Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong