Tips på enkel fruktsallad och föreläsning om lymfsystemet på Ecocaféet

Fruktsallad i kvällssol

Lymfterapi

I eftermiddag, torsdag den 31 maj, kan du träffa mig och prata mat och hälsa på Ecocaféet i Östersund.

Jag kommer att vara där och signera Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt mellan kl 15-18.

18.30 blir det sen föreläsning av Lymfdränageterapeut Mia Nilsson.

Mia var den som hjälpte mig att få bukt med den svullnad jag fick i ryggen efter min steloperation.

Hon visade mig också hur jag skulle massera kroppen för att sätta fart på lymfsystemet, något jag nu hållit på med regelbundet i 10 år med mycket bra resultat.

På höstens Harmoniresor till Kreta så kommer jag som en del i programmet att visa mer av mitt gymnastikprogram och egenmassage.

Therese Renåker berättar hur det kommer sig att vi kan få problem med lymfsystemet och vad vi kan göra åt det.

Idag får du lite tips kring den frukt/bärsallad jag ätit i olika varianter på kvällarna sen i höstas, då jag började lägga till ännu mer av grönsaker, frukt och bär i min mat.

2013 gick jag över från LCHF till Paleo, då jag märkte att för mycket mjölkprodukter inte passade min mage.

Grönsaker, bär och lite frukt gjorde att den mådde mycket bättre, men jag höll frukten nere pga kolhydraterna.

Nu började vi lägga till lite mer under höstens och vinterns resor till Turkiet och den vi gjorde till Madeira i februari, där finns ju en fantastisk mångfald med solmogna frukter.

Saluhallen i Funchal på Madeira

Både jag och Lennart märkte att vi fick mer energi av att blanda in lite extra frukt i den dagliga maten, i olika sallader eller som en kvällsrätt, något vi fortsatt med sen dess.

Vill du veta mer om hur frukt kan hjälpa till vid lymfterapi, så kan du läsa mer här hos Anna Hallén.

Hon håller sen två månader på med ett lymfprojekt för att gå ner i vikt och äter frukten som frukost.

Vi mår bättre av att blanda den i maten eller ta en liten skål på kvällen efter middagen, det har inte gett ökat sötsug för Lennart som är sockerberoende eller svängningar i mitt känsliga blodsocker.

Äppelkompott med lime, ingefära och pecannötter, klicka på bilden så kommer du till receptet

I fruktsalladen på bilden högst upp i inlägget har jag blandat tärnad avokado, kiwi, havtorn och cashewnötter.

Avokado är även den en frukt eller ett bär enligt somliga källor, men den innehåller även en hel del mättande fett.

Jag brukar variera mellan kiwi, körsbär, ananas, granatäpple, passionsfrukt, mango och nektarin, syran i dem passar mycket bra ihop med den milda avokadon.

Hallon, havtorn, björnbär, vinbär, jordgubbar eller hjortron ger också en god syra.

Eftersom jag äter nötfrukost på morgonen så blir det cashewnötter bara till festligare tillfällen.

Nötfrukost med kaffe

Till vardags strör jag över pumpakärnor, de ger både gott tuggmotstånd och är en bra källa till magnesium.

Äpple och gurka är gott att blanda ner, det ger också lite mer att tugga i.

Det händer att jag gör en smoothie av grönt med lite frukt, i länken kan du läsa mer om varför jag vill ha dem båda med i min dagliga mat.

För att få i mig det nyttiga kollagenet när jag inte har benbuljong så brukar jag ibland göra en god kvällsrätt med kollagenpulver, här finns den jag gillar bäst hos Enjoy Nature.

Här har jag mixat 1 msk kollagenpulver med 1 liten avokado, 1 dl strimlad rödkål, 1 dl kokosmjölk och 1 msk citronsaft och strött en näve havtorn över.

Smoothie med kollagen

Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

 


Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden
Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu…


Hälsoresa, Barcelona och Pimientos de Padròn
Can Cadet

Can Cadet, Barcelona

Resa och kurs om helhet, hälsa och harmoni

Nu blir det lite reklam, för en god sak. En resa som jag gärna hade följt med på själv, men har lite andra resor att ta tag i nu i vår :)

Som den minnesgoda läsare som följt min blogg känner till, så har jag varit ute på en hel del hälsoresor genom åren.

Nu senast så hade jag och goda vännen Mona planer på att arrangera en gruppresa till vackra Makrigialos på Kreta nu till våren, läs mer om det här på Kostrådgivarna.

Av olika anledningar blev det inget av de planerna, i större format.

Nu har du istället möjlighet att följa med ut och resa med en annan av mina goda vänner, kostrådgivaren och hälsoutbildaren Therese Renåker.

Hon arrangerar resan tillsammans med Sofia Singemo, som arbetar med stresshantering.

En riktig hälsoresa med fokus på kosten, hormonerna och stressmedvetenheten.

Resan är mellan 13-17 maj och går  till Can Cadet utanför Barcelona.

Här kan du läsa mer om den resan på Thereses hemsida Kloka råd och mer detaljer kring resa och bokning på Sofias Lifepower.

Missa inte heller att besöka Thereses nya hemsida, där är det inte kroppen utan själen som får en hel del näring och träning.

Sitges

Sitges

Just till Barcelona och den lilla badorten Sitges var jag med på en resa som handlade mest om viktminskning förra hösten, då med Anna Hallén och Åse från 56kilo.se

Jag och Ylva Forsberg från Huså Bröd tillbringade en hel del tid av den resan med att titta närmare på den vackra staden Barcelona och Antoni Gaudis livsverk.

En dröm jag haft ända sen jag var liten var att få se La Sagrada Familia och de andra, lika vackra byggnader som Gaudi skapat. Det blev också ett besök på Picasso-muséet.

Ylva delar mitt intresse för konst och kultur, så då blev det att vi valde att utforska mer om den biten, än om viktminskningen ;)

Vi besökte även några fina tapas-barer under de här dagarna, så det blev inte heller så mycket bevänt med den fasta mellan frukost och middag som ingick som en del i viktminskningsprogrammet…

Vi passade förstås också på att fira vårt samarbete kring de Spröda frökex som Huså Bröd bakar och som blivit en stor succé.

Här nedan kan du läsa en artikel om det samarbetet, klicka på bilden så får du större text.

Nedanför receptet följer några bilder från våra utflykter i Barcelona.

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Idag får du recept på en av mina spanska tapas-favoriter. Pimientos de Padrón, mjukstekta, små  gröna paprikor med flingsalt.

Jag steker dem på låg värme i en god, kallpressad olivolja tills de är mjuka.

Då bevaras mycket av både smak och näring, som försvinner vid höga temperaturer.

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Spanska tapas

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka. Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite. Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt. Servera ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor och ett glas Cava är gott till. Och förstås några frökex ;)

Här hittar du ett inlägg med fler tips, från en tapas-kurs jag hade på en hälsoresa till Gran Canaria.

Pimientos de Padrón på  turkiska paprikor

Pimientos de Padrón på turkiska småpaprikor

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


ADHD – Energibarn av Anna Hallén

Angående  mitt tidigare inlägg idag om ADHD diagnoser och medicinering ökar, så kom det ett tips om Annas bok

Energibarn – Bokus
Energibarn – Adlibris

Kanske kan vara något för de som har barn eller känner barn med ADHD eller andra liknande diagonser?

 

Bloggar etiketter: , ,

Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag och Klara Dessermed goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa. Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

I september 2013 öppnades även PriMaten Deli i Svava-gallerian i centrala Uppsala.

Recept härifrån min blogg har nu också börjat leta sig ut i butikerna.

Spröda frökex från det lilla familjebageriet Huså Bröd i västra Jämtland finns att köpa i delikatessbutiker över hela landet.

Hittar Du dem inte i närheten av där Du bor så finns de också att beställa här från LCHF-Butiken.

Huså Bröd

Jag samarbetar också med Glada Lådan, en butik som säljer Jämtländska råvaror på nätet.

Glada lådan

Du får gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i september 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Omslag Långkok

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke