Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat kylochfrysrester.
Tärna och spara rester av grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när du har tillräckligt.
Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälkar till soppan, den är också god i gratänger.
Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.
På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna, den mättade riktigt bra efter en lång skogspromenad.
Idag bjuder jag på en riktigt god rätt på sidfläsk eller som det ofta kallas på restaurangernas menyer numer, fläsksida.
Som rubriken antyder så har den här typen av husmanskost blivit väldigt het på många krogar, ofta till rejält höga priser.
Lagar du den själv hemma så är sidfläsket en både prisvärd och saftig styckdetalj från grisen, som blir väldigt god att marinera och helsteka.
Det här receptet skapade jag till slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.
Gillar du min typ av vår traditionella mat så finns mängder av mina bästa recept att ta del av i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och i E-boken Gammaldags husmanskost, skriven med Annika Dahlqvist.
Helstekt sidfläsk med apelsin och chili
600 g färskt sidfläsk med svål
2 msk tamarisoja (glutenfri)
1 ekologisk apelsin
1 röd chili
1 msk finhackad rosmarin
ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen
Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt. Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.
Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.
Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla. Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.
Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint. Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.
Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse, häll över marinaden och knyt igen.
Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad. Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.
Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.
Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.
Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.
Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.
Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.
Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.
Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.
Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.
Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.
Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.
Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.
Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.
Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.
Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.
På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.
Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.
Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.
Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.
Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.
Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.
Ät, njut och må gott!
Gröna bönmuffins ca 12 st
2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney
2 dl kokosmjölk
2 ägg
50 g späd spenat eller mangold
2 msk finhackad rosmarin
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hampafrön
1 msk bakpulver
Ca½-1 tsk salt
2 msk smält smör eller kokosolja till formen
Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.
Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.
Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.
Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.
Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.
”Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.
Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.
Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.
De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.
Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.
Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.
I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.
Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.
Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.
Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.
Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.
De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.
Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.
Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.
Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port
400 g zucchini
100 g bladspenat
4 dl buljong, välj den sort som passar dig
2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad
2 msk hela kardemummakapslar
1 msk gult currypulver
1 msk gurkmeja
Ca 1-1½ tsk salt
1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller
1 pressad lime
50 g smör/kokosolja till stekning
Innan serveringen:
Tillsätt 6 dl kokta kikärtor
Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.
Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.
Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.
Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.
Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.
Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.
Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro
Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.
Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.
I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.
Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.
Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.
Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.
Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.
Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.
Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.
Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:
”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning. Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!
Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker. Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.
En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”
Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.
Ditt stöd betyder mycket för mig
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Tips Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm smörgås.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.
Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.
Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.
Många av mina läsare har genom åren bett mig att ge ut en bakbok, så du må tro att det var väldigt roligt att få göra den, särskilt som jag även tagit alla bilder själv.
Den utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Här nedan ser du några av matbröden från boken, fotograferade ute i den vackra naturen på Djurgården i Stockholm.
Idag bjuder jag på en smakrik gratäng som du kan variera mycket efter vilka grönsaker och ostar du har hemma, en riktigt bra kylskåpsrensarrätt.
Gratängen är mättande och näringsrik som den är men passar ju förstås alldeles perfekt även som tillbehör, till exempel på en buffé eller till grillat.
Där berättar jag även hela historien om min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig till en betydligt bättre hälsa under de senaste 13 åren.
Grön gratäng ca 3-4 port
400 g zucchini eller broccoli
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl bladspenat, fryst eller färsk
1 dl pumpakärnor
50 g smör
3 dl riven ost, gärna några olika sorter
3 ägg
3 dl grädde/kokosgrädde
Salt och peppar
Lite riven muskotnöt
Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.
Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner spenaten och stek några minuter till.
Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.
Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Använder du kokosgrädde så tillsätt lite äppelcidervinäger eller pressad citron, så känn inte kokossmaken lika väl.
Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.
Grädda i 175° i ca 40 min. Känn försiktigt med handen om äggstanningen känns fast.
Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.
För att få riktigt fina bitar så låt gratängen kallna helt, ställ in den i kylen ett par timmar och skär den sen i lagom stora bitar.
Värm dem i 150° ca 20-30 minuter innan serveringen.