Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad
Njutbar energiboll
Idag bjuder jag på ett kokboksrecept som du kan njuta av till lördagsmyset, efter gymträningen eller på skogspromenaden.
Mina syrliga och fräscha bollar är fyllda av energi från kikärtor, kokos och bärpulver.
Äter du inte kikärtor så kan du mixa cashewnötter till bollarna istället, blötlägg dem i några timmar först.
Här får du tips på lite goda och värmande drycker som passar fint att dricka till bollarna för en extra energikick.
Syrliga energibollar ca 20 st
3 dl kokta kikärtor
1½ dl kokosgrädde
1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär
1 dl nyponskalsmjöl
½ dl kokosolja
Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpulver
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.
De ger också gott om extra energi till träningspasset.
Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.
Det här receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, i länken hittar du nyutgåvan för bara 138 kr.
Fler exempel på nyttigare godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, i länken kan du beställa ett signerat exemplar.

Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund