Populär paj
Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.
Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.
Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.
Tacopaj 4 port
400 g köttfärs
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
3 msk smör (eller kokosolja)
1 msk tomatpuré
½ tsk balsamvinäger
1-2 msk tacokrydda
Salt
Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.
Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.
Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.
Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.
Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.
Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.
Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.
Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.
Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.
Pajskal på mandelmjöl
50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)
3 dl mandelmjöl
1 ägg
1 msk psylliumhusk
1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.
Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.
Jämna till degkanten runtom med tummen.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.
Äggstanning
3 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
2 dl riven, lagrad ost
Salt och peppar
Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.
Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.
Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.
Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.
På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.
Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.
Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.
Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.
Tacokrydda
2 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
2 tsk mald spiskummin
1-1½ tsk cayennepeppar
Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.
Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.
Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.
Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)
Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.