är ett mäktigt verktyg som kan uträtta underverk om vi ger den rätt förutsättningar.

Vid frågor angående helgen så kontakta mig på:

info@kvarnstens.se eller ring 070/2986009

Bear Lodge i Ottsjö

Bear Lodge i Ottsjö


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong