Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Foliebakad fetaost

Foliebakad fetaost

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 gr

Några skivor paprika

Ett litet knippe timjan

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och timjan över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Du kan också baka paketen i ugnen på 250º i 10 minuter.

Servera till grillat med örtaioli och en sallad.

Du hittar det här och många andra goda grilltillbehör i min kokbok Grillmat LCHF.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen

Foliebakad öring

Foliebakad öring 2 port

2 öringar av portionsstorlek

½ tärnad gul paprika

100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost

Några kvistar citronmeliss

Salt och peppar

Två ark ugnsfolie

Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen.

Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket.

Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden.

Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida.

Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar.

Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör.

Sockerberoendekurs i fjällen

I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland.

Så här beskriver Maria kursen:

Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående?

Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende i Ottsjö, Undersåker 16-18/9.

Kursens pris är 4990 kr inkl helpension och del i dubbelrum.

Ämnen under helgen

–          Beroendesjukdomen

–          Biokemiskreperation och matplan

–          Maten för återhämtning och läkning

–          Vad är socker och vart finns det?

–          Vad ställer sockret till med i vår kropp?

–          Verktyg för läkning och återhämtning, Bemer, andning, meditation, qigong, stödgrupper m.m.

–          Birgitta Höglund kommer och pratar om buljongens inverkan på vår hälsa

–          Återfallsprevention

–          Hur hanterar jag vardagen?

–          Lena Moe Hälsans hus kommer och har meditation och Qigong

Möjlighet att boka in personlig rådgivning under helgen ingår

Det som ingår under denna helg är:

–          Kursen

–          Biokemisk screening med uppföljning

–          Personlig matplan

–          Boende och mat

–          Personlig rådgivning à 45 min

 

Om kursledaren:

Maria har gått HAM utbildningen (Holistic Addiction Medicine) och är certifierad Sockerberoendeterapeut via Bitten Jonsson (Bittens Addiction) samt certifierad att utföra SUGAR (Dahl & Dahl preventions- & beroendecenter) som innebär behörighet att göra en bedömning/kartläggning av patologiskt socker/mjöl/ätmönster enligt ICD-10:s kriterier, samt att ge rekommendation för lämpliga åtgärder. Hon har också en grundutbildning som kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar samt utbildning i det hormonella systemet av Louise Edlund.

Maria har ett brinnande intresse för helhetshälsa och att kroppen är ett mäktigt verktyg som kan uträtta underverk om vi ger den rätt förutsättningar.

Vid frågor angående helgen så kontakta mig på:

info@kvarnstens.se eller ring 070/2986009

Bear Lodge i Ottsjö

Bear Lodge i Ottsjö